Bude veselo: Utrpení Nečase a ODS nekončí, Klause čeká velké potěšení

18.12.2012 13:01

Necelé dva týdny před koncem roku stále není jasno, jaké sazby DPH budou platit od 1. ledna. Klíčovou roli sehraje prezident Václav Klaus, pokud se rozhodne místo podpisu uplatnit právo veta. V tom případě bude také záležet na tom, zda využije zákonnou patnáctidenní lhůtu, nebo dá poslancům šanci, aby jeho veto na Silvestra ještě přehlasovali.

Bude veselo: Utrpení Nečase a ODS nekončí, Klause čeká velké potěšení
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas spolu s prezidentem Václavem Klausem

Prezident Václav Klaus je pořádně rozezlen na vládu Petra Nečase za to, do jaké situace ho dostala na poslední chvíli schvalovanými zákony o vyšších sazbách daně z přidané hodnoty i státním rozpočtu. Podle něj Nečasův kabinet chybně kalkuluje s daňovými výnosy ze zvýšených daní, protože mezi těmito veličinami rozhodně neexistuje přímá úměra.

„Vláda bude používat argument, že peníze ze zvýšených daní bude potřebovat pro vyrovnání státního rozpočtu, kam si to už dopředu započítala a de facto s těmi penězi kalkuluje. Takže staví každého, i prezidenta, před naprosto hotovou věc, aby prezident, který byl ministrem financí, ví, co to znamená, aby nepodpisem tohoto zákona jasně řekl: 'Já dělám díru do státního rozpočtu',“ obvinil v nedělním pořadu Partie TV Prima Václav Klaus vládu ze „zlého diktátu“ na prezidenta.

Poslanci se mají tak rádi, že se rádi uvidí i na Silvestra

Před hlavou státu teď stojí dilema, zda zákon zvyšující sazby DPH podepsat, i když tento krok dlouhodobě kritizuje, nebo dostát svým postojům a využít své právo veta. Pokud by se rozhodl pro druhou možnost, tak má znovu na výběr, jak si při vetování počínat. Pokud plně využije zákonem předepsané patnáctidenní lhůty, tak už jeho veto nestihnou poslanci do konce roku přehlasovat a od 1. ledna bude platit jednotná sazba ve výši 17,5 procenta.

Pokud bude Václav Klaus ve svém postoji konzistentní, ale zároveň nebude chtít komplikovat situaci se sazbami DPH v příštím roce, a tím i se státním rozpočtem, tak zákon bude vetovat nejpozději v pátek 21. prosince. V tom případě by koaliční poslanci ještě stihli jeho nesouhlas 101 hlasem zvrátit. „My se máme tady ve sněmovně rádi, takže počítáme s tím, že budeme schůzovat i na Silvestra,“ zavtipkoval pro Týden.cz poslanec ODS Marek Benda.

Provizorium Klaus neriskne, kritika by mohla padnout i na jeho hlavu

Ve sněmovních kuloárech se spekuluje, že právě toto je nejpravděpodobnější varianta. „Možná si Václav Klaus uvědomuje, že se mu to krátí, tak si chce ještě zavládnout. A nejspíš mu dělá dobře, jeho slovy aktivisticky, zasahovat do běžné politiky. Má svou odpovědnost a uvědomuje si, že kdyby to neplatilo od 1. ledna, tak nastane provizorium. Ví také, že způsobené zmatky půjdou na jeho konto, mohl by schytat od veřejnosti, že on je jejich příčinou. A na to si dá pozor, aby se to dalo stihnout,“ říká pro ParlamentníListy politolog Josef Mlejnek.

„Navíc to je pro něj krásné, že poslanci místo aby jeli někam pařit, budou muset do sněmovny a budou ho přehlasovávat. To je potěšení z moci tohle dokázat. Pokud to prezident opravdu bude vetovat tak, aby to poslanci ještě stihli na Silvestra přehlasovat, tak je to taková jedovatost, či naschvál. Odpovídalo by to tomu, že si je chce vychutnat, a sám že si chce ještě svou moc užít,“ myslí si Josef Mlejnek.

Měl by rád jen tu vládu, v níž by byl premiérem

Kvapná práce čeká poslance ještě při dalších zákonech schvalovaných na poslední chvíli. Zákon o státním rozpočtu se bude projednávat ve středu ve třetím čtení, zákon o platech ústavních činitelů ve zrychleném čtení, protože jinak by soudci nemuseli dostat v lednu zaplaceno. Vedle zvyšování daní, důchodové reformy či církevních restitucí bylo právě schvalování zákonů na poslední chvíli terčem kritických prezidentových slov na adresu vlády Petra Nečase.

To, že vztah hlavy státu s premiérem je více než chladný, dokládá i Nečasovo vyjádření, že Klausova slova komentovat nebude, protože Partii, v níž zazněly, neviděl. Ale odtažitost je oboustranná. „Václav Klaus má problém s každou vládou, poněvadž to není jeho vláda. On by měl rád jen tu vládu, jíž by byl premiér. Takový vztah k tomu má. Jakmile není premiérem Klaus, tak to nemůže být dobré. Jemu se žádný premiér nezalíbí,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Josef Mlejnek z Katedry politologie Univerzity Karlovy.

Klausovi už na vztazích s Nečasem padajícím ze sedla záležet nemusí

Podle politologa to mají nejhorší premiéři z ODS, protože to je jakoby z rodiny. „Jako by Václav Klaus pořád očekával, že premiér z ODS si k němu bude chodit pro rady a bude řídit vládu spolu s ním. A když se Topolánek i Nečas chtěli osamostatnit, tak narazili,“ připomíná Josef Mlejnek. Za jeden ze zlomů ve vztahu Klause a Nečase považuje odchod Věcí veřejných z vlády, protože to byli prezidentovi spojenci.

Zároveň ale ztrácí na významu osobní vztahy mezi hlavou státu a předsedou vlády i z pohledu zapojení Václava Klause do politiky, co mu 7. března skončí funkční období. „V ODS stoupá vzhůru Martin Kuba, o něm se hovoří, že bude příští předseda ODS. Takže v tuto chvíli se dá říct, že Petr Nečas je spíš tím, kdo se ještě zoufale drží v sedle, ale už vlastně z toho koně padá. Jaké jsou jeho vztahy ke Klausovi, přestává být důležité, protože on z té hry začíná vypadávat,“ upozorňuje Josef Mlejnek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…