Alkoholik, který říká kraviny. Jan Kraus a další osobnosti o Zemanovi

08.03.2013 11:12

Po pátečním inauguračním ceremoniálu se Miloš Zeman (SPOZ) stal novým prezidentem republiky. Zpravodajský server Lidovky.cz se obrátil na známé osobnosti z různých oblastí společenského života s otázkou, co čekat od nové hlavy státu a jaké jsou její ctnosti a nectnosti.

Alkoholik, který říká kraviny. Jan Kraus a další osobnosti o Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Kterého prezidenta ctíte nejvíce?

11%
5%
19%
8%
20%
37%
hlasovalo: 23633 lidí

Socioložka Jiřina Šiklová označila jako největší ctnost Miloše Zemana jeho vzdělání a to, že není žádný zaujatý straník. Naopak za nevhodný považuje jeho narcismus, který označuje za pokračování Václava Klause. "V tom je totožný s Václavem Klausem. Nesežene a nemá vedle sebe lidi, kteří by mohli být opravdu jeho spolupracovníky. Buď má pochlebovače, nebo lidi, kteří jsou šíbři a dělají za něj černou politiku. A myslím, že ve funkci nevydrží dlouho, protože jeho zdravotní stav tomu asi nebude odpovídat," dodala Šiklová.

Občas pravda, občas kravina

Moderátor Jan Kraus se s odpovědí vypořádal po svém. Největší ctností Miloše Zemana je podle něj to, že "občas řekne pravdu". Na druhou stranu ale podle Krause "občas řekne kravinu".

"Ctnost vidím v jeho konzistenci, tzn. že i nadále bude pokračovat jeho nesmyslný souboj s novináři a i nadále budou jeho výroky na hraně," uvedl mediální expert Daniel Köppl. Naopak na škodu je prý to, že u Zemana čas od času převáží ego nad jeho inteligencí.

Jazykovědec Karel Oliva oceňuje Zemanův civilizovanější postoj v zahraniční politice. Na druhou stranu očekává zhrubnutí politické scény. "Výrazivem, stylem chování a nedostatkem vnitřní etiky nového prezidenta. A přeci jenom teď máme prezidenta, který je soudem puncovaný lhář," dodal pro Lidovky.cz Oliva.

Manipulativní alkoholik

Zemanova soupeřka z prezidentského klání, herečka a spisovatelka Táňa Fischerová si myslí, že nikdy nebyl zaměřen na vlastní majetek a sebeobohacování. Ovšem u lidí jemu blízkých mu to nevadilo, a to je prý nebezpečné do budoucna.

Novinář Jakub Urban se při hodnocení strefil i do Václava Klause. Ctností Zemana je totiž podle něj to, že snad nebude psát Zápisky z cest, jako to dělal jeho předchůdce. Jeho zápornou vlastnost vyjádřil Urban třemi slovy: "Snadno manipulativní alkoholik".

Podle dokumentaristy Víta Klusáka se Zemanovi nedá upřít smysl pro humor. Nevhodné prý ale je, že je paranoidní, možná jen nesnesitelně ješitný, a rozdílný názor považuje za útok, což ho připravuje o možnost dialogu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…