Armádu na Cikány, řekl senátor. Komunistický rasisto, křičí Romové

25.08.2011 12:31

Senátor Doubrava přidal do ohně radikálních prohlášení ze strany politiků na adresu romské menšiny další polénko. Podle něj jsou Romové beztrestní a jejich ukáznění by měla zajistit armáda. Z komunisty se stal rasista, od totality k totalitě, soudí o něm aktivista František Kostlán. A politolog Lukáš Jelínek dodává: politik nemá dramatizovat situaci a vyhrocovat vášně.

Armádu na Cikány, řekl senátor. Komunistický rasisto, křičí Romové

V oblasti Šluknovského výběžku napjatou situaci trochu uklidnili policejní těžkooděnci. Ti byli vysláni, aby dohlíželi na situaci a bezpečnost v regionu. Přesto je na pátek 26. srpna svolána demonstrace skupiny občanský odpor. Rumburská radnice dnes rozhodne, zda takový pochod povolí.

ParlamentníListy.cz informovaly:
Sem Romy stěhovat nebudete, naštval se. A rozjel Občanský odpor

V nastalé situaci proto nedávné vyjádření Senátora Jaroslava Doubravy ze sdružení Severočeši.cz vyvolalo rozruch. Senátor by totiž rád viděl na Šluknovsku armádu. „Situace je velmi vážná. Chceme, aby nám Cikáni zapalovali města podobně jako v Anglii?" ptá se Doubrava ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz a dodává: „Mám za to, že armáda by měla být v každém případě připravena, protože to, co se začíná dít, už přesahuje veškeré meze únosnosti."

Napsali jsme:
Na Cikány armádu, vyzval senátor. Neberte jim dávky, žádá Pehe

Jeho postoj a obavy však nesdílí ani lidskoprávní aktivisté, ani politolog Lukáš Jelínek. Severočeského senátora považují za rasistu a xenofoba, který chce silnými prohlášeními nahánět politické body.

Cikáni vidí, že je nikdo nepotrestá, a tak si dovolují čím dál víc, říká Doubrava

Doubrava totiž ve svém vyjádření kritizuje vládu a společnost za současnou integrační politiku vůči Romům. „Vláda už dlouhodobě podceňuje cikánský problém a není to jenom vláda, je to obecný problém. Vláda a zodpovědné orgány státní správy už přehlížejí doslova rasismus ze strany Cikánů. Cikáni velmi dobře vidí, že se nic neděje, že se jim nic nemůže stát, nikdo je nepotrestá, aby nebyl označen za rasistu, a tak si dovolují čím dál tím víc a končí to útoky mačetou," řekl ParlamentnímListům.cz senátor Doubrava.

Celé vyjádření senátora Doubravy pro ParlamentníListy.cz ZDE

Řešení je podle Doubravy prosté: „Jednoznačně je potřeba zpřísnit tresty, jít do nejvyšších sazeb a nebát se tyto grázly odsoudit. Také zpřísnit zákon a zvýšit sazby." Doubrava přitom slibuje, že se o to zasadí v horní komoře Parlamentu. „V každém případě budu mluvit s kolegy a budu se snažit, abychom přestali před tímto terorem a agresivitou zavírat oči. Už se musí konat. Legislativní změny jsou nezbytné a nyní je potřeba využít již dostupných nástrojů," dodal senátor.

SLEDUJEME téma Romové
Pravidla a zákony platí pro všechny, řekl Nečas k rasově motivovanému násilí
Starosta Rumburku děkuje za policejní posily. Romský problém nekončí
Paroubek chce exemplární potrestání Romů

Doubrava lže, policie znala pachatele okamžitě a vyšetřuje je, upozorňuje aktivista

„Senátor Doubrava je podle mého názoru rasista. Jen člověk takto postižený může svalovat vinu za jednotlivé incidenty na celé etnikum, navíc vypjatě hystericky, aby vyvolal co nejsilnější negativní emoce. Požívá k tomu zjevnou lež, že ‚Cikány nikdo nepotrestá‘. U obou trestných činů (Nový Bor a Rumburk), jakož i u dalších, policie znala pachatele v podstatě okamžitě a vyšetřování probíhá standardní cestou. Oproti tomu evidujeme více případů, kdy se policie napadením Romů vůbec nezabývala," míní pro ParlamentníListy.cz František Kostlán ze serveru Romea.cz, který se dlouhodobě zabývá monitoringem a medializací krajní pravice.

