Arcibiskup politikům: Snižte si plat na úroveň farářů. Pak mluvte o chudé církvi

18.04.2013 8:11

ROZHOVOR Olomoucký arcibiskup Jan Graubner v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz jednoznačně odmítl slova Lubomíra Zaorálka (ČSSD) o tom, že jde česká katolická církev proti poselství nového papeže, když přijala bohatý dar v podobě restitucí. „Až si poslanci sníží platy na úroveň platů duchovních, pak budou mít morální právo nás poučovat o chudobě,“ prohlásil arcibiskup.

Arcibiskup politikům: Snižte si plat na úroveň farářů. Pak mluvte o chudé církvi
Foto: cirkev.cz
Popisek: Arcibiskup Jan Graubner

Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek vyčítá Dominiku Dukovi a české katolické církvi, že jde prý proti poselství nového papeže, jenž si přeje „církev chudých pro chudé“. Podle Zaorálka přijal kardinál Duka bohaté dary v podobě restitucí z rukou vládní pravice a nyní v souvislosti s děním v Ústavu pro studium totalitních režimů nehájí chudé, nýbrž vládní establishment. Co tomu říkáte?

Takové uvažování musím striktně odmítnout. Restituce nejsou žádným bohatým darem. Jde o změnu způsobu financování církví. Církev nezbohatne. Církev z vrácených prostředků – a vrácení je jen dílem spravedlnosti – musí každoročně vydělat na svůj provoz, který dosud z části platí stát. V jednáních se státem jsem aktivně přítomen přes dvacet let. I dnešní špičky ČSSD se účastnily práce parlamentní komise v roce 2008, kdy byla odsouhlasena výška náhrady i metodika jejího stanovení. Restituce nemá nic společného s útokem na Ústav pro studium totalitních režimů a v Ústavu už vůbec nejde o obhajobu chudých, ale o snahu překroutit dějiny a zničit informace, které by mohly být pro některé kandidáty v předvolební kampani nepříjemné.

Ústav má svoje pravidla, která má dodržovat každý, jak rada, tak vedení. Současné kroky vidím jako jednoznačné porušení pravidel, ať už jde o předčasné odvolání ředitele jmenovaného na dobu určitou, nebo propouštění zaměstnanců prozatímní ředitelkou ještě před oficielním uvedením do úřadu a další chybné kroky.

Jiří Paroubek a mnozí další se v souvislosti s majetkoprávním vypořádáním státu a církví už dříve obrátili na papeže Františka, aby se k této záležitosti vyjádřil, jelikož i oni mají pocit, že tento krok odporuje papežovým slovům o skromnosti a pokoře….

Promiňte, ale takovou demagogii nemohu brát vážně. Až si poslanci sníží platy na úroveň platů duchovních, pak budou mít morální právo nás poučovat o chudobě. Jinak musím brát jejich útoky na církev jako rozněcování náboženské nesnášenlivosti.

Když se vrátíme zpět k Lubomíru Zaorálkovi, tak on vlastně uvedl, že církev nemá jít na ruku současné vládě, která podle něj šikanuje občany například sKartami. Neměla by být však církev spíše apolitická? Co si o tom myslíte?

Církev se politicky neangažuje a nespojuje se s žádnou vládou. Tady jde však o něco jiného. Nový projekt prozatímní ředitelky Ústavu ukazuje, že chce podstatně změnit jeho poslání. Jde o změnu politického směřování před sametovou revoluci. Koresponduje to s vyjádřeními některých komunistických zastupitelů v krajích, kteří mluví o potřebě zásadně změnit výuku novodobých dějin ve školách, kde se mají ukazovat zásluhy komunismu. Tady církev mlčet nemůže.

A je podle vás fér vyčítat církvi nezájem o potřebné občany, když řada institucí, založených církvemi, působí právě v sociální oblasti?

Obdivuji víru kritiků církve, s níž vyžadují od církve zázraky. Charita je u nás největší nestátní organizací pracující v sociální oblasti. Přes sedm tisíc jejích pracovníků pracuje za nejnižší mzdy. Některé služby musíme rušit, protože chybí dotace. Nejde při tom o nadstandardní služby. Museli jsme skončit s bezdomovci v Přerově. Jen v Olomouci dáváme denně 150 obědů. Nejsem Pán Ježíš, abych rozmnožoval chleby. Můj plat nemůže stačit. Kolik dávají politici ze svých platů na chléb pro nejchudší?

  • Další rozhovory pro ParlamentníListy.cz čtěte ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…