Americký novinář Best jasně: Kníže udělal hloupost. Prohrál volby

22.01.2013 4:40

Předseda TOP 09 a kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg udělal obrovskou chybu, která ho patrně bude stát hradní křeslo. Pro ParlamentníListy.cz to řekl americký novinář a pozorovatel Erik Best. Ten mluví také o možném posílení vlivu ministra financí Miroslava Kalouska.

Americký novinář Best jasně: Kníže udělal hloupost. Prohrál volby
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Best také nechápe vyjádření tvůrců seriálu Zdivočelá země, kteří de facto vykopli herce Martina Dejdara jen kvůli tomu, že se veřejně přihlásil k volbě Miloše Zemana. „Mně se zdá, že je to skoro malicherná situace - až na to, že má tak velké společenské rozměry. Z mého hlediska, jak člověk volí, pokud se to neprojevuje negativně na jeho práci, má být svobodné vyjádření,“ uvádí Erik Best.

Měli bychom ctít názory jiných

„Vidím to celé jako přehnané, kdybych já musel souhlasit s politickými názory každého člověka, se kterým spolupracuji, tak kam to povede. V dnešním světě bychom měli ctít názor a každý si může vybrat, co chce, pokud to nemá vliv na práci,“ míní novinář pro ParlamentníListy.cz.

Ten se však především pozastavuje nad vystupováním Karla Schwarzenberga v otázce poválečného odsunu sudetských Němců a Benešových dekretů.

Hloupost, která knížete bude stát volby

„Je to nepochopitelné, myslím si, že to je politická hloupost z jeho strany, protože on tím nic nezíská a nikdo se díky tomu nepřidá na jeho stranu. Mluvil o tom úplně zbytečně. Navíc dokonce v Právu to označil za genocidu. Tahle politická hloupost ho nakonec bude stát volby. Je to klíčový, rozhodující moment,“ je si jistý Best.

Dá se to vykládat skutečně jen jako politická hloupost? Tyto Schwarzenbergovy názory jsou totiž dlouhodobě známé, byť se v kampani objevily až teď. „Nechci spekulovat nad tím, zda tak Schwarzenberg skutečně uvažuje a myslí si to, ale minimálně to vzbuzuje vážné dotazy. Navíc to pochopitelně pomáhá jeho soupeři, který má zejména v těch pohraničních oblastech velkou podporu,“ sděluje americký novinář.

Kontakty na sudetské Němce a rodinný majetek

Bez zajímavosti nejsou ani veskrze pozitivní ohlasy v německém tisku. „My sice nemůžeme vědět, jaké skutečné vztahy má Schwarzenberg se sudetoněmeckými sdruženími, ale vzbuzuje pochybnosti, když bereme v úvahu, že jeho logickou úlohou jako hlavy schwarzenberského rodu mají být pokusy o navrácení všeho, o co rodina přišla,“ uvažuje dále v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz.

Objevují se i spekulace o možném posílení vlivu současného prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska v případě, že by se Schwarzenberg na Hrad skutečně dostal. „Na jedné straně by to samozřejmě znamenalo posílení Kalouskova vlivu, protože Schwarzenberg sám v debatě v rozhlase řekl, že by se s ním ohledně jmenování členů bankovní rady ČNB radil,“ připomíná Erik Best.

Kalousek premiérem?

Skutečnost, že by třeba možná budoucí vládní krize či přímo pád vlády mohl vynést do premiérského křesla Miroslava Kalouska, podle Besta nemůžeme vůbec vyloučit. „Je to možné. Navíc už před časem jsem vyjádřil přesvědčení, že se Kalousek premiérem stát chce. Nevím ale, jestli by to pro něho z dnešního hlediska nebylo riskantní, aby to nevyvolávalo dojem, že je jeho vliv příliš velký,“ uvádí.

„Problém pro TOP 09 by mohl nastat ve chvíli, když Schwarzenberg jde třeba do Otázek Václava Moravce či jiného pořadu a někdo se zeptá na to, co napáchal Kalousek a on to jen odmávne a řekne něco vtipného, lidé to berou. Když to ale bude říkat Kalousek sám nebo někdo jiný z té strany, nebude to pro ně tak jednoduché vůči veřejnosti,“ uvádí z druhé strany.

Vůči veřejnosti prý může sice kvůli tomu TOP 09 oslabit, na úrovni státního aparátu bude ale dost upevněná. „Bude záležet na tom, jakým prezidentem by Schwarzenberg byl. Pokud se příliš nezmění a nebude příliš aktivní a Kalousek ztratí krytí na vládní úrovni, možná mu to na druhou stranu tolik nepomůže,“ uzavřel svůj komentář pro server ParlamentníListy.cz novinář Erik Best.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…