Babišův poslanec, který šéfuje policistům a používá slovo "Cikán": Jsem přísný a dělám pořádek. A proto...

28.10.2013 15:01

ROZHOVOR Nově zvolený poslanec Bronislav Schwarz (Severočeši.cz, zvolen na kandidátce ANO) je dva dny po volbách v dobrém slova smyslu rozhozen z toho, kolik dostal preferenčních hlasů, byť je „polda“, co dává pokuty a zavírá lidi. Je přesvědčen, že ho volili pracovití lidé, kteří souhlasí i s jeho výroky o zneužívání sociálního systému, za které by mohl být některými aktivisty označován za rasistu. S tím se v Parlamentu vypořádá. Pokud tam tedy zůstane, jak sdělil ParlamentnímListům.cz.

Babišův poslanec, který šéfuje policistům a používá slovo "Cikán": Jsem přísný a dělám pořádek. A proto...
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Bronislav Schwarz, lídr Severočechů za Ústecký kraj, číslo 2 na kandidátce ANO v Ústeckém kraji

Sedmačtyřicetiletého ředitele Městské policie v Mostě Bronislava Schwarze, na 2. pozici kandidátky ANO v Ústeckém kraji, zakroužkovaly téměř čtyři tisíce voličů.

Jste ředitelem městské policie a radním v Lomu, nově také přímo předsedou Severočechů.cz. To je spolu s poslaneckým mandátem celkem dost povinností. Hodláte vše zvládnout, nebo se něčeho „zbavíte“?

O tom se budu rozhodovat až po ustavující schůzi Poslanecké sněmovny. Až uvidím, jak to bude a kam se se mnou počítá. Ale rozhodně nezůstanu sedět jedním zadkem na několika židlích. Tím myslím i krajské zastupitelstvo, lomské i městskou policii. Po pravdě, nejdražší je mi práce ředitele městské policie. Tu kdybych měl opustit, to by mě mrzelo nejvíc, jelikož jsem něco udělal a směřuji to určitým způsobem. Ale o ničem ještě není rozhodnuto.

Budou na vaše rozhodování mít vliv i výsledky povolebních koaličních vyjednávání s ANO?

Samozřejmě, o tom přesně to je.

S kým by podle vás měli či neměli babišovci jít do koalice?

K tomu nejsem oprávněn hovořit. To je na vedení ANO.

Dobře. Jak vy osobně se chcete ve sněmovně profilovat a čím chcete být jiný než dosavadní zprofanované politické tváře? Jste znám jako člověk rázných názorů, hodně otevřený, který si svůj postoj nenechává pro sebe a řekne všechno na rovinu…

Ono to není tak jednoduché, když vnímám poslance i senátory, politiky z Prahy… Ale určitě zůstanu stejný tak, jak mě lidi znají – tak jak vystupuji na krajském zastupitelstvu v Ústí and Labem, na zastupitelstvu u nás v Lomu. Stejně se budu angažovat i ve sněmovně. Nechci tam čtyři roky jenom sedět v lavici, jestli mi rozumíte. Kdybych tam měl zůstat sedět a nic nedělat, to tam radši nebudu.

V čem konkrétně byste tedy chtěl být aktivní jako poslanec?

Mám co dát dohromady. To, co jsem již mnohokrát říkal: Nelíbí se mi sociální systém. Nelíbí se mi zařazení strážníků, operační střediska integrovaného záchranného systému. Mám co říci, zejména vše kolem bezpečnosti, vnitra. Tak, aby to přispělo lidem a policistům. Hlavně lidem slušným. Mnoha věcem nerozumím, ale k těm, kterým rozumím, si myslím mám co dát – jak svou povahu, tak takový ten tah na bránu.

Vy se nebojíte přímočaře mluvit o Romech a romské otázce, jak je patrné i z předešlých vyjádření pro ParlamentníListy.cz. Budete se i tímhle zabývat ve sněmovně? Nebojíte se, že od ochránců lidských práv získáte nálepku rasistického poslance?

To mě vůbec nezajímá. Já znám slušné i neslušné Cikány. Pracovité i nepracovité. Mám na to svůj názor a tímhle mě nikdy nezastraší. Ať mi dají příklad a já můžu dát příklad jim. Na městské policii jsme zaměstnali Cikány, v Lomu máme například také pracovité cikány. Takže u mě se skutečně o rasismus nejedná. V tomto případě to já mám v hlavě srovnané. Mně vadí lidé, kteří nám ničí majetky, zneužívají dávky, nechovají se slušně. Vadí mi, když poruší morálku normálních lidí. U mě děti chodí do školy, u nich to třeba normální není. Já to posuzuji takhle. U mě to není rasového původu.

Co byste lidem chtěl říci, abyste je utvrdil, že ani ve sněmovně jim nedáte důvod ke ztrátě důvěry? Přeci jen – dostal jste přesně 3 943 preferenčních hlasů.

Já nemám moc rád tento druh slibů, já osobně jsem velmi překvapený, kolik lidí mi dalo hlas! Znamená to, že v Ústeckém kraji a hlavně na Mostecku, kde jsem zejména dostal hlasy, je hodně slušných lidí. Proč to říkám? Protože jestli policistovi, který zavírá lidi, je přísný, dává pokuty a lpí na dodržování zákonů, dá tolik lidí hlas, tak to jsou slušní a pracovití lidé, kteří chtějí pořádek. Je vidět, že jich v našem kraji takových je hodně. Na policistu jsem dostal opravdu hodně hlasů!

Bronislav Schwarz je krajským a lomským zastupitelem, jeho žena je v Lomu na Mostecku starostkou. Pracuje jako ředitel Městské policie v Mostě. V říjnu se stal předsedou hnutí Severočeši.cz po rezignaci Františka Ryby. Je absolventem Vysoké vojenské školy letecké v Košicích a Vojenské akademie v Brně. Na Policii ČR v Mostě prošel u kriminální a pořádkové policie několika funkcemi.

Již v předešlých rozhovorech se vyjadřoval zejména k nekvalitnímu sociálnímu systému. Omezil by dávky jen pro lidi, kteří za sebou mají zaměstnání a prokazatelně o práci stojí. Podobným způsobem by omezil dnes tak štědrý systém doplatků a přídavků na bydlení. Otevřeně se vyjadřuje k tomu, že problém Romů je zejména v tom, že těch slušných je málo a tím pádem je většina hází do jednoho pytle. Sám nemá problém Romy zaměstnávat.

Mezi své koníčky řadí Bronislav Schwarz práci, rybaření a sport.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …