Bárta: Naše civilizace je v bezprecedentním ohrožení

14.09.2012 18:20

Můžeme se tomu radovat nebo nad tím bědovat, objektivním faktem našeho každodenního života však jsou peníze, ekonomika a zaměstnanost.

Bárta: Naše civilizace je v bezprecedentním ohrožení
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Právě s pomocí těchto nástrojů kombinovaných s moudrosti a morálkou dovedli generace našich rodičů a prarodičů vytvořit unikátní a vyspělou civilizaci, jejichž vymoženosti jsou dnes naší radostí a chloubou a jejíž nedostatky jsou naší každodenní starostí. Bohužel právě fatální selhání systému a elit nás teď přivedly do velmi nebezpečné ekonomické situace, kdy aniž by si to široká veřejnost skutečně uvědomovala, stojíme přímo nad propastí nové a možná ještě o mnoho nebezpečnější ekonomické krize.

Suchá fakta jsou neúprosná, ačkoliv se média a vrcholní představitelé klíčových světových hráčů snaží veřejnost všemi možnými způsoby uklidnit, nad hlavami nás všech se svírají přesně stejná mračna jako v předvečer kolapsu roku 2008. FED neboli zjednodušeně americká centrální banka právě zahájila novou vlnu kvantitativního uvolňování, neboli lidsky řečeno zapnula mega výkonný tiskařský stroj na dolary. Spolu s historickým bezprecedentním snížením úrokových sazeb a zcela identickou politikou Evropské centrální banky to znamená jediné: světová finanční soustava je v kritickém stavu a úřady se pokouší udusit plamen nové krize přikládáním stohu papírových peněz. V případě čtvrtečního rozhodnutí FEDu jde o plán tisknutí 40 miliard dolarů (více než 750 miliard korun, tedy více než poloviny českého rozpočtu) měsíčně.

Kritičnost situace je zřejmá také z chování eurobyrokratů, kteří od vypuknutí krize pořádali již více 20 vrcholných summitů zasvěcených záchraně eurozóny a potažmo i celého evropského bankovního socialismu. Problém však tkví v tom, že všemi svými scestnými a někdy až totalitními praktikami zatím dosáhli pouze a jenom prohloubení a prodloužení krize.

Toto absurdní divadlo světové byrokracie a bankovního socialismu nedovede zastřít evidentní a ostrou hrozbu druhého v řadě kolapsu euroamerické finanční soustavy, který by již v příštím roce vedl k neviděné vlně recese, nezaměstnanosti a chudoby.

Lituji toho, že nás historické okolnosti zavedly do situace, kdy v čele světové ekonomiky panuje beznaděj, hospodářským politikám naších nejvýznamnějších obchodních partnerů vévodí neschopnost a alibismus a v našem čele stojí krátkozraká, nekoncepční a nemorální vláda. Místo kriticky nezbytných reforem, zvýšení konkurenceschopnosti české ekonomiky a přesměrování jejího exportu na východ k rostoucím ekonomikám jsme dnes spíše svědky prostého a každodenního oportunismu, klientelismu a korupce našich národních a regionálních elit.

V této kritické době, kdy blahobyt celých generací českých občanů, ne-li osud euroamerické civilizace jak jí dnes známe, visí na vlásku, se obracím k hluboké myšlence, kterou před časem pronesl Martin Luther King: „Na světě není nic nebezpečnějšího než upřímná ignorace a vědomá hloupost.“  a prohlašují, že tento výrok by měl být vytesán do kamene a to u vchodu do každé vládní instituce naší země.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …