Bublan k výslechu šéfa BIS: Úniky prý souvisí s odchody lidí z BIS

03.04.2012 22:41

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) dnes pokračovala v rozmotávání kauzy uniklých odposlechů lobbisty Romana Janouška s exprimátorem Pavlem Bémem a nově se zabývala i nahrávkou Janouška s vysokým důstojníkem BIS Janem Pavlíčkem. Komise se dnes sešla hlavně kvůli tomu, co si Janoušek s Pavlíčkem, jenž velí protiteroristickému oddělení BIS, povídali v roce 2007. Právě nahrávku z jedné jejich schůzky minulý pátek zveřejnil týdeník Euro.

Bublan k výslechu šéfa BIS: Úniky prý souvisí s odchody lidí z BIS
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan v Otázkách Václava Moravce

Zatímco minulý týden ředitel tajné služby Jiří Lang poslancům z komise pro kontrolu BIS na jejich všetečné dotazy neodvětil, neboť kvůli přítomnosti poslance z VV Davida Kádnera bylo jednání komise po deseti minutách přerušeno, dnes Langa poslanci grilovali téměř dvě hodiny.

Jednání sedmi poslanců napříč politickým spektrem ale bylo tajné a tak novináři přešlapovali přede dveřmi, v níž stálá komise pro kontrolu BIS sídlí. Téměř po dvou hodinách jako první z místnosti odešel sám šéf BIS Jiří Lang.

„Chápu váš zájem o dané téma, ale za chvíli vyjdou komisaři a oni vám to určitě řeknou. Já vám nemohu sdělit vůbec nic, ale děkuji vám za pozornost a přeji hezký den,“ odvětil pak Lang novinářům.

SLEDUJEME téma: Janouškovy odposlechy

Krátce poté vyšel ze dveří někdejší ministr vnitra František Bublan (ČSSD).

„Vyšetřování pokračuje, ještě nic není ukončeno a pokračujeme dál v jednáních,“ odvětil na kamery napřed Bublan. Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda je ale spokojen s tím, co na komisi vyslechl, však překvapivě odvětil, že ne. „Já osobně nejsem příliš spokojen s tím, jak nám pan Lang dnes odpovídal,“ řekl a vysvětlil, že Lang poslancům neodpověděl na všech sedm otázek, které si na něj komise dopředu připravila.

Bublan: Neodvětil na naše otázky, máme jen základní informace

„Těch sedm otázek ještě nebylo zodpovězeno, to dostaneme písemně. Ovšem dostali jsme nějaké základní informace o celé záležitosti,“ zmínil. Podle něj se nedá z odpovědí Langa ovšem jednoznačně vyvodit to, zda měl lobbista Roman Janoušek „své lidi“ v BIS.

„Ne, to se v tuto chvíli odvodit nedá. Nedá se odvodit ani to, zda odposlechy skutečně unikly z BIS,  to se nyní stále zjišťuje. Na to jsme od pana Langa nedostali jednoznačnou odpověď,“ uvedl dále Bublan. Podle něj se musí nahrávky zveřejněné Mladou Frontou Dnes (MF Dnes) napřed technicky porovnat s těmi, které má BIS. „To bude trvat ještě nějakou chvíli. BIS ale již řekla, že obdobné odposlechy má,“ dodal.

Witoszová z TOP 09: Já spokojená s jednáním jsem

Naproti tomu poslankyně z TOP 09 Renáta Witoszová prý je spokojená s tím, co jim dnes Lang v komisi osvětlil. „Já jsem s jednáním komise byla velice spokojená. Pan ředitel odpověděl na to, co jsme chtěli slyšet v rámci našich možností a zjištěného stavu,“ řekla překvapivě poslankyně.

Na otázku, zda Lang tedy odvětil na to, zda Janoušek měl někoho na BIS, ale zavrtěla hlavou,  „Na to nebudu odpovídat. My jsme se o těchto věcech vůbec nebavili. My jsme se bavili o týdeníku Euro. Jednání jsme ale přerušili do doby, než budeme vědět nějaké nové skutečnosti. Co konkrétně k tomu jsme řešili? A jestli dnes padla nějaká konkrétní jména? K tomu se nebudu už vůbec vyjadřovat,“ dodala Witoszová.

Pozvou si Nečase a Topolánka

Šéf komise, poslanec z ČSSD Richard Dolejš pak nechal novinářům vzkázat, že vše ostatní vysvětlí na stranickém brífinku. Tam pak řekl, že komise si kvůli odposlechům lobbisty Janouška chce na kobereček pozvat i premiéra Petra Nečase a jeho předchůdce Mirka Topolánka (oba ODS).

Nečase si komise podle Dolejše pozvala jako člověka, který je odpovědný za koordinaci činnosti tajných služeb. „Měl by mít možnost se k věci vyjádřit,“ uvedl. Nečasova přitomnost na komisi by byla vhodná už z toho důvodu, že Janouškovy kontakty se mají podle deníku Insider týkat i současných vrcholných politiků - členů Nečasovy vlády. Telefonický kontakt lobbista totiž prý udržoval i s nynějšími ministry Petrem Bendlem a Tomášem Chalupou.

Topolánka pak chtějí poslanci vyslechnout kvůli jeho tvrzení v médiích o tom, že prý z BIS nedostával úplné informace a tak se ani k nemůže vyjádřit k podrobnostem v souvislosti s odposlechy telefonátů Janouška a Pavla Béma. Jenže Lang podle Dolejše právě tatoTopolánkova slova odmítl. Prý záznamy z BIS musel na stole mít.

„Necháme si vyjet k tomu záznamy z Úřadu vlády, kdy porovnáme jednací čísla a podíváme se také do přiloženého listu, co leží na protokolu vlády, aby bylo jasné, kdo se ve spisovně s těmito informacemi z BIS seznámil,“ vysvětlil k tomu později ParlamentnímListům.cz Bublan.

Expremiér ale již médiím sdělil, že pozvání odmítne. "Všechno, co jsem k tomu chtěl říct, jsem již řekl v tisku. Nemám zájem, není to pro mě ani důvěryhodný, ani reprezentativní orgán speciálně pro práci s utajovanými skutečnostmi," citoval Topolánka server Novinky.cz.

 

Kontakty s Pavlíčkem byly prý schváleny. Dolejšovi se to nezdá

Co ale dále Lang poslancům řekl? Podle Bublana třeba to, že úniky z BIS souvisí s vnitřním děním ve službě. "Konkrétně s tím, že několik lidí z BIS odešlo a je to reakce i na to, v jakém stavu ta služba je,“ dodal Bublan.

Podle Richarda Dolejše pak Lang členy komise ujistil, že pokud kontakty Janouška s důstojníkem z BIS Janem Pavlíčkem existovaly, pak se děly pod kontrolou BIS.

„Ředitel BIS nás ubezpečil, že pokud docházelo ke kontaktům, tak byly plně pod dohledem BIS, a byly předem schváleny. Vyžádali jsme si ale podklady k tomuto tvrzení. Chceme, aby nám ředitel doložil písemnosti, které by to potvrdily. Chceme mít stoprocentní jistotu, že ředitel BIS hovoří o tom pravdu,“ uvedl Dolejš na brífinku.

Později ale ParlamentnímListům.cz vysvětlil,že se mu právě toto tvrzení nezdá standardní. "Už vzhledem k tomu, že pan Pavlíček je vysoký důstojník BIS,“ podotkl Dolejš a naznačil, že vysocí důstojníci zpravidla nebývají v konkrétních akcích nasazenými agenty.

Zhruba do týdne by měl mít Dolejš od Langa písemné odpovědi na dotazy, které mu položil minulý týden ohledně záznamů hovorů Janouška a Béma. Následně by měla znovu zasednout komise.

Jiné jednání komise se pak uskuteční kvůli údajnému uniku těchto odposlechů do bezpečnostní agentury ABL. Tuto agenturu tehdy vlastnil šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta. Z dnešního Dolejšova vyjádření totiž vyplynulo, že stále není vyřešen spor o údajný střet zájmů u Davida Kádnera (VV), který dříve v ABL pracoval. Jednání komise se tak musí uskutečnit jindy.

Nahrávky měly otočené. Zjistil to Bublan

Euro v pátek na internetu a v pondělí v tištěném vydání zveřejnilo přepis odposlechu ze setkání mezi Janouškem a důstojníkem služby z roku 2007. Na webu, kde dalo k dispozici i nahrávku, nejprve nedopatřením prohodilo jména aktérů dialogu. To jako první zjistily ParlamentníListy.cz, jimž to prozradil právě František Bublan.

„Pavlíčka já znám podle hlasu, takže vím, kdy tam co říkal. Ten pan redaktor Hrbáček to zkonil, on je prostě otočil. To, co říká Janoušek, říká Pavlíček a naopak. Ono to pak ale trochu mění situaci. Já jen doufám, že to v tom Euru jenom spletli, že to není schválně,“ sdělil v sobotu naší radakci Bublan a navíc řekl, že na záměnu upozornil i Euro.

"Z technických důvodů došlo v přepisu rozhovoru v původní verzi článku k záměně jmen obou aktérů. Nemění to však nic na tom, že záznam je autentický. Za nedopatření se omlouváme," napsal pak ke svému článku autor Jan Hrbáček. Bylo to však až v sobotu v 15: 00 hodin. Od pátečního odpoledne, kdy nahrávky Euro zveřejnilo, tak uteklo téměř 24 hodin.

Podle týdeníku ale nahrávka dokládá, že Janouškův vliv, který podle jiných nedávno zveřejněných odposlechů zasahoval na pražský magistrát a do politiky, sahá až dovnitř BIS samotné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…