A už se to klíží: Karolína Peake se nehlásí k Nečasovu názoru na Lessyho

17.07.2012 13:56

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM) nesouhlasí s úterním vyjádřením premiéra Petra Nečase na účet policejního prezidenta. Podle Peake by v současnou chvíli změny ve vedení policejního sboru neprospěly.

A už se to klíží: Karolína Peake se nehlásí k Nečasovu názoru na Lessyho
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Premiér Petr Nečas se na dnešní tiskové konferenci opřel do policejního prezidenta Petra Lessyho a vyčetl mu jeho chování. „Postupu Lessyho v posledních dvou týdnech prý příliš nerozumím, respektive bych řekl, že se obávám, že mu začínám rozumět až příliš dobře. Pan policejní prezident se musí rozhodnout, zda je policejním prezidentem nezávislého, nestranického a nepolitického sboru, nebo zda nakročil cestou politického aktivisty. Tímto směrem nakročil a pohybuje se podle mého názoru již jemně za hranou, což je s chováním policejního prezidenta neslučitelné," uvedl Nečas.

S těmito slovy ovšem nesouhlasí místopředsedkyně koaliční vlády Karolína Peake.
„Úplně tento názor nesdílím. Prezident se dostal do středu politických debat a šarvátek, a to je samozřejmě velmi nepříjemné,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Peake.

Místopředsedkyně by v současnou chvíli neuvítala změnu ve vedení policie. „Já nejsem rozhodně příznivec nějakých změn ve vedení policie. Nepovažuji to za nutné. To, co se však kolem Lessyho děje, nesvědčí policii. Bylo by lépe, kdyby se politické strany vystříhaly zatahování těchto lidí do svých šarvátek,“ dodala. Podle Peake probíhá politizace policie ovšem nikoli iniciativou policistů, jak tvrdí Petr Nečas, ale samotných politiků, konkrétně pak prý opozičních politiků, kteří  konfrontovali Lessyho na Výboru pro obranu a bezpečnost.

Chtěl jsem, ale nebudu

Ministr vnitra Jan Kubice dnes v živém přenosu přiznal spekulaci, kterou přineslo úterní vydání deníku Právo. Sice, že policejní prezident Petr Lessy hodlal v září na svůj post pro všeobecné neshody a permanentní tlak ze strany ministra rezignovat.

„Nebyl to přímo slib, ale policejní prezident mi v červnu oznámil, abych mu osobní ohodnocení z jeho platu nesundaval, neboť stejně hodlá v září skončit. Domluvili jsme se, že to nebudeme zveřejňovat. Nechtěl jsem to eskalovat,“ uvedl pro ČT dnes odpoledne ministr Kubice.

Lessy se na premiérova slova doposud nevyjádřil, rezignovat nicméně nehodlá. "O odchodu neuvažuji, zvláště v současné situaci. Platí, že kapitán loď opouští jako poslední,“ uvedl ve svém vyjádření Lessy. Za policejního prezidenta se postavila otevřeně Unie bezpečnostních složek, která na jeho podporu zorganizovala petici.

Policejní prezident je ze své funkce podle zákona o služebním poměru neodvolatelný. K rezignaci se musí rozhodnout sám.

Připravujeme podrobnosti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …