Albrightová by prý měla jít sedět. Její výstup šetří policie

13.11.2012 17:44

Během incidentu na autogramiádě někdejší ministryně zahraničí USA v Praze z jejích úst zazněla protizákonná urážka národa. Na základě názoru právníků je o tom přesvědčeno sdružení Přátelé Srbů na Kosovu. Na Albrightovou proto v úterý jeho členové podali trestní oznámení.

Albrightová by prý měla jít sedět. Její výstup šetří policie
Foto: youtube.com
Popisek: Madeleine Albrightová na autogramiádě ke knize „Pražská zima"

„Trestní oznámení na Madeleine Albrightovou jsme podali jako právnická osoba za sdružení Přátelé Srbů na Kosovu a také jako další jednotlivci, kteří se připojili potom, co se po zhlédnutí videozáznamu z incidentu z 23. října o věci dozvěděli. Následně jsme dospěli k tomu, že právní kroky je nutné podniknout,“ uvedla na tiskové konferenci Kateřina Krejčová, která celý incident v Luxoru natočila.

O incidentu více ZDE

Důvodem podání trestního oznámení podle jejích slov bylo, že Albrightová ve zmíněném knihkupectví před přítomnými aktivisty, kteří jí přišli pokojně připomenout její politiku a činy během balkánského konfliktu, utrousila poznámku „disgusting Serbs“, což lze přeložit jako odporní či hnusní Srbové. Výrok je navíc zřetelně slyšet na přiložené videonahrávce v čase 1:02.

„Domníváme se, že Madeleine Albrightová se tímto dopustila skutečností nasvědčujících spáchání trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob podle paragrafu 355 trestního zákoníku. S pomocí právníků jsme vypracovali trestní oznámení, které jsme dnes v deset hodin podali na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1,“ vysvětlila dále Krejčová.

Albrightová prý nenávidí Srby od začátku

Ta dále uvedla, že v případě, kdy vidí, že dochází ke spáchání trestného činu, považuje za svoji povinnost oznámení podat. „Byla jsem svědkem události, pořídila jsem videodokumentaci, je proto mojí povinností právní kroky podnikat,“ řekla.

„Albrightová se v balkánském konfliktu nechovala nestranně tak, jak by se diplomat nejsilnější velmoci na světě chovat měl. Bylo to vidět, kdy už jako velvyslankyně USA při OSN a potom jako ministryně zahraničí velmi silně zastupovala protisrbskou stranu. Zastávala se vyložených zločinců a teroristů, jako byli mudžahedíni, kteří do Bosny přišli z Afghánistánu, nebo teroristické UČK na Kosovu. Až tento její výrok v Praze ukazuje, že byla pravděpodobně protisrbsky zaměřená od začátku,“ shrnul místopředseda Přátel Srbů na Kosovu a režisér známého dokumentu Uloupené Kosovo Václav Dvořák.

Jejich sdružení se podle Dvořáka snaží vyrovnávat silnou protisrbskou propagandu, jež byla během konfliktu v zemích NATO vedena, a která doznívá i do dneška a ukázat české veřejnosti, že s Albrightovou není něco v pořádku.

Musí být konfrontována se svými činy

Václav Dvořák doplnil, že na protestní akci při autogramiádě nebyl ani jeden Srb a Albrightová navíc dobře rozumí česky, proto je evidentní, že urážku myslela obecně na celý národ, nikoli na přítomné jednotlivce.

„Osobnost Madeleine Albrightové by měla být konfrontována se svými činy a to nejen pokud jde o Kosovo, ale také irácké sankce, které připravily o život víc než půl milionu lidí a to převážně dětí do pěti let věku, což ona podporovala, přestože znala možné důsledky,“ řekl další z lidí, kteří podali trestní oznámení, Daniel Veselý.

Podle něho by se lidem, kteří spáchali taková zvěrstva za jakýchkoli okolností mělo ukazovat, že to, co udělali, je právně napadnutelné. „A pokud k tomu sama dala záminku a o jisté etnické skupině či národu se vyjadřuje nehorázně, je to zcela určitě na místě,“ dodal Veselý.

Ať se ukáže, že justice měří všem stejným metrem

Během tiskové konference také upozornili, že by trestní oznámení podali, ať by to souviselo s jakoukoli etnickou skupinou. Nejde podle nich primárně o Srby, ale o protizákonnou urážku kteréhokoliv národa.

Přítomný právník, s nímž aktivisté podání trestních oznámení konzultovali, v závěru vyjádřil přesvědčení, že zmíněný výrok dle jeho soudu určitě naplňuje skutkovou podstatu trestného činu podle § 355 zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku. „Za podobné trestné činy byli lidé normálně stíhaní. Teď je navíc vynikající příležitost pro státní správu, jak dokázat, že zákon platí pro všechny a každému se měří stejným metrem,“ konstatoval.

Podle Kateřiny Krejčové, která se vedle dalších k podání trestního oznámení přidala, je jakékoli šíření etnické nenávisti z úst bývalé vysoce postavené političky, která se výrazně angažovala ve věci intervence NATO v balkánském konfliktu, nutné vnímat jako výraz cynismu a neúcty ke všem jeho obětem. Oznámení podali ještě další tři lidé, Daniel Veselý, Jana Ridvanová a Daniel Solis. Podle nich by bylo správné, kdyby jako jiní obyčejní lidé za výroky tohoto typu šla sedět, uvedli natvrdo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…