Boj VZP s protonovým centrem o smlouvu nemá konce

30.03.2015 17:13

Spor mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a pražským protonovým centrem o smlouvu stále nemá konce. Dnes to po jednání správní rady VZP naznačil ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek. Podle něj ale bude VZP léčbu dětským pacientům proplácet i nadále, a to jak v pražském centru, tak i v mnichovském, kde jsou prý náklady pro pojišťovnu dvakrát příznivější nežli v tuzemsku.

Boj VZP s protonovým centrem o smlouvu nemá konce
Foto: Prothon Therapy center
Popisek: Protonové centrum

Jen před pár dny Všeobecná zdravotní pojišťovna řešila spor ohledně desetileté dívky s nádorem na mozku. Léčbu protony doporučili jako nezbytnou odborníci, ovšem protonové centrum v Praze si za léčbu řeklo dvakrát tolik, než si účtovalo před pár měsíci.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek sice 16. března rozhodl, že zdraví klientky je nejdůležitější a že pojišťovna více než 1,8 milionu za její ozařování předem uhradí, ale Kabátek tehdy zároveň dal najevo, že sekundárně bude VZP situaci řešit, aby se něco takového už neopakovalo.

"Členy správní rady jsem dnes informoval o stavu při komunikaci s protonovým centrem Praha. Jsem připraven podepsat smlouvu za podmínek, které byly správní radou stanoveny, a stále trvá fakt, že VZP je připravena všem svým klientům zajistit léčbu v protonovém centru v požadovaném čase i kvalitě,“ řekl dnes novinářům po jednání správní rady VZP Kabátek bez dalšího vysvětlení.

Prý byl on první, kdo rozhodl, aby pojišťovna bez ohledu na finanční náročnost tuto léčbu hradila s ohledem na dětský věk pacientů. "Co se týká našich klientů, tak tam, kde je to medicínsky oprávněné, tak jsme připraveni tyto klienty odléčit v protonovém centru v Praze. Kde je to možné, tak lze využít možnosti mnichovského centra, které je pro nás i nadále nákladově příznivější,“ naznačil ale Kabátek stav vyjednávání s pražským centrem.

Dlouholetý spor mezi VZP a pražským protonovým centrem o smlouvu se vyostřil v půlce letošního března. Mluvčí VZP Oldřich Tichý ČTK tehdy sdělil, že pražské centrum chce i nadále za ozařování dvakrát tolik. To ale odmítla ředitelka centra Iva Taťounová. VZP podle ní jen maskuje neschopnost uzavřít s centrem smlouvu. Podle jejích slov dostalo vedení VZP i správní rada informaci o cenových podmínkách pro nesmluvní partnery před šesti měsíci.

"Zatímco zaměstnanecké pojišťovny začaly okamžitě jednat a na přelomu roku byly připravené uzavřít s centrem smlouvu s výhodnými podmínkami, VZP dále pokračuje ve strategii nicnedělání a nyní i lživé propagandy,“ uvedla k tomu Taťounová s tím, že VZP se v této věci hystericky schovává za pacienta a svaluje vinu na centrum, ačkoli již dříve výši úhrady za pacienta akceptovala a předem uhradila, což bylo naposledy v únoru 2015.

"Úhrada předem je po VZP požadována proto, jelikož za minulý rok eviduje centrum dluh VZP za odléčené pacienty ve výši zhruba 2,866 milionu korun," dodala k problému Taťounová.

Správní rada VZP schválila již dříve návrh smlouvy s úhradou ozařování do 50 milionů korun ročně, centrum to však odmítlo. Mluvčí VZP Tichý zdůraznil, že pojišťovna hospodaří s veřejnými prostředky a nemůže si dovolit opakovaně platit dvojnásobek ceny za služby, které je jiné zařízení v širším regionu schopno a ochotno poskytovat za polovinu.

Právě dnes ke smlouvě mezi VZP a protonovým centrem rozhodoval Obvodní soud pro Prahu 6. Podle informací protonového centra ale žalobu VZP kvůli určení neplatnosti smlouvy o smlouvě budoucí z roku 2006 o proplácení péče soud zamítl. Soudci se nyní prý budou zabývat nároky centra vůči pojišťovně. Podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého se ale rozsudek platností smlouvy vůbec nezabývá a věc se jen přesouvá k jinému soudu.

Smlouvu o smlouvě budoucí uzavřel v roce 2006 s investorem soukromého protonového centra, které vzniklo za 3,5 miliardy v areálu Nemocnice Na Bulovce, nucený správce VZP Antonín Pečenka. Podle ní se mělo v zařízení léčit kolem 1600 pacientů za miliardu korun, a to po 15 let. VZP později platnost zpochybnila. Loni v červenci rozhodčí soud uvedl, že smlouva je neplatná. Definitivní slovo měl říct soud pro Prahu 6.

