Bulvár odhalil nové bydliště Rittiga: Má vilu v Monte Carlu

12.12.2011 14:24

Deník Blesk zjistil, že lobbista Ivo Rittig, který je podezřelý z toho, že mu šlo na účet na Britských panenských ostrovech pěkných pár milionů za papírové jízdenky, si koupil byt s výhledem na moře v Monte Carlu. Apartmány se tu běžně prodávají až za 343 milionů korun. Deník Aha! pak píše, že lobbista Roman Janoušek a šéf Českého aeroholdingu Miroslav Dvořák mají své vily vedle sebe. Podle bezpezpečnostního analytika Andora Šándora ale zprávy nejsou rozhodně průlomem v bojii s korupci, může to však vést k tomu, že se podnikatelů už nikdo nebude zastávat jako dříve.

Bulvár odhalil nové bydliště Rittiga: Má vilu v Monte Carlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Až 17 haléřů za jednu papírovou jízdenku zřejmě přisypaly lobbistovi Ivo Rittigovi do klína pěkné bohatství. Zjistil to Nadační fond proti korupci. Podle něj v pražském dopravním podniku bujela obří a dobře organizovaná korupce.

„Z předražených dodávek jízdenek, pohonných hmot nebo náhradních dílů končily provize za desítky milionů u jednoho z nejvlivnějších pražských kmotrů Ivo Rittiga,“ píše k tomu Blesk.

Podle bývalého šéfa rozvědky Karla Randáka to fond zjistil vlastní investigativní činností. Navíc v tomto případě to již dlouho věděla i protikorupční policie - ta měla veškeré materiály k organizované činnosti kmotrů údajně dva roky k dispozici, ale nic nepodnikla.

„Jen od ledna 2007 do února 2008 Rittigovi na účty z Panenských ostrovů prý přišlo 73 milionů. Ne všechny byly pro něj,“ uvádí dále Blesk.

„Nemyslím, že všechny peníze končí u Rittiga. On musí vyplácet všechny lidi, kteří se na tunelu podíleli,“ podotkl pak k tomu Randák. Podle něj ale peníze z předražených lístků jsou méně podstatnou částí provizí.

„Existuje více podobných smluv, ve kterých figuruje firma Cokeville a další firmy – třeba na pohonné hmoty nebo náhradní díly. Tam budou větší peníze než v jízdenkách,“ dodal k tomu Randák.

Bulvární deník dále líčí, že Rittig, kterému se přezdívalo "Bendlův Dalík", se do Monaka přestěhoval v roce 2008. „Je to pro něj, ostatně třeba jako pro české špičkové tenisty či topmodelku Terezu Maxovou, výhodné kvůli daním,“ podotkl k tomu na vysvětlenou Blesk.

Garsonka s koupelnou za 30 milionů…

Dále se rozepsal i o místu, kde Ritting bydlí. Je to apartmán v luxusním komplexu Chateau Perigord v Monte Carlu.

„Tady lze garsonku s koupelnou získat za 30 milionů, ale ceny apartmánů se pohybují podle toho, v jak vysokém jsou patře, od 180 milionů výš. Pětipokojový s dvěma terasami je třeba k mání za těžko uvěřitelných 13,7 milionu eur, tedy 343 milionů korun! Pouhým pohledem na nabídku realitních kanceláří je tak jasné, že tento svět není pro chudáky. Natož pro ty, kteří jezdí po Praze ´sockou´ za předražené lístky,“ dodal deník.

V animační grafice pak Blesk ještě vyobrazil, jakými cestičkami šly peníze z každičké jízdenky. (Firma, která dodává jizdenky, údajně sama nedávno přiznala, že jsou předražené. A nyní uzavřela novou přechodnou smlouvu za poloviční cenu). 17 haléřů z každé papírové jízdenky prý šlo napřed na firmu Cokeville Assets, která zprostředkovává smlouvy mezi Neographem a dopravním podnikem a sídlí na zmiňovaných britských Panenských ostrovech. Poté šly čtyři miliony korun měsíčně Ivu Rittigovi. Tento lobbista dostával podle Nadačního fondu proti korupci provizi plus procenta ze zisku. Od ledna 2007 do února 2008 to bylo 73 milionů.

Blesk navíc dodal, že téměř sedm tisíc podpisů už má petice tohoto deníku za vyšetření korupce v české politice. Lidé prý znovu žádají, aby se otevřely případy Grosse, či Řebíčka, kteří odmítají vysvětlit své náhlé zbohatnutí. Deník pak touto formou žádá, aby se lidé pod petici podepsali a tak pomohli vyvinout tlak na vykonavatele spravedlnosti.

TÉMA: Korupce

Janoušek a Dvořák: Jsou to sousedi

A aby toho nebylo málo, tak deník Aha! si dnes vzal na paškál dva další podnikatele – lobbistu Romana Janouška a šéfa Českého aeroholdingu Miroslava Dvořáka. Oba dva muži dokonce podle bulváru mají své vily umístěné vedle sebe. A jaká další spojitost je mezi těmito dvěma muži?

„O Janouškovi, jehož chapadla dosáhla na nejednu zakázku, se říkalo, že byl za dob Pavla Béma (ODS) neoficiálním králem pražského magistrátu. Tento muž se už léta zajímá o privatizaci Letiště Praha, které spadá pod Český aeroholding řízený Dvořákem. Toho na vysoké posty dostal Aleš Řebíček (ODS), snad nejkontroverznější ministr dopravy, které Česká republika kdy měla,“ uvedlo Aha!.

To také připomnělo, že zatím se prodej ruzyňského letiště nekoná. „Šušká se ale, že nedávno schválené sdružení ČSA a samotného letiště do aeroholdingu je smyčkou, která umožní ochutnat zakázané ovoce. A to, že si Janoušek a Dvořák navzájem koukají do oken, není dobré znamení. Vědí to i piloti ČSA, kteří nyní stávkují proti vyvádění majetku z firmy,“ dodal deník.

A kdeže stojí impozantní vily Janouška a Dvořáka? Podle Aha! v Podolí. Vily jsou prý napsány na jména manželek obou mužů – na Radanu Dvořákovou a Simonu Janouškovou.

„Před šesti lety z neznámých důvodů půjčila Radana Dvořáková prokazatelně majetnějšímu Janouškovi 19 milionů korun. Jako zástavu pohledávky pak získala pozemek v pražském Podolí, na němž stojí obě impozantní modernistické vily,“ dodalo Aha! a také otisklo fotografie obou honosných vil.

 „Janoušek a jeho vila, která vyrostla na pozemku vedeném jako městská zeleň,“ zní popisek pod jednou ze série fotografií. Dokonce deník zveřejnil i satelitní snímek, a to pěkně detailní, na němž je jasně vidět propojení obou sousedů.

Janoušek má být "za mřížemi"

Právě u jména Janoušek minulý týden uvedl Blesk, že tento podnikatel a lobbista se podílel na lukrativních zakázkách na pražském magistrátu. Je to kromě jiného přítel exprimátora Prahy Pavla Béma.

„Firmy Janouškovi blízké mívaly štěstí na zakázky od Všeobecné zdravotní pojišťovny. Jen v roce 2008 jim VZP vyplatila přibližně 120 milionů,“ dodal minulý čtvrtek ke jménu Janoušek Blesk s dovětkem, že právě proto by se podle přání čtenářů deníku měl Janoušek ocitnout za mřížemi.

Důležité je, že se do toho zapojil i Karel Randák

Bezpečnostní analytik Andor Šándor ParlamentnímListům.cz na otázku, zda články obou deníků tak nyní mohou znamenat, že se nyní podnikatelů už nikdo nebude obávat a média tak do nich budou tít čím dál víc, řekl: „Já jsem nikdy nezaznamenal, že by se jich někdo bál. Ono to může částečně znamenat, že média mohou mít buď ujištění, že stopa, po níž jdou, je stopa relevantní, možná je to dáno i tím, že se do toho zapojil i Karel Randák, bývalý šéf civilní rozvědky. To pak může dodávat punc toho, že jsou na správné stopě. Zda to tak ve skutečnosti je, tak to já nevím.“

To, že někdo má vilu vedle sebe, jako v případě Janouška a Dvořáka, pak podle Šándora nemusí nic špatného znamenat.

„ To, že si média vybrala takové osoby, a jdou po nich, tak to může znamenat, že mají vnitřní pocit – nevím na čem postavený - že se jim to může povést a že jsou na správné stopě. Pokud něco výše zmiňovaní pánové udělali – a já k tomu samozřejmě nemám žádný důkaz – tak to může skutečně vést k tomu, že se jich už nikdo nebude zastávat jako dříve,“ dodal Šándor pro ParlamentníListy.cz.

Mediální analytik Milan Kruml pak pro naši redakci zmínil, že signál pro čtenáře, že se s korupcí v ČR začalo již něco dít, v článcích ale ukryt není.

Bulvár si dalším „rozkrytím“ moc hlavu neláme

„Takzvaně seriozní média se snaží kauzy rozkrýt, ale těch sdělení je strašně moc a leckdy jsou i protichůdná. Ale bulvár si nějakým dalším rozkrytím moc hlavu neláme. Závěr je u něho velmi zkratkovitý a potvrzuje jen to, co čtenáři chtějí číst. Ale ve skutečnosti to s bojem proti korupci nemá nic moc společného,“ myslí si Kruml.

„Noviny nemají záměr a cíl tisknout materiály nebo články, aby vyvolaly nějaký dojem. Ta kampaň, kdyby takto šla, tak by neměla ani smysl. Jedna věc je ta, že se o těch věcech asi víc píše a vypadá to tedy tak, že víc kauz vylízá i na povrch. Ovšem úmysl psát o nich jen proto, aby se ukázalo, že se bojuje s korupcí, tak toho nemůže vydavatel nikdy dosáhnout,“ zmínil dále pro ParlamentníListy.cz Kruml.

„Na druhou stranu jsou ale ty věci určitě atraktivní pro čtenáře. Jenže tady je skryté spíš hlavní sdělení ve smyslu: podívejte se, co si nahrabali. Mohu si myslet leccos o panu Rittigovi, ale informace o něm jsou zatím na úrovni prý nebo možná. Pokud se to neprokáže policejním šetřením a soudem, tak to jsou pouze dohady, pořád  platí presumce neviny,“ upozornil dále Kruml.

Když se ale o majetku některých podnikatelů píše ve smyslu: „podívejte se, jakou vilu si koupil, nebo co má", tak u části čtenářů se podle Krumla určitě vyvolá pocit, že je to osoba kontroverzní a že má tedy i svůj majetek nezasloužený.

„Je to jen o využívání jisté závisti. Byl bych dalek tomu si však myslet, že to je kampaň, která má vést k domněnce, že se s korupcí začalo něco dělat. Zkušenost lidí je tady dost jiná. Bulvár má ale v tomhle specifické postavení. Mně osobně se však nelíbí články ve smyslu, kdo patří za mříže a podobně. O tom by noviny fakt rozhodovat neměly,“ dodal Kruml.

Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…