Areva podcenila tendr na dostavbu Temelína, prohlásil Nečas

02.11.2012 6:12

Francouzská společnost Areva podle premiéra Petra Nečase podcenila svou přípravu na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. V rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny uvedl, že si firma vybrala špatný tým, který na nabídce pracoval, a ČEZ tak nemohl postupovat jinak než ji ze soutěže vyřadit.

Areva podcenila tendr na dostavbu Temelína, prohlásil Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Areva fatálně selhala k našemu vzteku. My jsme velice stáli o to, aby v soutěži bylo silné evropské řešení. Stáli jsme o tři konkurenceschopné nabídky," řekl Nečas. ČEZ firmu ze soutěže vyloučil v říjnu, když jí oznámil, že nenaplnila zákonné a další požadavky na stavbu jaderných bloků. V soutěži tak zůstávají pouze americko-japonská firma Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200, které tvoří Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.

Nedali nabídku podle zákona o veřejných zakázkách

Areva chce proti vyřazení své nabídky dál bojovat. Její šéf Luc Oursel prohlásil, že o návrat bude usilovat případně i v Bruselu. "To je logické, že si nepřipustí, že selhali, byli by manažersky sami proti sobě. Ale chovali se tak, jako by jim nebylo jasné, že musí dávat nabídku podle zákona o veřejných zakázkách. Například se ostentativně odmítli zavázat ke konečné ceně," uvedl Nečas.

Vláda i samotný ČEZ jsou podle premiéra vyřazením francouzské firmy zklamáni. "A co vím zevnitř ČEZ, tak chtěli, stejně jako já, tři uchazeče a tři dobré nabídky. Když Areva předložila to, co předložila, zavládlo tam zděšení," dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…