Blonďatá bestie snad ukázala, jaký je dnešní politika hnůj, doufá autor

18.04.2011 21:12

Divadelní fraška o nahrávaném rozhovoru poslankyně Kristýny Kočí Blonďatá bestie vzbudila velký zájem diváků. A studio Rubín v Praze, kde se odehrála, bylo našlapané k prasknutí. Redaktor ParlamentníchListů.cz hovořil s duchovními otci této inscenace. Hercem Ondřejem Pavelkou, jenž hraje v seriálu televize Nova Ulice a režisérem Tomášem Svobodou, jenž hrál v rychlopředstavení Rubínu roli číšníka.

Blonďatá bestie snad ukázala, jaký je dnešní politika hnůj, doufá autor

Jak dlouho vznikala fraška Blonďatá bestie?

Pavelka: Realizace byla krátká. Zkoušeli jsme tři dny. Hlavně teda včera. Text písničky vznikl předevčírem a Miki Jelínek ji zkomponoval včera během odpoledne.

Svoboda: Ve čtvrtek jsme seděli nahoře v kavárně a Ondřej Pavelka říkal, že by bylo dobré udělat z těch odposlechů představení. Já na to, že by bylo napřed lepší si to přečíst a pak se rozhodnout. Následně jsme si po přečtení záznamu volali, že to uděláme. Ráno to má manželka, která pracuje v Týdnu na webu, dala na kulturní web a už to jelo. Večer jsme byli v České televizi a nešlo z toho cuknout. Začali jsme intenzivně zkoušet v sobotu večer a v neděli od jedné a bylo to hotové.

Už jste jako režisér s touhle partou dělal na nějakých politických tématech?

Svoboda: S touhle partou ne, ale jednotlivě ano. S Ondřejem ano, s Bárou také a s Lukášem Příkazkým taktéž. Před pěti lety jsem se v divadle Rokoko podílel na inscenaci Má vlast, kde Bob Klepl hrál trojroli Paroubka, Zemana a Špidly. S politickým divadlem tedy nějakou zkušenost mám.

Rychlost realizace byla kvůli tomu, aby vám námět nesebral Petr Čtvrtníček?

Pavelka: O tom se teď hodně spekuluje, že je to něco jako Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? Nás to do té doby, než s tím média přišla, nenapadlo. Byl to okamžitý nápad a souvislost se Čtvrtníčkem tam žádná není. Když si to bude chtít udělat, tak ať, to je jeho věc. Nejde o žádné soupeření.

Svoboda: To je fakt spekulace. Když to Petr udělá, udělá to třeba jinak, možná líp. Má na to právo. My to udělali tak rychle, protože v neděli večer po představení Kauza Salome, kde všichni tito lidé hrají, měli čas.

Nicméně je to tedy reklama pro divadlo?

Pavelka: Nevím, jak jste tomu rozuměl... (Před představením vtipkoval, že v Rubínu mají divadelníci velký problém s návštěvností, protože tam uvádějí premiéry světových, hlavně českých autorů. Teď proto vsadili na nováčka Kristýnu Kočí.)

Co říkáte na obecenstvo?

Pavelka: Výborný. Když je dobrá hra, tak je co hrát a lidi to ocení.

Svoboda: Mysleli jsme, že tady zbudou lidé, kteří viděli Salome. To se nestalo a navalilo se na to spousta diváků. Nezáměrná mediální kampaň byla obrovská.

Budete s hrou pokračovat?

Pavelka: My jsme opravdu nespekulovali s nějakým mediálním zájmem. Ten prostě přišel, což o něčem svědčí. O tom, že je spoustu důležitějších věcí na světě a z hlediska divadla můžete půl roku zkoušet Hamleta, nikdo si toho nevšimne a přijdete s takovýmhle nápadem a je to. My jsme tím zájmem byli velmi překvapení a nečekali jsme, že to bude mít takovou mediální odezvu. My s tím moc neumíme pracovat. Takže uvidíme... (Nicméně na internetových stránkách studia Rubín se objevilo, že opakování bude v pondělí v deset hodin večer.)

Co si myslíte o současné politické situaci, krizi vlády a dalších potížích?

Pavelka: To byl ten důvod, proč jsme uspořádali toto představení. Už je to fakt jen směšný. Ta žumpa už je k smíchu, ale veselé to moc není. Nicméně nechci už dál nosit dříví do lesa.

Svoboda: O politiku se zajímám. Jako normální a průměrný občan, který chodí k volbám a platí daně. Současnou situaci v politice jsme vyjádřili představením. Je to hnůj.

Je pravda, že když mají Češi problémy a jsou v depresi, tak si dělají srandu?

Svoboda: No, tak to je!


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…