Brno háže do přehrady miliony. Lidi ale víc láká Jadran

05.01.2012 14:59

Obora, Osada, Rakovec, Rokle, U kotvy. Tyto a další často romantikou zavánějící názvy znal kdysi každý Brňan. Jde o ještě pár léty populární místa kolem „brněnského moře, tedy Kníničské přehradní údolní nádrže, v brněnské hantýrce zvané „prýgl.“

Brno háže do přehrady miliony. Lidi ale víc láká Jadran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Obora, Osada, Rakovec, Rokle, U kotvy. Tyto a další často romantikou zavánějící názvy znal kdysi každý Brňan. Jde o ještě pár léty populární místa kolem „brněnského moře, tedy Kníničské přehradní údolní nádrže, v brněnské hantýrce zvané „prýgl“.

 Ovšem, kdeže ty krásné časy jsou, kdy „na prýglu sosna betelně rumplovala“  (na přehradě nádherně svítilo slunce) a kocóři chytaly bronz ( a dívky se opalovaly).  Vodu přehrady začaly více než plavci okupovat nepříliš zdravé sinice a namísto ve Svratce si začali  Brňané stále častěji máčet nohy v jadranu. Obrovskými náklady a společným úsilím radnice i vědců se podařilo konečně vodu po několika létech vápnění, provozu provzdušňovacích věží a dalšími složitými kroky vyčistit. Ale ouha - život na její břehy se nevrátil. Kempy zkrachovaly, provozovatelé bister a letních osvěžoven sbalili krámky a začaly se věnovat úplně jinému podnikání, nebo se odstěhovali. „Bláhově jsem se domnívala, že když bude voda čistá, vrátí se lidé a zase bude kšeft. Nevím proč to tak není, ale založit si živnost na kšeftu u přehrady je sebevražda,“ potvrdila paní Božena, která se svým stánkem patřila kdysi mezi známé obchodníky na březích přehradního jezera. Dnes už na to kašle. Jedno to však není brněnské radnici, která se nehodlá se současným stavem jen tak smířit.

Město chce turisty k vodě vrátit


Město plánuje v nejbližších letech zmodernizovat a zatraktivnit Brněnskou přehradu pro veřejnost. Rada již schválila investiční záměr ve výši 6,9 mil. Kč na vybudování sociálního zařízení v lokalitě Rakovec. Město Brno má však v úmyslu v následujících letech investovat na Brněnské přehradě částku necelých 20 milionů korun, která by se rozložila do dvou fází. .Předmětem investičních záměrů bude umístění nových rekreačních prvků na pláže Brněnské přehrady a rekonstrukce některých stávajících zařízení s cílem zatraktivnit tyto lokality a zvýšit rekreační potenciál přehrady. Součástí investice bude doplnění hygienického vybavení a rekonstrukce nekomfortních úseků, případně doplnění chybějících povrchů pěších cest a komunikací.
„Přehrada byla vždy magnetem Brňanek a Brňanů pro své krásné prostředí a zejména dostupnost. Pokud nalezneme dostatek finančních prostředků v následujících rozpočtech města, chtěli bychom dalších zhruba osmnáct milionů postupně investovat do zlepšení služeb na Brněnské přehradě, která je místem městské rekreace. Našim cílem je opravit některé cesty pro pěší, zpevnit úseky pro cyklisty, postavit drobná dětská hřiště, dovybavit přehradu o hygienická zařízení,“ uvedl primátor města Roman Onderka.


Záchody a tobogány

V  první etapě bude v  lokalitě Rakovecké zátoky vybudován integrovaný objekt veřejných WC (WC kabiny, převlékárny, venkovní sprchy a stojany na kola), včetně napojení objektu  na potřebné  inženýrské sítě a nový zdroj pitné vody – studny.
Poté budou postupně v lokalitách Sokolské koupaliště, Rakovecká zátoka, Kozí horka a Rokle vybudovány sportovní a rekreační prvky pro širokou veřejnost, především pro děti. Dále zde budou opravovány stávající hřiště a cesty.
A nakonec by měly být podle záměru vedení Brna v lokalitě Sokolského koupaliště a Kozí horky vybudovány tobogány dlouhé 50m s dojezdovými bazény a budou v těchto lokalitách provedeny rekonstrukce stávajících cest.  

Přehrada ve městě je vzácnost


Oblast Brněnské přehrady je nejvýznamnějším rekreačním územím statutárního města Brna pro krátkodobou rekreaci, která díky dostupnosti městské hromadné dopravy má mimořádný význam i pro nemotorizované návštěvníky. jde svým způsobem o výjimečnou lokalitu, se kterou se může pochlubit jen málokteré město Evropy. Leží severozápadně od centra města a navazuje na komplex lesů Bílého Potoka a přírodního parku Podkomorské lesy. Celková plocha je cca 1074 ha, z tohoto 215 ha vodní plochy. Na ní město provozuje další vzácnost- flotilu elektricky poháněných tedy ekologicky čistých lodí, což je rovněž unikát srovnatelný s podobnou flotilou pouze na Bodamském jezeře. „Prýgl“ má tedy všechny předpoklady stát se opět přitažlivou zónou. A možná k tomu paradoxně pomůže i všude se rozlézající krize, která třeba vrátí Brňany z jadranu zase do Svratky.

 

 

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…