Na léčení do centra tak zatím VZP posílá své pacienty bez smlouvy. Po razantním navýšení ceny jednoho ozáření z 26 tisíc na 39 tisíc korun ke konci loňského roku ovšem začala VZP posílat pacienty do Mnichova, kde podle ní ceny byly přijatelnější.

Prodej akcií IZIP

Podle ředitele Kabátka dnes správní rada VZP projednávala navíc i odkup akcií IZIP. V lednu tohoto roku totiž Všeobecná zdravotní pojišťovna zveřejnila, že zvažuje nabídku k odkupu akcií společnosti IZIP, která pro ni spravuje elektronické zdravotní knížky. Investor je údajně ze Slovenska a chce prostřednictvím advokátní kanceláře společnost koupit. VZP vlastní v IZIP přitom 51 procent akcií, menšinový vlastník - švýcarská firma eHI eHealth International - se podle Aktuálně.cz už na převodu svých 49 procent akcií domluvila.

Zůstatek na účtu 5,6 miliardy

Správní rada VZP dnes měla na programu také jednání o výsledcích hospodaření pojišťovny za rok 2014 a reporting. K tomu místopředseda rady Jiří Skalický řekl, že VZP měla zůstatek na běžném účtu ke konci února 3,2 miliardy korun, přičemž aktuální číslo k 20. březnu je 5,6 miliard korun.

„V tom jsme spokojeni, neboť neevidujeme žádné závazky vůči poskytovatelům zdravotních služeb,“ podotkl k tomu Skalický. Stav hospodaření základního fondu zdravotního pojištění je ke konci února podle něj na částce 0,6 miliardy korun a aktuální stav k 20. březnu je 0,8 miliardy.

Příjmy jsou na 101 procentech

„Pokud se týče příjmů, tak příjmy oproti zdravotně pojistnému plánu jsou naplňovány více, než jsme předpokládali. Je to zhruba 101 procent, výdaje se standardně drží na sto procentech. Z toho vyplývá, že za kladným hospodářským výsledkem stojí zejména vyšší příjmová stránka, kterou je schopna VZP získat,“ řekl dále Skalický s tím, že náklady za zdravotní služby jsou sice ve srovnání stejného období roku 2014 zhruba o 4,8 procenta vyšší, ale s tím prý pojišťovna počítala, neboť to je otázka aktuálního stavu úhradové vyhlášky a může za to prý i výpadek regulačních poplatků.

„Dnes ale bylo opět konstatováno managementem VZP i správní radou, že při této situaci - a zejména při vyšším výběru a příjmu - není problém pro VZP se vypořádat i s tímto navýšením,“ vysvětlil Skalický.

Podle něj ovšem nastal menší problém ve Zdravotnické záchranné službě (ZZS), kde se od ledna letošního roku objevily v sazebníku výkonů některé nové kódy, které upřesňuji výkon ZZS, takže dochází k vyššímu čerpání zdravotnických prostředků. Ovšem i tak prý plyne do ZZS více peněz.

„Co se týče výsledků hospodaření VZP za rok 2014, tak byl splněn obchodní plán této společnosti. V roce 2014 ale bylo nutno upravit strukturu pojistných produktů, protože trh v této oblasti je velmi komplikovaný a to zejména v oblasti životního pojištění. V letošním roce se ale postupně daří zvyšovat výběr předepsaného pojistného a doufáme, že tento trend bude pokračovat i přesto, že jsou tady trh a konkurence velmi silné,“ doplnil Skalický.

Vyzula: Přihlášky k pilotním projektům se podávají do 30. dubna

Předseda zdravotního výboru sněmovny a člen správní rady VZP Rostislav Vyzula novináře informoval o stavu Fondu prevence.

Pojišťovna podle něj kromě stálých projektů v rozsahu asi půl miliardy korun podporuje i nadále celou řadu pilotních projektů. Mezi nimi jsou prý i takové projekty, z nichž mnohdy vznikají plně hrazené výkony, jako je například screeeningová kolonoskopie, nebo další, které se pak dostaly do běžných úhrad.

„Veřejnost by ale měla vědět, že přihlášky k těmto pilotním projektům se podávají do 30. dubna. Pak budou vyhodnoceny mezioborovou komisí a budou z nich vybrány ty, které jsou efektivní a užitečné a rozumné,“ doplnil Vyzula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …