Bory zažily šok. Šílenec prorazil zdi věznické brány

18.11.2011 10:37

Celkem 35,5 milionu korun stála v roce 2008 rekonstrukce 850 metrů dlouhé a 130 let staré obvodové zdi proslulé plzeňské věznice Bory. Zeď se po celém svém obvodu navýšila na sedm metrů, její zdolání navíc znemožňují ocelové sloupy s žiletkovým pletivem. Bohužel se při rekonstrukci poněkud zapomenulo opatřit vjezd do věznice bytelnou bránou, namísto které byla osazena jen plastová roleta. Pevnost brány a nedobytnost věznice pak nejlépe předvedl známý plzeňský delikvent, když s vozem Škoda Octavie nacouval do brány a na druhý pokus se mu podařilo proniknout s autem až na nádvoří věznice, kde ho zadržela vězeňská služba

Bory zažily šok. Šílenec prorazil zdi věznické brány
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Cela ve věznici. Ilustrační fotografie

 Šílený čin neméně šíleného zločince tak přispěl k tomu, že se věznice chlubící navenek svojí nedobytností, konečně dočká i pořádné brány a to hned za deset milionů korun, na kterou dříve nebyly peníze. Masivní bránu slíbil věznici při své návštěvě přímo ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Ten se netajil tím, že násilné vniknutí do věznice urychlilo rekonstrukci vstupní brány, se kterou se počítalo, ale zatím na ni nebyly peníze. Nová brána by se měla ve věznici objevit už během prvního pololetí příštího roku a vedle masivnějších vrat se počítá i s rozšířeným vjezdem. Rekonstrukcí projdou i vnitřní vstupní prostory a zázemí pro službu.

Při ministerské návštěvě věznice doslova pršely i metály, Pospíšil vyznamenal medailí nejen ředitele káznice, ale i tři pracovníky ostrahy, kteří se postarali o zadržení zločince, jenž automobilem překonal chatrné zábrany.

Zbraně nepoužili. Ač mohli

"Zásah umožnil strážcům věznice použít zbraně, což oni neudělali, zasáhli profesionálně s chladnou a ušetřili životy i zdraví obou mužů uvnitř automobilu. Proto považuji zásah v této podobě za mimořádný a domnívám se, že si zaslouží ocenění," uvedl ministr spravedlnosti Pospíšil. Strážcům věznice slíbil i finanční odměnu z fondu ministerstva.

A co se vlastně ve věznici osudného 5. října večer stalo? Kolem deváté hodiny večer nacouval osobní automobile do venkovní rolovací brány věznice a při druhém pokusu se mu podařilo projet až k vnitřní kovové mříži v průjezdu. I tato mříž povolila a osobní automobil s dvoučlennou posádkou vjel až na první nádvoří věznice před správní budovu, kde zůstal stát. Uvnitř se nacházeli dva opilí muži, kteří měli obrovské štěstí, že do jejich vozu a těl nevyprázdnili překvapení strážci věznice zásobníky svých služebních zbraní. Zákrok se obešel bez jediného výstřelu.

Kdo byl oním mužem, který se tak zoufale snažil dostat do věznice, zatímco většina delikventů se snaží podobná zařízení opustit přesně opačným směrem? Jedná se o osmačtyřicetiletého Plzeňana, který je nyní stíhán z násilí proti orgánu veřejné moci, z poškození cizí věci a z ohrožení pod vlivem návykové látky. V okamžiku násilného vniknutí měl v sobě 2,28 promile alkoholu. Jeho spolujezdec vyvázl bez obvinění.

Recidivista a vrah?

Obviněný muž není pro policisty z Plzně neznámou osobností. Svého času poměrně známý podnikatel byl obžalován z pokusu o vraždy, když při společných sexuálních hrátkách s manželkou a jedním mladíkem málem uškrtil mladého muže, kterého si přizvali do trojky. Plzeňský krajský soud podnikatele, který se dlouhodobě skrýval v Thajsku, odsoudil dvakrát k osmiletému trestu vězení. Nakonec loni překvapivě rozhodl vrchní soud, který muži uložil jen podmíněný trest za ublížení na zdraví. Tentokrát se podnikatel vězení zřejmě nevyhne.

Setkat se tam může se svým synem, který si v plzeňské věznici Bory odpykává desetiletý trest za jiný pokus o vraždu. Pohnutky, které přiměly podnikatele k násilnému vniknutí do věznice zatím zahaluje tajemství. Verze o pokusu o osvobození svého syna naráží na skutečnost, že mezi otcem a synem nebyly dlouhá léta zrovna ideální vztahy, podnikatel se totiž nedokázal smířit s homosexuální orientací svého syna.

„Skutečnost, že někdo mohl osobním autem jen tak probourat bránu do věznice mi připadá jako z nejhoršího snu. Vždy jsem se domníval, že právě brána, je tím nejvíce nedobytným bodem věznice a naprosto mylně jsem si myslel, že je brána opancéřovaná. Na to se nedá říct nic jiného, než že je to neskutečný bordel. Ale na to jsme přeci v Česku zvyklí že," uvedl pro ParlamentníListy.cz Milan Šimandl, který kolem věznice jezdí denně do práce.

Související:

reklama

autor: Josef Dvořák

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…