Advokátka Samková o své TOP 09: Kalousku, tos pos*al

12.04.2012 18:52

Ač označil Věci veřejné za odpornou stranu, nakonec místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek s jejími ministry opět zasedl za jeden koaliční stůl. A to i poté, co už spekuloval, že si umí představit koalici TOP 09 a ČSSD. Všechno prý kvůli rozpočtové odpovědnosti, která se projevila řadou škrtů. Advokátka Klára Samková, členka Kalouskovy strany, je znechucená. Stranu totiž podle ní nikdo neřídí a bude mít problém dostat se v příštích volbách do sněmovny.

Advokátka Samková o své TOP 09: Kalousku, tos pos*al
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Samková už dříve v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prohlásila, že TOP 09 by měla z koalice s VV vystoupit. Poslední vládní krize a její následné vyřešení jí však vzalo iluze.

Kalousku, tos pos*al...

„Já už nemám slov. Já si myslím, že TOP 09 se do parlamentu při příštích volbách nedostane. To Kalousek totálně, promiňte mi ten výraz, pos*al. Úplně, totálně a naprosto,“ začíná Samková rozhovor.

Kalousek podle ní působí ve svých výrocích jako neřízená střela s tím, že nikde nekonzultuje své výstupy za TOP 09. „Tu stranu nikdo ideově neřídí, to je ten problém. „Švarcík“ (Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09 - pozn. redakce) má problémy sám se sebou. Kalousek, ten taky, ten má snad i nějaké rodinné problémy a má toho plný kecky i co se týče ministrování. Ale tu stranu samotnou nikdo neřídí, to je můj názor,“ konstatovala advokátka.

To, že se vládní koalice udržela a přestála krizi, podle ní není způsobeno shodou na ekonomických opatřeních, jak je vládou prezentováno. „Ekonomická opatření, ta jsou jenom záminka,“ myslí si Samková.

Ti se nerozpustí, to by byla sebevražda

„Pohromadě ta koalice drží jen snahou udržet se u moci. Vždyť volby v tuhle chvíli, to by byla naprostá sebevražda. Pro Véčka naprosto jednoznačně. Pro TOP 09 citelná ztráta, a ODS? S ProMoPrem, Janouškem, Bémem a dalšími, to by sotva vlezli do sněmovny. Takže oni nemají naprosto vůbec žádný důvod se rozpustit,“ říká Samková.

Nevěří ani tomu, že si vládní strany polepší, i když se zuby nehty udrží do příštích regulérních voleb. A to ani kdyby nakonec slavila vláda ekonomické úspěchy. „Já se obávám, že i kdyby tady začal padat zlatý déšť, tak to těm vládním stranám nepomůže,“ podotkla.

Je to horší než za komunismu. Tam lidi věděli, že to není normální

„To už je otázka psychického nastavení lidí a ti jsou naprosto zdeptaní. Já to vnímám i mezi klienty po celé republice. Nedůvěra  v režim je větší, než byla za komunistů. Protože za komunistů všichni věděli, že to není normální režim a věděla to i velká část komunistů. A nás se tady snaží přesvědčit, že to normální je, to, v čem teď žijeme,“ popisuje pro ParlamentníListy.cz Samková.

Tenhle stav podle ní vede k úplnému rozpadu nejen státu, ale i osobnosti každého občana. „Dneska už v podstatě každý bojuje za svojí osobní integritu, že černé je černé a bílé je bílé. A co je pravda a co je nepravda,“ děsí se Samková.

K očistě je třeba vítězství levice

"Vždyť my už se tady dostáváme do schizofrenní situace, kdy všudypřítomná relativita vede ke zborcení nejenom státu, ale i lidské psychiky. Vždyť si vezměte, kolik lidí je dnes na antidepresivech, obrovským způsobem roste počet duševních chorob. A možná se tomu budete smát, ale k tomu přispívá, co se ve společnosti děje, co v sobě nosíme,“ domnívá se advokátka.

Znamená to, že by prospělo, kdyby se v České republice dostala k moci levice? „Já si dnes myslím, že je to podmínka nutná, nikoliv však postačující,“ tvrdí Samková, sama členka TOP 09.

Oni se mýlí, nenávist není kvůli škrtům

„Pravice totiž zaměňuje dvě věci. Ona tvrdí, že je neoblíbená proto, že šetří, že dělá škrty v rozpočtu. Ale to není pravda. S kým se bavím, je si vědom, že šetřit je třeba, nikdo nežije odtrženě od reality. Ale co lidi nejsou ochotni tolerovat, je ta příšerná nespravedlnost, že ti nejchudší mají šetřit, a na druhé straně je tady oligarchistická vrstva, která bez skrupulí a beztrestně rozkrádá tento stát,“ řekla advokátka ParlamentnímListům.cz rezolutně.

A navíc, kdyby toho rozkrádání nebylo, tak ty škrty nemusí být, anebo nemusí být tak masivní. „Tohle lidem vadí. To je prostě útok na elementární vnímání spravedlnosti. To je vymývání mozků ve velkém, co se tady děje,“ podotýká.

Řešení je na "nobelovku"

Řešení však nevidí. „Až ho najdu, tak se přihlásím o všechny Nobelovy ceny včetně té za fyziku. Zcela evidentně, nové partaje to nejsou, to jsme už vyzkoušeli. Já se obávám, že tady se musí jít k naprosté sebezodpovědnosti a každý musí začít u sebe. Ale to je nepředstavitelná představa,“ krčí Samková rameny.

„Dobrovolná morální, duchovní a duševní obroda každého jednotlivce. Ale to je děsné, kde na to mají lidi vzít tu mentální sílu?“ Přestože společnost je naštvaná, nemyslí si Samková, že blížící se týden neklidu, který má jedenadvacátého vyvrcholit velkou demonstrací odborů, bude mít nějak velkou účast. „Já si myslím, že to nebude mít ten vnějškový efekt. Ale to neznamená, že to lidi nedrží v sobě. Na druhou stranu jsem přesvědčena, že stojíme - na úrovni ČR určitě - před změnou, kdy v podstatě nevíme a nemůžeme odhadnout, co se bude dít,“ míní Samková.

Ta nespokojenost je cítit všude

„Ale nespokojenost můžeme vidět všude po světě a minimálně v Evropě ta krize vykazuje stejné rysy jako u nás,“ podotkla advokátka. V Česku má ale podle ní daná situace hluboké kořeny. „To začali už komunisti, kdy na jednom břehu Vltavy sídlila vláda, a na druhém Ústřední výbor KSČ. Na "úvé" se něco vymyslelo a pak už se jenom telefonovalo na vládu. A z Hradu se nevolalo, protože tam seděl vždycky nějaký dement,“ nastínila Samková paralelu, kterou vysvětlila vzápětí.

„A tenhle systém kmotři Janouškové a Bémové v podstatě dotáhli k naprosté dokonalosti. V tom, myslím si, se udělal opravdu velký kus práce,“ uzavřela ironicky Klára Samková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…