Blázinec v ODS: Volí svého prezidenta, ale šilhá po Zemanovi

11.06.2012 20:21

O podpoře Miloši Zemanovi v jeho kandidatuře na prezidentský úřad se mluvilo i v ODS. Na jednání senátního klubu měl tuto otázku otevřít modrý člen horní komory Tomáš Jirsa. Jednalo se prý pouze o okrajovou záležitost, nicméně postoj některých senátorů z ODS k expremiéru Zemanovi prý není odmítavý.

Blázinec v ODS: Volí svého prezidenta, ale šilhá po Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v rozhovoru

Miloš Zeman už má svoji prezidentskou kandidaturu delší dobu jistou. Nutných deset senátorských podpisů pro něho mezi svými kolegy posbíral senátor ČSSD Vladimír Dryml s tím, že kandidaturu někdejšího premiéra podpořili i senátoři z ODS. Jejich jména však známa nejsou.

Je nedůstojné, aby Zeman sháněl podpisy na poutích

Právě v této souvislosti se nedávno objevily informace, že se k Zemanově kandidatuře pozitivně vyslovil jihočeský senátor Tomáš Jirsa z ODS, který se měl během uzavřeného jednání senátního klubu zeptat svých kolegů, zda by bylo možné expremiérovu kandidaturu podpořit.

Sám senátor Jirsa odmítl tuto informaci na dotaz ParlamentníchListů.cz potvrdit. Stejně tak ji ale ani nevyloučil. „Šlo o uzavřené jednání senátního klubu a nemám k tomu žádný komentář. Já jsem hlasoval proti přímé volbě prezidenta, protože ji považuji za špatnou. A už vůbec nepovažuji za vhodné, aby lidé typu Miloše Zemana museli běhat po poutích a shánět padesát tisíc podpisů,“ uvedl Jirsa.

Dvě polistopadové osobnosti: Václav Klaus a Miloš Zeman

Občanští demokraté v těchto chvílích svého prezidentského kandidáta teprve vybírají ve stranických primárkách mezi Evženem Tošenovským a Přemyslem Sobotkou, který zatím vede. Poté, co šéfka sněmovny Miroslava Němcová oznámila, že kandidovat nebude, má podle názoru některých politologů ODS k prosazení svého kandidáta na Hrad menší šance.

Skutečnost, že jméno Miloše Zemana není v ODS tabu, potvrzuje i senátor Petr Pakosta, který sice začátkem roku z ODS vystoupil, s kolegy je ale stále v kontaktu. „Pokud se s kolegy z ODS bavím o Zemanovi, tak jejich reakce nejsou odmítavé. Obzvláště u těch, kteří jsou ve straně delší dobu, se shodujeme v tezi, že polistopadová politická scéna vygenerovala dvě skutečné osobnosti, dva státníky, a jsou to Václav Klaus a Miloš Zeman. Nemáme sice se Zemanem stejné názory, ale respektujeme ho jako osobnost,“ řekl ParlamentnímListům.cz Pakosta.

Informaci, že se na jednom z jednání senátního klubu občanských demokratů o podpoře Miloše Zemana mluvilo, potvrdil redakci senátor za ODS Petr Bratský. „Hovořilo se o tom, ale jen krátce. Tomáš Jirsa se zeptal, zda by se mohl na Zemanovu kandidaturu připodepsat, na což většina klubu v naprostém klidu řekla, že by to bylo kontraproduktivní ve chvíli, kdy ODS má svého kandidáta. Na to nám pak řekl, že to bere na vědomí a ten desátý podpis pro senátní petici nepřipojí,“ prozradil Bratský.

ODS je v křeči. Sobotkovi není Hrad souzen

Drtivá většina klubu podle jeho slov vyjadřuje podporu místopředsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi. „Víc se to ale na klubu neřešilo, protože témat, která jsou momentálně aktuální, je strašně moc. Já jsem to téma opravdu vnímal jako okrajové,“ podotkl.

Nejisté šance Přemysla Sobotky si ale podle našich informací uvědomuje i samotná ODS. „Faktem je, že pokud jde o výběr prezidentského kandidáta, tak ODS je v tomhle v křeči, protože je jasné, že Přemysl Sobotka není ten, komu by bylo souzeno být úspěšným prezidentem,“ uvedl překvapivě jeden z pravicových senátorů pod příslibem anonymity.

Pokud jde o podpisy na podporu Zemanovy kandidatury, jejich potřebných deset kusů se už členovi horní komory Vladimíru Drymlovi z ČSSD povedlo posbírat. Všechna konkrétní jména, která zde figurují, zatím známa nejsou. Kromě samotného Drymla se mluví o Jaroslavu Sykáčkovi a Jaroslavu Palasovi (oba ČSSD), Martě Bayerové za KSČM, Aleně Dernerové a Jaroslavu Doubravovi (Severočeši.cz).

ParlamentníListy.cz už dříve přišly se zjištěním, že značná část poslanců i senátorů z ODS by bylo připraveno podpořit Miloše Zemana, pokud ani jeden z občansko-demokratických „koní“ neuspěje. (více ZDE)

O kandidatuře svého někdejšího politického rivala se kladně vyslovil i prezident republiky Václav Klaus. „Miloše Zemana považuji za významnou osobnost české politiky, s čímž jsem se nikdy netajil. Jeho prezidentskou kandidaturu považuji za logické vyústění jeho politické i životní dráhy. O prezidentskou kandidaturu by se podle mého názoru měli ucházet lidé, kteří pro naši zemi něco vykonali. Miloš Zeman mezi ně patří,“ uvedla hlava státu pro MfD. Podle stejného zdroje měl navíc prezident Zemanovi při setkání na recepci na ruském velvyslanectví říci: „Tak už zvedni tu prezidentskou kandidaturu, budu tě volit.“ Z posledních průzkumů veřejného mínění je navíc patrné, že Zemanovy šance ke zvolení na Hrad rostou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…