Až šedesát procent lidí využije druhý pilíř důchodů, počítá Kalousek

28.08.2012 12:46

Do dobrovolného druhého pilíře penzijního systému se v příštích letech zapojí 50 až 60 procent lidí, předpokládá ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Řekl to dnes novinářům s odkazem na odbornou studii Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) a zkušenosti zemí, kde podobné systémy existují.

Až šedesát procent lidí využije druhý pilíř důchodů, počítá Kalousek
Foto: hns
Popisek: Miroslav Kalousek v půlnočním rozhovoru

Druhý pilíř penzijního systému, v němž bude možné převést část sociálního pojištění na individuální účty u soukromých penzijních společností, má být podle představ vlády spuštěn od počátku příštího roku. Po odložení jeho startu přinejmenším o tři roky volá opoziční ČSSD.

Kalousek dnes odmítl výtky opozice, že by stát neměl nad prostředky ve spořící části druhého pilíře kontrolu. "Soukromé spoření bude pod důslednou kontrolou státu," zdůraznil. Peníze podle něj budou v roce 2013 vybírat finanční úřady, po spuštění systému jednotného inkasního místa v roce 2014 pak právě tento systém.

Pokud se penzijní společnost s účty druhého pilíře dostane do potíží, převezme účty klientů jiný, zdravý fond či finanční ústav, uvedl ministr financí. Prostředky ve fondech druhého pilíře tak budou přísně odděleny od ostatního majetku správce, tedy penzijní společnosti. Na hospodaření s majetkem klientů má navíc dohlížet Česká národní banka.

Naspořené peníze součástí dědictví

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) zase připomněl, že peníze naspořené ve druhém pilíři budou předmětem dědického řízení. V případě nešťastné události, kdy se účastník systému nedožije penzijního věku, tedy jeho rodina nepřijde o prostředky uložené ve druhém pilíři.

Do druhého pilíře budou lidé moci od příštího roku nově odvádět tři procenta z hrubého platu, která by jinak odvedli do průběžného systému. K nim budou ale muset připojit dvě procenta ze své hrubé mzdy. Rozhodnutí vstoupit do nového pilíře je dobrovolné, ale nedá se vzít zpět. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…