Advokát nad novou ministryní: Od téhle průměrné právničky si nic neslibuji

10.07.2013 17:25

Čerstvá ministryně spravedlnosti Marie Benešová to nebude mít jednoduché. Sotva zasedla do vlády Jiřího Rusnoka, už se na ni valí kritika. Cupována tak je například od kolegy advokáta Milana Hulíka, jenž působí v občanském sdružení Veřejnost proti korupci. „Nepovažuji ji za nějakého velkého právníka, je průměrná. Tandemu Bradáčová, Ištvan a Pavel Zeman nemá navíc co dát,“ udělal advokát soudy nad ministryní.

Advokát nad novou ministryní: Od téhle průměrné právničky si nic neslibuji
Foto: ČSSD
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

Ještě než stačila někdejší místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová vstoupit do úřadu Ministerstva spravedlnosti, kterému bude po nějakou dobu vévodit ve funkci ministryně, už se na ni sypou dotazy médií. Mezi prvními Benešovou vyzpovídala Barbora Tachecí pro deník Mladá fronta Dnes.

„Vrátíte se do ČSSD, až ve vládě skončíte?“ pokládala ale hned v začátku rozhovoru Tachecí Benešové „otravný“ dotaz. Jde totiž o to, že přestože Benešová ještě docela nedávno zastávala v této straně poměrně význačné dva posty – byla stranickou místopředsedkyní a také stínovou ministryní spravedlnosti – má to u svých stranických kolegů poněkud rozlité. Socialisté ji totiž zazlívají, že přijala nabídku premiéra Jiřího Rusnoka stát se novou členkou jeho vlády, kterou považují spíše za vládu přátel prezidenta Miloše Zemana. Benešovou proto vyzývají, aby opustila řady ČSSD.

„Tak to se uvidí, jak se to bude dál v sociální demokracii vyvíjet. Přeruším členství na dobu výkonu funkce, jak si to přáli, takže nebudu dráždit. Pořád mi někdo podsouvá, že chci přestoupit ke SPOZ, což vůbec není pravda,“ odvětila proto Benešová na dotaz Tachecí ohledně toho, jak to s ní vlastně v ohledu na její domovskou stranu je.

Nechat volné ruce Zemanovi a Bradáčové

Kromě dotazů zaměřených na politiku ale měla Tachecí na novou ministryni i další otázky převážně zaměřené na  legislativu. „Chystáte v systému státních zastupitelství nějaké personální změny?“zajímalo třeba redaktorku.

Benešová ale tady překvapila. Odvětila, že žádné změny nejenom nechystá, ale chce nechat volné ruce i nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi a také vrchní žalobkyni Lence Bradáčové.

„Ať mají pan Zeman i paní Bradáčová prostor pro svoji práci, oba jsou tam zatím krátce. A pana Ištvana znám z předchozího působení a pochybuji, že by teď tlačil kauzu, kterou nemá důkazně podloženou. Není z těch, kteří by dělali akci kamikadze. A jediným posuzovatelem, zda ta akce byla dobře, bude soud,“ zmínila Benešová pak k nové "aféře Nagyová".

Řekla také, že rozhodně nehodlá rušit vrchní státní zastupitelství tak, jak je to navrženo v zákoně o státních zastupitelstvích.

Uděláme poradu a pak se uvidí...

„Od začátku jsem ten zákon kritizovala, uděláme k tomu velkou poradu a rozhodneme, co s tím dál. Protože v této podobě se mi nelíbí,“ řekla Benešová a zdůraznila, že je nelogické rušit vrchní státní zastupitelství, když vrchní soudy zůstanou. Naopak je pro posílení nezávislosti státních zástupců a také nejvyššího žalobce.

„Jsem ráda, že k odvolání nejvyššího státního zástupce musí být důvody, dosud stačilo, aby se vláda špatně vyspala a on šel,“ podotkla k tomu.

 Zajímavé byly ale její odpovědi týkající se toho, zda nabídnutá místa ve státní nebo polostátní firmě byly úplatkem.

„Vždycky to někde začne, pak to dostane vyšší grády. Třeba když jsem byla ve funkci, toto ještě moc nebylo. Trafiky teprve začínaly. Takové první vlaštovky. Ale teď už to je běžná věc a řeší se to,“ uvedla k tomu s tím, že by ale žalobce Ištvan nešel okolo kauzy Nagyová do něčeho, co by neměl kvalitně důkazně podložené.

Má to podložené, jinak by to byla blamáž

„Pokud by to bylo obráceně, pak by to byla blamáž. A nechci věřit, že doktor Ištvan a jeho tým by byli takto nezkušení a šli by do takových blamáží,“ dodala žena, která čelila úspěšně soudu kvůli nařčení, že kolem bývalé nejvyšší zástupkyně Renaty Vesecké kooperuje „justiční mafie“.

„Já ji nechci nijak shazovat, ale pokud se na ni ptáte jako na ministryni spravedlnosti, tak si myslím, že rozhodně nemůže napomoci boji s korupcí. Podle mého soudu bude 'důstojným nástupcem' – to myslím ale ironicky - ministra Blažka,“ uvedl na odpovědi Benešové naopak advokát a publicista Milan Hulík z občanského sdružení Veřejnost proti korupci.

„Já si od ní jako ministryně neslibuji nic. Myslím si totiž, že je už příliš napojená na politiku – zejména z minulosti na ČSSD. Je ale pravda, že se s nimi teď rozešla vzhledem k tomu, že podpořila prezidenta Zemana,“ řekl dále pro ParlamentníListy.cz Hulík.

Hulík: Moc nepomohla vzniku právního státu

„Mně na ní tak vadí zejména to, že byla vždy poplatná politickým tlakům. Za doby jejího působení v pozici nejvyšší státní zástupkyně a také stínové ministryně spravedlnosti si kromě jejího sympatického označení justice za mafiánskou nepamatuji, že by nějakým způsobem výrazně napomohla vzniku právního státu,“ zmínil také Hulík.

Pokrčil však rameny nad tím, zda může Benešová nějak výrazně napomoci při vyšetřování velkých a třeba i korupčních kauz.

„Ona sice podle mého názoru nebude mít žádné tendence šetření těch větších kauz výrazně brzdit – na to ostatně jako ministryně nebude mít ani pravomoci – ale myslím si, že tandem Bradáčová plus Ištvan plus nejvyšší státní zástupce Zeman, tak ten ani Marie Benešová nijak výrazně neposílí,“ pronesl advokát.

V jedné věci ale s Benešovou souhlasí a to v tom, že vrchní státní zastupitelství by se rušit neměla.

Je průměrná, nemá ani doktorát

„S tím bych souhlasil. To je logická úvaha. Jestliže ponechá volnou ruku v průběhu operací a vleklých stíhání, tak to lze jen uvítat. Samozřejmě se ale musí vzít v úvahu to, že vrchní soudy vznikaly jako náhrada za nejvyšší soud český, respektive československý. Podle mne je to tak v tomto ohledu zbytečný mezičlánek, ať už ve vztahu k zastupitelstvím, nebo k ostatním soudům. Když ale zůstávají vrchní soudy, tak tady souhlasím s tím, že by jako protipól měla existovat i vrchní státní zastupitelsví, jinak dojde k nelogické destrukturalizaci justice,“ pronesl.

Nakonec advokát Hulík nad Benešovou coby odbornicí vynesl poněkud tvrdý „soud“.

„Já jako právník ji nepovažuji za nějakého velkého právníka. Nečetl jsem od ní ani žádné odborné články kromě těch politicko-právních. Také na mne nepůsobí moc odborně, a divné je, že si neudělala doktorát. Prostě zůstává takovým průměrným právníkem,“ dodal na její adresu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…