Bratr Klasnové dostal výpověď z práce. Pracoval pro MF DNES

24.04.2011 9:49

PŘÍBĚH Pracoval pro firmu dvanáct let. Bez problémů. Po dvanácti letech ale dostal vyhazov. I když nic neprovedl. Příběh, jakých se dějí kolem nás ročně desítky, možná stovky. Tento je ale něčím jiný. Je to příběh zaměstnance oddělení informačních technologií v MF DNES. Jmenuje se Filip Klasna a zprávu tom, že bude muset své působení ve firmě ukončit, dostal 6. dubna - tedy ve dnech, kdy vypukla naplno aféra kolem Věcí veřejných.

Bratr Klasnové dostal výpověď z práce. Pracoval pro MF DNES

Podle důvěryhodného zdroje ParlamentníchListů.cz byl informován o svém vynuceném odchodu z práce Filip Klasna, který je bratrem Kateřiny Klasnové (VV), 6. dubna.

"Jako důvod mu byla předestřena skutečnost, že pro něj určitě nemůže být příjemné, když se stále píše o jeho blízkých příbuzných," řekl redakci ParlamentníchListů.cz člověk, který je velmi dobře o okolnostech případu informovaný, ale přál si zůstat v anonymitě.

Blízkými příbuznými byl vedle Kateřiny Klasnové myšlen Vít Bárta, který je švagrem Filipa Klasny. Je ovšem také neformálním lídrem VV a čelí teď řadě vážných obvinění z korupce svých spolustraníků i spíše než politických, tak ekonomických záměrů, kam stranu vést.

Psali jsme:
Klasnová si rýpla do Bárty. Vítek byl naivní, když hájil Kočí
Klaus ostře: Vládní krizi rozpoutala MF Dnes. Média ničí politiku
Krásky jsme využívali, přiznal Bárta. Svou nahou fotku bych národu nepřál

Pro Filipa Klasnu, který je živitelem celkem čtyř dětí, je zavázaný hypotékou, to tak zcela jistě byl velmi nepříjemný den. Výpověď však přijmout musel a v současné době si usilovně hledá novou práci.

Nezlobte se, bez komentáře

Poté, co byl osloven ParlamentnímiListy.cz, zda by byl ochotný se k celé záležitosti vyjádřit, odmítl však cokoli komentovat. "Nezlobte se, nic vám k tomu říct nemohu. Nechtějte ani, abych vám to potvrzoval či vyvracel," zareagoval.

Odmítavě se k vyjádření postavila i jeho sestra Kateřina Klasnová, která ale údajně zprávu o tom, že za její stranickou příslušnost pyká i její nestranný bratr s rodinou, velmi těžce nesla.

SLEDUJEME témata nahrávka Kočí a vládní krize

Podle zdroje ParlamentníchListů.cz, pracoval skutečně pro MF DNES Filip Klasna 12 let. To, s kým chodí jeho sestra, nikdy na pracovišti problémem nebylo, nezdálo se prý ani, že to bude problémem poté, co se Bárta s Klasnovou vzali a vstoupili do vysoké politiky.

Přesto se tak stalo zřejmě právě den dva před tím, než se kolem Věcí veřejných roztočila spirála různých afér a kauz, která způsobila vládní krizi.

Další příběhy:
Je komunista, milionář a vlastní zámek. Chtěli ho pověsit
Politikům bych naplácal na holou, nadává pracující důchodce
Exministryně Kuchtová: Nemohla jsem sehnat práci. Nechtěli mě
Přečtěte si všechny příběhy ZDE

Nestalo se tak sice nic, co by bylo v rozporu se zákonem. Zaměstnavatel má samozřejmě právo ukončit zaměstnanecký poměr z důvodů, jež povoluje zákoník práce. Pokud jde o nepohodlného zaměstance, vždy se najde způsob, jak ukončení pracovního poměru zdůvodnit i po právní stránce. Zajímavé snad může být jen toto:

Filip Klasna pracoval s informačními technologiemi. Možná právě to se mu mohlo stát v kombinaci s příbuzenskými vztahy (které si však člověk vybrat nemůže), osudné. Když totiž v páteční MF DNES vysvětloval krok za krokem své počínání a odhalování kauzy kolem Věcí veřejných a ABL novinář Jaroslav Kmenta, mimo jiné se zmiňuje o tom, že v souvislosti se sbíráním informací, byla nakonec udělána razantní opatření i v oblasti zabezpečení počítačů. Jaká konkretní opatření a zda nešlo i o opatření v oblasti personální, neuvedl. 

Klasna prý pracoval také pro ABL

Šéfredaktor MF DNES Robert Čásenský celou věc odmítl komentovat s tím, že informace ParlamentníchListů.cz nejsou podle něj úplně přesné. Podrobnosti ale nesdělil.

Zástupce šéfredaktora MfD Jiří Kubík byl sdílnější pro agenturu Mediafax. "Důvodem rozhodně nebylo to, že byl pan Klasna bratrem Kateřiny Klasnové. Odchod proběhl na základě oboustranné dohody," Kubík.

"K této dohodě byly velmi vážné důvody. Jednalo se o jeho mimoredakční aktivity k jiné firmě než firmě Mafra (ta vydává deník MfD - pozn. red.). Byla to bezpečností agentura ABL," upřesnil.

Psali jsme:
Novináři MF Dnes jsou neobjektivní. Budeme se soudit, říká ABL
Bártův plán: Získat moc a pomáhat lidem
Klaus se navezl do MF Dnes. To je faul, kontruje šéfredaktor

Ilustrační foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…