Bohatství díky konexím, ne schopnostem, míní 3/4 Čechů

12.01.2011 7:03

Podle většiny Čechů lze v tomto státě dosáhnout dobrého pracovního postavení a bohatství zejména díky konexím. Ukázal to aktuální výzkum STEMu.

Bohatství díky konexím, ne schopnostem, míní 3/4 Čechů

Podle téměř 90 % Čechů se za posledních deset let výrazně rozevřely nůžky mezi bohatými a chudými. Většina lidí také pochybuje o tom, že více šancí a peněz mají bohatí a schopní. Vyplynulo to z aktuálního výzkumu společnosti STEM.

Čtyři pětiny lidí jsou podle něho navíc přesvědčeny, že lidé u nás dnes dosahují bohatství především nepoctivou cestou a díky svým konexím, než schopnostem.

Češi prý bohatnou. Ale nepoctivě

"Přesvědčení občanů o nespravedlivém rozložení šancí na úspěch v české společnosti můžeme ilustrovat na jednoznačně většinovém názoru, že lidé u nás bohatnou hlavně nepoctivým způsobem. Tento postoj je v českém veřejném mínění dlouhodobě stabilní," píše se v doprovodné zprávě k výzkumu.

Z něho vyplynulo, že stále ještě více než polovina lidí věří v to, že se poctivý a schopný člověk může na trhu práce dobře uplatnit. Oproti roku 1997, kdy byl realizován podobný výzkum, jde však o výrazně nižší číslo.

STEM výzkum provedl ve dnech 30.11. - 6.12. 2010 mezi 1223 respondenty staršími 18 let.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…