Americký novinář Best otevřeně: Kdo chce uspět, musí držet hubu a krok

25.12.2012 15:06

S americkým novinářem Erikem Bestem, působícím v Praze, jsme se během svátečního rozhovoru zaměřili na možný budoucí vývoj v příštích letech. Best zabrousil i k otázce, jak dlouho bude Amerika největší velmocí a zda naše osudy řídí velké a často tajné nadnárodní organizace.

Americký novinář Best otevřeně: Kdo chce uspět, musí držet hubu a krok
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Podle Erika Besta není zcela jasné, co vše se za pět deset let bude dít v Evropské unii či v Americe a jestli bude pokračovat současná vleklá krize, která na druhou stranu není nijak razantní. „Očekávám, že domácí finanční skupiny budou mít čím dál větší moc a prostor a mnoho mezinárodních skupin odejde, třeba s ohledem na státní zakázky,“ soudí o naší zemi.

„Považuji za varovné, i když nejsem velký zastáncem eura, že ODS chce v nové koaliční smlouvě mít ukotveno referendum o vstupu do eurozóny, což vidím jako snahu ODS to euro zmařit. Při referendu je v dnešní době jasné, jak by dopadlo,“ je přesvědčen novinář.

Všichni se budeme mít stejně (špatně)

Celkově je tu ale podle něho vidět snaha, aby na tom všichni v Evropě byli víceméně podobně. „To znamená, že když přijde větší krize, všichni v tom budou zapojeni, angažováni a téměř nikde nebude žádný ostrůvek prosperity. Snaha je taková, aby Evropa byla buď celkově úspěšná, nebo naopak. Německo se toho pochopitelně bojí, ale nedávno jsme viděli, že souhlasili s částí bankovní unie. Plán je takový, abychom na tom byli všichni stejně,“ říká pro ParlamentníListy.cz.

Často se v těchto souvislostech objevují i scénáře různých levicových politiků či myslitelů o konci kapitalismu. Je to reálné? Nejsou to jen „řeči“? „Jde o postupný proces a tohle bude ta poslední fáze. Může jít samozřejmě o něco jiného, já často mluvím o diktatuře, ale jak říkám, je to postupný proces. Otázka je, jak dlouho to bude trvat a co se stane mezi tím,“ reaguje Best.

„Evropský i americký problém je, že všechny kroky, které se podnikají, jsou k horšímu. Neexistuje žádné trvalé vylepšení. Ani to, co v Bruselu a Washingtonu nabízejí, nepomůže. Jde přinejlepším o krátkodobá opatření, která dlouhodobě situaci ještě zhoršují,“ uvádí americký novinář.

Rusko může převzít otěže nad světem od USA

Politolog Oskar Krejčí mluví o probíhajícím postupném přeskupování sil velmocí. Dá se opravdu očekávat, že Rusko nebo Čína převezmou otěže?

„To je určitě představitelné, ale jen když dolar přestane být rezervní měnou a nelze předpovídat, kdy to bude. Jednoznačně to někdy přijde, ale pokud má Amerika tu fasádu, že je nejmocnější a nejbohatší, tak zatím nic takového nehrozí. Až ve chvíli, kdy bude vidět, že nejsilnější už Amerika prostě není, což je právě hodně spojené s měnou,“ připouští pro server ParlamentníchListů.cz.

V souvislostech se světovým děním se stále více mluví o tajných či přinejmenším skrytých nadnárodních organizacích, které mají chod světa částečně v rukou, třeba skupina Bilderberg. Jejich vliv se ale odhaduje různě.

„Znám ty organizace a vím samozřejmě, o co jde. Myslím si, že jsou svým způsobem důležité, ale ten systém funguje tak dokonale, že tyto organizace působí jen na malou část toho, co se děje. Podle mě je celý systém nastaven tak, aby ho jednotlivci podporovali a měli o to zájem, něco jako za komunismu. Málokdo tomu věřil, ale většina to podporovala,“ vysvětluje Erik Best.

Teď jsme prý v podobné situaci. „Každý, kdo chce mít nějaký úspěch, musí držet hubu a krok a podporovat systém. A to bez ohledu na to, jak je ten systém špatný a v poklesu. V České republice je to možná trochu méně vidět, protože média tu většinou o těchto věcech mlčí. Samotný fakt, že o tom vedeme tento rozhovor, je neobvyklý. Takové věci se moc ve velkých médiích neobjevují, i když dnes už je to častější, ale před pěti lety to bylo nemožné,“ zmiňuje Best.

„Je sice dobře, že se o tom mluví, ale fakt, že se o tom častěji mluví, to nijak nezmění. Jak nedávno řekl Václav Klaus, Evropská unie je už na tom tak špatně, že žádné dobré řešení neexistuje. Já se obávám, že celý západní svět je v pozici, že žádné dobré řešení už není,“ říká novinář.  

Takže to znamená, že si máme vybrat to nejlepší ze všech špatných? „Je dobré o tom mluvit, ale tím s tou situací stejně nic neuděláme,“ uzavírá své zamyšlení pro redakci ParlamentníchListů.cz americký novinář Erik Best.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…