Bárta káral knížete. Měl se prý shýbat před Hradem, ale ten je starší než jeho rod

07.08.2013 16:32

Předseda Věcí Veřejných Vít Bárta ve sněmovně „sjel“ poslance a exministra Karla Schwarzenberga. Za jeho slova, že prý Miloš Zeman „pošlapává Masaryka“. „To ale nejsou slova politika, jsou to jen slova aristokrata,“ uvedl na konto knížete kromě jiného.

Bárta káral knížete. Měl se prý shýbat před Hradem, ale ten je starší než jeho rod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda VV Vít Bárta

„Vraždíte nejenom ústavní systém, ale vraždíte i jakoukoliv ideovou hodnotu, která v politice byla," řekl dnes poslancům předseda VV Vít Bárta. Sněmovna totiž od rána rokuje o tom, zda dá důvěru vládě Jiřího Rusnoka.

„Jak může dnes někdo přesvědčovat občany, že nezvyšovat daně je v jejich zájmu, když pravicová či pseudopravicová koalice daně zvyšovala?" ptal se dále Bárta pravicových poslanců.

Podle něj nyní posloucháme "velmi nebezpečná slovíčka o tom, že pan prezident porušuje Ústavu".

„Jsou to právě tři roky, kdy o důvěru požádala Nečasova vláda. Nejzávažnější ale je poslouchat to, že je velmi nebezpečné, když se prezident pohybuje za hranicí Ústavy. Že ústavní činitel se pohybuje mimo rámec pravidel hry. To už dnes pro naštvané občany dává uvažovat o věcech. My bychom se ale měli zamyslet nad tím, jestli je odpovědné taková slova o porušování Ústavy vůbec říkat,“ řekl Bárta.

Ztratil jste u mne důvěru...

A pak se jal cupovat exministra zahraničí. „Vy jste řekl, že se nebudete ohýbat před Milošem Zemanem. Kdybyste ale řekl, že se nebudete ohýbat před Pražským hradem, tak to bych bral... Ale Pražský hrad je starší než váš rod,“ uvedl kromě jiného Bárta na konto předsedy TOP 09, který prý u něj ztratil ode dneška veškerou důvěru.

„Pevně doufám, že pokud pan prezident zůstane pevný na svých pozicích, že těch drobných plamínků úvah o předčasných volbách v ODS a TOP 09 přibude natolik, že se občané Česka rychlých předčasných voleb dočkají," poznamenal šéf VV.

V závěru svého vystoupení – opět v narážce na Schwarzenberga - horoval za "stát Čechů, Moravanů a Slezanů - a nikoliv Rakušanů". Jak poznamenal k tomu web iDnes.cz, Schwarzenbergova rodina totiž v roce 1948, když dnešnímu předsedovi TOP 09 bylo 11 let, odešla do emigrace v Rakousku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…