Bradáčová řádí v nové funkci: Unikly zajímavé historky

20.09.2012 11:09

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová po jmenování do čela úřadu vzbuzuje dojem, zda ho nechce co nejdříve přivést ke zrušení a místo něj zavést Úřad pro boj s korupcí. Tomu jsou ale politici pramálo nakloněni, takže novela, která tento krok zahrnuje a kterou předložil ještě bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, se dodnes nedostala na jednání vlády.

Bradáčová řádí v nové funkci: Unikly zajímavé historky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Nová vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová se netajila tím, že by úřad, do jehož čela byla jmenována, měl jako nadbytečný článek soustavy státního zastupitelství skončit. Do tohoto jejího odhodlání zcela zapadají rázné kroky, které už stihla provést a k nimž její předchůdci nenalezli odvahu. Z vyjádření a rozhovorů mimo záznam se Lidové noviny pokusily zjistit, zda je snaha nové šéfky Vrchního státního zastupitelství změnit svůj úřad v akční jednotku úspěšná.  

Státní zástupkyni Soně Bělohlávkové odebrala všechny spisy, protože nebyla za osm měsíců schopna sepsat obžalobu na bývalého spolupracovníka Davida Ratha, podnikatele Filipa Bušinu, který je obviněn z krácení daní. K tíži jí přičetla i to, že jen přihlížela tomu, jak pražští politici ODS a TOP 09 svrhli krizového manažera v Dopravním podniku. Poté, co Bělohlávkové případ odebrala, sama nařídila policii provést ve firmě prohlídku, zda se tam neničí nějaké důkazy.

Státní žalobkyně si na byrokracii příliš nepotrpí

Na státní zástupkyni Petru Pavlánovou podala vrchní žalobkyně kárnou žalobu kvůli průtahům, když jednou nepožádala o mezinárodní pomoc z Maďarska a podruhé sice zaúkolovala policejní vyšetřovatele, ale pak už na spis nesáhla. Od Lenky Bradáčové to schytal i Radim Daňhel, šéf 6. odboru, který se zabývá korupcí a velkou hospodářskou kriminalitou. „Děláte si legraci?“ sjela ho na poradě, když představoval nový formulář pro hlášení kontaktů s policisty. „To ať mě klidně odvolají,“ odmítla něco takového připustit.

O situaci na Vrchním státním zastupitelství v Praze hodně vypovídá to, s čím se podle LN svěřil nový náměstek Bradáčové Adam Bašný před svými kolegy. Prý si před nástupem představoval, že za předchozího šéfa Vlastimila Rampuly končily kauzy do ztracena ze zlého úmyslu, ale teď vidí, že to bylo z lenosti, profesní neschopnosti a byrokratické apatie. Někteří zdejší státní zástupci stráví u soudu jen dvacet dní ročně a sedmdesát procent podnětů přeposílají na kraje či okresy, protože jim věcně nepřísluší.

Speciální útvary pro boj s korupcí existují ve více evropských zemích

Lenka Bradáčová je stejně jako nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebo odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil přesvědčena, že je zapotřebí vznik Úřadu pro boj s korupcí. Potvrdila to i coby moderátorka mezinárodního semináře o speciálních prokuraturách pro boj s korupcí, na který do prostor Senátu sezvala zástupce takových úřadů z Británie, Německa, Norska a Rumunska.

„Taková koncentrace citlivých případů na jednom místě si ale vyloženě říká o snahu toto místo obsadit svými lidmi,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz s obavami z tohoto nápadu brněnský podnikatel a jeden ze zakladatelů Nadačního fondu proti korupci Radim Jančura. Dá se prý čekat, že se o to různé vlivové skupiny pokusí.

Obavy ze sofistikovanějšího systému justiční mafie

„Když bude celou korupci ve vyšších patrech politiky řešit jeden tým, tak si vše pohlídá. Bude to mnohem sofistikovanější systém než jednotliví žalobci, kteří zametali citlivé kauzy pod koberec dříve,“ obává se podnikatel. Tím Jančura poukazuje na systém, který bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová nazvala justiční mafií, za což si od jmenovaných osob vysloužila žalobu pro pomluvu.

Naopak podle ředitele české pobočky Transparency International Davida Ondráčky je to jediná možná cesta. „Žalobci se mohou specializovat právě na tento druh trestné činnosti a spolupracovat přitom přímou cestou s elitními policejními útvary. Musí tu korupci dělat každý den, vědět, kdy nasadit odposlechy, sledovat převody peněz, vést policisty,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz David Ondráčka argumenty pro vznik takového úřadu.

Novela předložená Pospíšilem je u ledu a na jednání vlády se nedostane

To politici mají k navrhovanému úřadu zřejmou nechuť, o čemž svědčí i jejich neúčast na zmíněném mezinárodním semináři. Ani přítomný náměstek ministra spravedlnosti pro legislativu František Korbel nevysvětlil, proč se novela navržená za Jiřího Pospíšila – tedy zrušení vrchního stupně a zřízení Úřadu pro boj s korupcí  – dosud nedostala na jednání vlády. Místo toho navrhl jako možné řešení nerušit vrchní stupně a přeměnit je na Úřad pro boj s korupcí. To je ale pro Bradáčovou nejhorší model.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …