Bloger odhaluje: Restituce byl megatunel, církve už si plácly s developery

24.05.2013 20:29

Bloger Marek Vokšay, který dlouhodobě církevní restituce kritizuje, poukazuje na to, že schválená podoba restitucí povede k tomu, že na nich vydělají velcí developeři. Ti už prý jednají o výměně či odkupu lukrativních pozemků. A uvádí konkrétní příklad firmy, která má přímé konexe na ekonoma pražského arcibiskupství.

Bloger odhaluje: Restituce byl megatunel, církve už si plácly s developery
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Arcibiskup Dominik Duka podepisoval v budově rozhlasu knihu svých glos

Nejprve cituje ze svého staršího textu, kde připomíná výčtový zákon ze srpna 1991, kterým se restituovaly majetky církví a náboženských společností. Tehdy kardinál Tomášek prohlásil, že katolická církev nic víc žádat nebude. Odvolává se také na analýzu právníka Aleše Rozehnala, který v ní tvrdí, že nově restituovaný majetek církev nikdy nevlastnila.

Podle blogera tedy jde o krádež a tunel. „Prohlašované restituce jsou tedy pouze zavádějícím názvem pro naprosto nové uspořádání majetku a jeho systémové zařazení... politicky nekorektně řečeno jde o darování majetku soukromému subjektu, který mu v roce 1948 rozhodně nepatřil, protože tento soukromý subjekt prostě neexistoval... jinak řečeno, jde o krádež a vytunelování státního majetku ve prospěch soukromého subjektu!,“ píše.

Jde o pražské firmy Duplicatus a Real 24

Nyní své starší názory doplňuje o konkrétní případy. Už nyní prý velcí developeři jednají s církvemi o výměnách a odkupu lukrativních pozemků, které církve dostanou. Vokšay upozorňuje na případ, kdy firmy Duplicatus a Real 24, v níž jako předseda dozorčí rady figuruje ekonom pražské arcidiecéze a vedoucí správy majetku na Arcibiskupství pražském Karel Štícha, vyjednaly směny pozemků s církví v pražských Stodůlkách a Uhříněvsi.

"Jak vidíte, samotní církevní funkcionáři a lidé napojení na církev se velmi angažují v tom, jak na předpokládaném darování majetku církvím pořádně vydělat. Jde o miliardy, za něž lze developerským společnostem lukrativní pozemky rozprodat,“ varuje závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…