Advokát Sokol: Amnestie se dotkne tak pěti běžících kauz. To za socialismu...

03.01.2013 19:04

Advokát Tomáš Sokol nemá pocit, že je nutné, aby se všichni tak rozčilovali nad amnestií prezidenta Václava Klause. V rozhovoru pro server iHNED.cz uvedl, že kauzy, kterých se amnestie možná dotkne, už by stejně pravděpodobně nijak nedopadly.

Advokát Sokol: Amnestie se dotkne tak pěti běžících kauz. To za socialismu...
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Advokát Tomáš Sokol odchází od soudu

„Popravdě řečeno, z obecné judikatury Evropského soudu pro lidská práva je proces, který se táhne více než šest let, nepřípustně dlouhý. Naše osmileté spory, řízení nebo soudy už stejně obvykle končí trestem, který zohledňuje ani ne tak pro co je dotyčný odsouzen, pokud je vůbec odsouzen, ale jak dlouho justice nebyla schopna to dovést do konce v zákonné lhůtě. A pak se stejně dávají tresty ve spodní hranici,“ vyvrací Sokol obecné odsudky amnestie.

Podle advokáta se Klausovo rozhodnutí může týkat pěti, maximálně deseti kauz, u kterých by stejně nad rozsudkem visel otazník. „Konstrukce trestního zákoníku je taková, že život a zdraví jsou vnímány jako významnější hodnota než hospodářská nekázeň. Když se trestní zákoník přijímal, už tehdy se oficiálně přiznávala změna priorit,“ doplnil Sokol.

Klausův krok advokáta překvapil. Udivilo ho také, že se o jeho kroku vůbec nevědělo ve věznicích. „Pan prezident to pojal takto a já to akceptuji. Pamatuji amnestie ještě za socialismu, které byly širší, které zahrnovaly i řadu trestních stíhání ve stadiu před pravomocným skončením, čemuž se pan prezident vyhnul, protože to patrně konvenuje s jeho názorem, že do toho se plést nebude,“ zastal se Klause Sokol.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…