Amnestovaní už spáchali 427 trestných činů, dokonce jednu vraždu

03.05.2013 9:27

Tři měsíce od propuštění amnestovaných spáchali tito lidé 427 trestných činů, přičemž 188 bylo v Praze. V jednom případě byla prokázána i vražda.

Amnestovaní už spáchali 427 trestných činů, dokonce jednu vraždu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Vězni, kteří byli propuštěni na svobodu díky amnestii prezidenta, spáchali za tři měsíce od propuštění celkem 427 trestných činů. Nejčastěji šlo o krádeže a porušení vykázání (to totiž amnestie nerušila). Statistiky zveřejnil deník Právo.

Krádež byla prozatím spáchána ve 241 případech, čísla ale prý ještě porostou – mnoho adeptů čeká na pravomocné rozsudky a některé případy logicky přibudou během roku. Obzvlášť pak kapesní krádeže.

„Čísla se budou určitě ještě zvedat. Už je teplo, naplno začala turistická sezona, a i když nelze vše svalovat na amnestované, případů je stále víc a víc. Navýšil jsem počet lidí v oddělení, které potírá kapesní krádeže, ze třinácti na dvacet dva, ale abychom to zvládali, potřebovali bychom dalších dvacet kolegů,“ uvedl šéf kriminalistů šetřících krádeže na Praze 1 Radek Mudroch.

Přitom v Praze bylo spácháno nejvíce trestných činů, a to se netýká jen amnestovaných. Zloději si často do metropole dojíždí i z Moravy.

„Ze zadržených pachatelů těchto krádeží je většina Čechů, ale tato čísla jsou výrazně vyšší kvůli tomu, že chytit cizince je mnohem obtížnější, protože k nám najíždějí ve vlnách a obměňují své členy. Navíc většinou se jedná o dobře organizované skupiny, jejichž činnost je velmi sofistikovaná. Vlastně chytat kapesní zloděje je vůbec to nejtěžší,“ popisuje Mudroch.

Co se týče amnestovaných, k jejich propuštění je kriminalista spíše skeptický. „Pokud jde o zloděje, za svou patnáctiletou praxi si troufám říci, že se do vězení ze sedmdesáti procent zase vrátí. Pro většinu je to prostě celoživotní obživa. Pro nás to za první tři měsíce znamenalo nárůst o téměř 350 krádeží oproti stejnému období v minulém roce. Ale nelze samozřejmě říci, kolik z toho je vinou amnestovaných,“ dodal Mudroch.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …