Bohatý úředník Fischer nemá o životě lidí ponětí. Kandidatura je nestydatost, říká Okamura

13.08.2012 15:20

Pověst uhlazeného úředníka potvrdil ve vysílání radia Bonton Jan Fischer, když tvrdil, že si v prezidentské kampani bude počínat slušně. Odmítl populistické a extremistické názory, mezi jejichž nositele zařadil i kandidáta do Senátu Tomia Okamuru.

Bohatý úředník Fischer nemá o životě lidí ponětí. Kandidatura je nestydatost, říká Okamura
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Ten naopak považuje za nestydatost, že se o funkci hlavy státu uchází člověk, jenž netuší, jak vypadá svět obyčejných lidí.

Obraz uhlazeného úředníka, jemuž není příliš co vytknout, potvrdil bývalý premiér Jan Fischer, když byl hostem radia Bonton. Ve vysílání prohlásil, že by chtěl pozvednout českou politickou kulturu, zároveň ale pro problémy nehodlá nabízet laciná řešení. Naprosto odmítá populistické a extremistické názory a mezi lidi, kteří je prezentují, patří podle něj například i kandidát do Senátu Tomio Okamura.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

„Pan Fischer si plete fakta se svými pocity. Je pravda, že se vyjadřuji k mnoha věcem a moje názory a vize si každý může přečíst v novinách, na internetu nebo v mých knihách. Názory pana Fischera na veřejné dění a na problémy naší země nikdo nezná a ani znát nemůže, protože se k nim nikdy nevyjadřoval a nezajímaly ho,“ upozorňuje Tomio Okamura pro ParlamentníListy.cz na to, že o postojích expremiéra k čemukoli se takřka vůbec nic neví.

Hmotná i trestní odpovědnost politiků je také laciné řešení

Podnikatel přiznává, že se snaží pokaždé pojmenovat problém – od energetické strategie až po sociální smír – a snaží se ho analyzovat, dobrat se příčiny a nakonec navrhnout třeba jen k diskuzi řešení a často i neobvyklé. Jím navrhovaná řešení jsou tedy laciná, ale jen z finančního hlediska. „Vyšší odpovědnost – hmotná i trestní za svěřené peníze pro úředníky a politiky – nás nebude stát nic, ale finanční efekt bude nedozírný,“ připomíná Tomio Okamura jeden ze svých „laciných“ návrhů.



„Často navrhuji řešení nepopulární. Když Středočeský kraj chtěl jednu přehlednou, ale nebezpečnou křižovatku znepřehlednit přestavbou za víc než desítku milionů tak, aby řidiči, kteří přijíždějí z vedlejších silnic, zpomalili, navrhl jsem řešení za pár stovek – dva retardéry. Moje uvažování je výsostně ekonomické. Prosazuji ta řešení, která mají nejlepší poměr ceny k výkonu,“ vzkazuje  Tomio Okamura expremiérovi, že laciná řešení jsou opravdu jeho styl.

Nenormální je tvářit se, že neexistuje problém s Romy

Anketa

Souhlasíte s Tomiem Okamurou, že Jan Fischer nemá představu o životě obyčejných lidí?

hlasovalo: 2185 lidí
„Na rozdíl od pana kandidáta Fischera a jeho kolegů vím, co každá koruna stojí práce a úsilí. Nikdy jsem nebyl placený z veřejných peněz, vždy jsem si vydělával jen vlastní prací bez jakéhokoliv přispění státu. Nejsem zvyklý rozhazovat ze svého ani z firemního a už vůbec ne z cizího. To, že je takový názor populární, za to nemohu, podle mě je normální. Stejně tak je normální říkat, co si myslím,“ říká pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura.

„Nenormální je naopak tvářit se, že nějaký problém třeba s Romy, neexistuje. Anebo se ho pokoušet řešit tím, co se dlouhodobě nikdy a nikde neosvědčilo – diskriminací těch ostatních. Tím neříkám, abychom nepomáhali potřebným. Pomáhejme například dětem ze všech sociálně slabých rodin, aby se, pokud to jde, z bídy vymanili. Ale rozhodně neplatí, že za bídu toho, kdo nedělá, krade a žije hazardem, může celá polečnost. Takovému člověku podám pomocnou ruku, ale jak do ní kousne, tak je konec,“ netají se Okamura názory na otázku, k níž se Fischer nevyjadřuje.

Prezident musí za svou zemi a její lidi dýchat

Podle podnikatele, který se za dva měsíce bude ucházet o zvolení do Senátu ve Zlínském obvodě, je na lidech, aby posoudili, zda je takový názor extrémní, či normální. „Problém je, že vysocí a bohatí úředníci typu pana Fischera vůbec netuší, jak vypadá svět a život obyčejných lidí. A když se to chtějí jakoby dozvědět, pak je jako pan Fischer z okna chalupy v uměle natočeném videu vyzvou, ať jim napíšou stížnost,“  všímá si Tomio Okamura nakašírovanosti světa expředsedy vlády.

„Bylo by to k smíchu, kdyby to nebyla tragédie, že člověk tak odtržený od života nás normálních lidí, má tu nestydatost ucházet se o tak významný post. Prezident musí se svou zemí a lidmi dýchat, být tím, kdo za ně bude bojovat do posledního dechu. Není to funkce ale poslání,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura a k často zmiňované Fischerovy slušnosti coby politika podotýká, že slušný člověk, když vidí zlodějnu, tak jde a zarazí ji, protože i ten, kdo se jen dívá, je spoluviník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…