Bradáčová úsečně a jasně: Dalík může odjet z ČR

10.10.2012 17:51

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nechtěla nijak obsáhle komentovat propuštění Marka Dalíka na svobodu. Podle ní je podstatné, že dál probíhá vyšetřování a pokud bude Dalík s vyšetřovateli spolupracovat, nemusí být jeho pobyt na svobodě až takovým problémem.

Bradáčová úsečně a jasně: Dalík může odjet z ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

„Nechci nijak spekulovat, respektujeme rozhodnutí soudu. Podstatné je, že dál běží vyšetřování,“ řekla vrchní státní zástupkyně odměřeně pro Českou televizi. Víc by prý nechtěla Dalíkovo propuštění komentovat.

Podle ní vyšetřování dál probíhá a Dalík je jako obviněný povinen poskytovat vyšetřovacím orgánům součinnost. „Pokud by mařil trestní stíhání, může být znovu navržena vazba,“ připomněla zástupkyně.  Následně uvedla, že Dalík byl rozhodnutím soudu propuštěn na svobodu, takže pro něj nyní neplatí žádná omezení, ani co se týče vycestování ze země.  

„Pokud bude respektovat trestní řízení, a bude reagovat na výzvy, tak není problém,“ uvedla. V opačném případě prý může být znovu podán návrh na vazbu.

Vrchní státní zástupkyně nechtěla komentovat ani postup vyšetřování, které je podle ní teprve na začátku. „V žádném případě se nebudu vyjadřovat k žádným svědkům, ani důkazům. Přípravné řízení je neveřejné,“ utnula zvídavost televizní redaktorky. Připustila však, že je možné, že obvinění z podvodu může být překvalifikováno na jiný trestný čin.

Marek Dalík, považovaný za pravou ruku bývalého předsedy vlády Mirka Topolánka, byl zatčen v noci na pondělí a obviněn z podvodu v souvislosti s nákupem transportérů Pandur pro českou armádu. Státní zástupce požadoval, aby na něj byla uvalena vazba, ale obvodní soud pro Prahu 4 ve středu jeho důvody odmítl, a Dalíka propustil na svobodu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…