Se senátorem Doubravou Ústeckým krajem:
Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

Proti senátorovu návrhu „zpřísnit zákon a zvýšit sazby" Kostlán nic nenamítá: „Z věcného hlediska proti zvýšení trestů za těžší trestné činy nic nemám, ba právě naopak, zákony však musejí mít obecný charakter, musejí se tedy týkat všech násilníků, nejen romských, jak ve svém expozé Doubrava naznačuje."

K tématu:
Policie prý zatím situaci na Šluknovsku uklidnila
Dělnická strana chystá v Novém Boru pochod
Šluknovská města očekávají demonstrace kvůli Romům

Právě tato jednostrannost ve vyjádření je podle Kostlána pro severočeského senátora příznačná: „Doubrava tím vypovídá dost i o sobě: jednu totalitní ideologii (nedávno byl ještě komunistou), vyměnil za jinou, taktéž totalitní. Svědčí o tom i jeho výzva, aby armáda byla připravena. Armádu používají vůči svým občanům pouze totalitní a autoritářské státy. Nedivil bych se tomu, kdyby Doubrava za čas skončil v jedné politické straně spolu s Vandasem, Bátorou a s poskoky prezidenta Hájkem a Jaklem," uzavírá pro ParlamentníListy.cz Kostlán.

Když je to pro Doubravu takové téma, co dělal uplynulých dvacet let? ptá se politolog

Doubravovo vyjádření se nelíbí ani politologovi Lukáši Jelínkovi. Podle něj jde v Doubravově případě o problematický a chybný postoj ze dvou důvodů. Tím prvním je, že by politici podle Jelínka neměli být těmi, kteří „vyhrocují vášně, dramatizují situaci a poštvávají jednu skupinu obyvatel proti druhé".

Druhým důvodem, proč Doubravův postoj považuje Jelínek za problematický, je právě senátorova dlouhodobá politická kariéra. „Pan senátor je v politice už dost dlouhou dobu. Člověk by čekal, že pokud ho toto téma tak zajímá, tak že již přinesl nějaké návrhy určitých zákonů, které by přinesly řešení. Místo toho však jen vidíme, že si po dvaceti letech v politice stěžuje na politiky a vládu v době, kdy se odehrává napjatá situace."

Podle Jelínka je také příznačné, že se xenofobové Doubravova typu rekrutují jednak z míst, která volič může těžko ovlivnit (jako jsou nejrůznější poradci), jednak ze Senátu. Tam je podle Jelínka totiž mnohem snazší proniknout s extremistickou ideologií než do Poslanecké sněmovny. „To, že je takový člověk senátorem, vypovídá především o strašně malém zájmu občanů o Senát. Při nízké volební účasti je snadné, aby byl zvolen politik, který dokáže získat mandát za čirou demagogii a populismus," soudí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

S xenofobií se musí vypořádat majorita

Současná tvrdá vyjádření xenofobního charakteru od různých osobností z politické sféry na adresu menšin Lukáš Jelínek nepovažuje za důsledek „hnědnutí společnosti". Tyto osobnosti se zkrátka víc mediálně otrkaly a zkouší, co je možné.

Menšiny jsou v obraně vůči těmto tvrdým výrokům podle Jelínka bezbranné: „Proti takhle hloupým výrokům se v podstatě bránit nedá. Na jednu stranu se říká, že s rasisty a xenofoby se diskuze nevede, na stranu druhou tito lidé pak mohou ovlivňovat veřejnou sféru. Ovšem v okamžiku, kdy se proti takovýmto napadením ozve nějaký aktivista nebo iniciativa, tak aby to mělo efekt, muselo by být toto obranné stanovisko stejně radikální, jako původní prohlášení. A to nemá smysl."

Otázka obrany proti rasistickým a xenofobním výrokům tak podle Jelínka míří spíše na většinovou společnost. „Je to otázka systematického působení státu a společnosti, aby do sebe menšiny - ať už Romy, homosexuály nebo kohokoliv dalšího - efektivně začleňovala.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …