Buď jako já, nebo chcípneš. Rapper Gipsy šířil osvětu v ústecké škole

23.03.2012 16:19

Romský rapper Gipsy přijel do ústecké školy vyprávět svůj životní příběh tamním dětem. Nabádal je k životu bez drog a násilí. "Buď budeš jako já, budeš mít love, nebo skončíš jako fetka a chcípneš,“ řekl třeba školákům.

Buď jako já, nebo chcípneš. Rapper Gipsy šířil osvětu v ústecké škole
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

"Když já jsem skončil devátou třídu, byl jsem bezdomovec. Spal jsem po sklepech, v kanálech, na hřbitově. Víte, co je bezdomovec?" ptal se dětí na základní škole v ústeckých Předlicích Gipsy, původním jménem Radoslav Banga.

Do školy chodí převážně romské děti. Ptal se jich, kdo má doma internet – přihlásila se asi třetina dětí. Když se zeptal, kdo má Facebook, hlásilo se už mnohem více. "Tak to se máte," řekl dětem rapper a pokračoval v nabádání, aby se vyhýbaly drogám a násilnostem.

"Rodiče mám rád, hlavně mámu. Ale když se fotr s kumpány u nás doma opil, tak nás ponižoval a ji bil jako koně. Pak rozmlátil celej byt. Kdo z vás to zná?" vyprávěl dál Gipsy. Z několika řad se přihlásily i děti. "Moc se nesměj, Sofie, když je váš fotr notor a lump, pak si cikánský holky vybírají stejnýho chlapa. To nikdy nedopusťte, to si nedělám pr...," řekl jim.

"Moje životní chyba byla, že jsem se na obchodní akademii popral a na školu se vykašlal. Škola je sice pro vás nuda, ale ten papír je strašně důležitý. Bez něj, zejména vy, Cikáni, nemáte šanci na dobrou práci," apeloval dál, aby se děti vzdělávaly. Sám si teď, když se proslavil, dodělává střední školu.

"Jako Cikáni to nebudete mít jednoduchý, nikdo pro vás nehne ani prstem. Záleží jen na vás, jaký budete mít život. A jde to, já to dokázal," ukončil setkání Gipsy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…