Bude Brno i po referendu městem na soutoku dvou řek?

04.08.2010 13:00

V Brně se chystá referendum o odtržení dvou částí města. Nespokojenci tvrdí, že nesouhlasí s územním plánem města. A brněnská radnoce prý navíc lže.

Bude Brno i po referendu městem na soutoku dvou řek?

Začíná přituhovat. Pouze pět týdnů zůstává do doby, kdy se obyvatelé čtvrtí Dolní Heršpice a Přízřenice v jižní části Brna v referendu svými hlasy vyjádří k možnému odtržení od „velkého Brna." V obou obcích, žije přes 1450 lidí a  nespokojenci se současným stavem  - hlavně územním plánem a s ním spojenou rozsáhlou  výstavbu, o které v obcích většina lidí nestojí a podobně se sdružili do občanského sdružení Samostaný jih. Snahy o odtržení se braly zpočátku s úsměvem. Ten však stále častěji mizí. Vždyť na katastru částí leží významná dopravní křižovatka dálnic D1 a D2,  důležité nákupní centrum, část druhého nákupního a zábavního centra a také soutok řek Svratky a Svitavy. Mimo to se začínají objevovat reptající hlasy i v jiných okrajových částech města. A to je na pováženou.

„Radnice už to bere zřejmě vážně ale bohužel s tím se pojí i poněkud podpásové formy boje, kroky," uvedl jeden z představitelů o.s. Samostatný jih Pavel Reich. Původem příznaků k možnému odtržení byla snaha brněnské radnice zakomponovat do územního plánu výstavbu bytovek na Slunné louce v Přízřenicích. Nové sídliště by po dokončení zcela změnilo dosavadní venkovský ráz oblasti. Mělo v něm bydlet 2000 lidí.  

Radnice lže

„Radnice nedávno vydala zprávu, že vydání územního rozhodnutí pro výstavbu těchto bytů bylo zastaveno. Bohužel je to lež. Bylo pouze přerušeno a to je velmi podstatný rozdíl.- navíc jsme si zjistili, že se uvažuje sice o variantě podle radnice jen 19 pětipatrových domů pro 1000 lidí, ovšem inženýrské sítě zůstávají dál v plánu podle původního projektu," uvádí Reich.

Bez peněz nezůstaneme 

Slunná louka však už není jediným problémem  a argumentem, kterým lidé prosazující odtržení argumentují.  Podle propočtů, které si občanské sdružení nechalo udělat nezaujatým ekonomem z východočeského kraje by totiž vůbec nemuseli samostatní kverulanti ekonomicky strádat, tak jak předpovídá v případ odtržení brněnská radnice.

„Zjistili jsme si, že jen daně z nemovitostí na našem území přinášejí radnic roně přes 9 milionů. Po přepočtení na budoucí možnou samostatnou obec bychom zde z toho měli přes 6 milionů korun. A to je pořád víc, než jsme dostali z radnice za posledních několik let," dodává Reich. Tyto a další argumenty nyní budou dostávat do schránek obyvatelé, především starší, kteří nedisponují internetem. I radnice Brno - jih, která by o dvě části ve svém regionu přišla totiž podniká řadu kroků, které mají případný úspěch v referendu zvrátit. A zřejmě i mezi obyvateli samotnými nepanuje úplná jednota a odtržení má také své odpůrce.

Boj se tak rozhořívá naplno a půjde zjevně o každý ze zhruba 900 hlasů, které se mohou v urnách objevit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…