Babička a dědeček už víc nepotřebují. Přidejte mladým. Tak to chcete

08.12.2011 4:30

Před ožehavou otázku postavila respondenty ve svém průzkumu agentura STEM, když se jich vyptávala, zda by raději podpořili mladé rodiny s dětmi, nebo důchodce. K první uvedené skupině se přiklonilo 65 procent, k seniorům 35 procent. Pro oslovené členy sněmovního výboru pro sociální politiku je to těžká volba, jen jeho místopředseda Miroslav Opálka přiznal, že on sám by upřednostnil mladé rodiny.

Babička a dědeček už víc nepotřebují. Přidejte mladým. Tak to chcete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Listopadový průzkum agentury STEM zjišťoval, jak jsou společností vnímány potřeby mladých rodin na straně jedné a důchodců na straně druhé. Na jedné misce vah tedy stály vyšší náklady na život spojené s pořízením bydlení a péčí o dětí, na druhé bezvýchodnost seniorů při nízké penzi. Ukázalo se, že 65 procent dotázaných by raději podpořilo mladé rodiny než důchodce. Těm by zvýšilo penzi jen 35 procent respondentů.

Související: Češi si přejí spíš pomoc mladým rodinám, než zvyšování důchodů

Další výzkumy: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


„S většinou nesouhlasím, navíc průzkumům moc nevěřím, takže si nejsem jista, jestli by se u nás opravdu většina přiklonila k vyšší podpoře mladých rodin. Tu si totiž zaslouží jedna i druhá skupina. Stejně tak i handicapovaní, o nichž se průzkum nezmiňuje," uvádí pro ParlamentníListy.cz členka výboru pro sociální politiku Lenka Kohoutová, která se celý život snaží pomáhat zdravotně postiženým se začleněním do společnosti.

Podrobně k průzkumu + celá výzkumná zpráva:
Češi si přejí spíš pomoc mladým rodinám, než zvyšování důchodů

Složité to mají důchodci i mladé rodiny

Poslankyně ODS, která na sebe upozornila jako jedna z předkladatelek návrhu novely, jež měla zvýšit vymahatelnost pokut a poplatků od lidí pobírajících dávky, je přesvědčena, že každá skupina, která je existenčně ohrožena, si zaslouží ochranu. „Obě skupiny to mají složité a nedá se jednoznačně prohlásit, která víc," myslí si Kohoutová.


Podle místopředsedy výboru pro sociální politiku Miroslava Opálky nelze v tomto případě paušalizovat. „Je třeba si uvědomit, že obě skupiny jsou navíc strukturované. V obou najdeme i ty, kteří vybočují. Mezi důchodci jsou restituenti i jinak majetní lidé, některé mladé rodiny jsou zase zajištěny svými rodiči a jejich majetkem či postavením," říká pro ParlamentníListy.cz Opálka.

Důchodci mají doživotní jistotu. Pokud stát nezbankrotuje

Poslanec KSČM však mezi oběma skupinami přece jen rozdíl nachází. „Důchodci mají jistotu, že budou státem do konce života podporováni, samozřejmě pokud stát nezbankrotuje. Mladé rodiny to mají i s ohledem na problematické shánění práce těžší. Nemají tedy tu jistotu, a proto si podle mě zaslouží větší podporu," konstatuje Opálka.

Nad otázkou z průzkumu STEM kroutí hlavou členka výboru pro sociální politiku Renáta Witoszová. „Nerada bych vyčleňovala tyto dvě skupiny. Obě si zaslouží podporu. Stavět seniory proti mladým rodinám je dost nešťastné. Je to neveselá otázka," tvrdí pro ParlamentníListy.cz poslankyně TOP 09.

Nerůžově jsou na tom obě skupiny

Proto se sama do porovnání situací obou skupin a potřeby je podporovat příliš pouštět nechce. „Mladí těžko shánějí práci a pokud jeden člen rodiny je na sociálních dávkách, tak to nemají lehké. Pokud žije důchodce sám a musí celou domácnost utáhnout jen z jedné penze, tak se mu žije špatně a má opravdu těžký život. Tyhle dvě skupiny společnosti jsou na tom obě velice nerůžově," přiznává Witoszová.


K věci:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …