Buquoy: Klausovi bych doporučil psychiatrické sanatorium

28.10.2012 19:40

ROZHOVOR Jan Berwid-Buquoy je publicista, spisovatel, bývalý novinář, emigrant, ale také šlechtic. Vlastní zámek v Táboře - Měšicích, kde má velmi netradiční kousky. Sám se ale věnuje politice a má často neotřelé názory, které někoho zvedají ze židle, jiného potěší. A právě na jeho názory se ParlamentniListy.cz zeptaly. Jak se dalo čekat, on bez obalu odpověděl.

Buquoy: Klausovi bych doporučil psychiatrické sanatorium
Foto: Radek Kraus
Popisek: Jan Berwid Buquoy - NEPOUŽÍVAT

Co říkáte na výsledky voleb – krajských i senátních?

Voličstvo se orientuje doleva. Je to dané i tím, že nemáme žádnou skutečnou konzervativně-liberální stranu. ODS není stranou konzervativní, nýbrž jakýmsi pragmatickým maloměšťáckým úřadem bez schopností vytvářet alternativní osvětu. KDU-ČSL nemá u nás to masivní postavení jako CDU/CSU v Německu nebo lidovci (ÖVP) v Rakousku. V tom vidím zásadní problém i do budoucna.

Proč vy sám jste nekandidoval do Senátu?

Kdo bude kde kandidovat, nebo nebude, o tom rozhoduje KDU-ČSL a nikoli já. Jsem sice v KDU-ČSL místopředsedou okresu Tábor, ale nemyslím si, že bych byl nějakou charismatickou osobností, která by byla magnetem voličských hlasů. Kdyby tomu tak bylo, kandidoval bych ad hoc dokonce na post prezidenta republiky.

Jaký názor máte na vývoj EU – Evropy jako takové, ale také ČR?

EU je jedinou a neměnnou alternativou pro celou Evropu. Nic lepšího jsme si zatím nevymysleli. ČR je stálou a stabilní součástí této organizaci. To mě uklidňuje a naplňuje optimismem. EU se bude alternativně rozvíjet a reformovat i nadále. Ale i kdyby byla sebedokonalejší, všechny problémy za nás vyřešit nemůže. Je třeba, aby každá členská země EU přiložila ruku k dílu, jak nejlépe umí.

Čeká nás volba prezidenta – máte svého favorita? Co říkáte na současné kandidáty?

Přímou volbu prezidenta jsem přijal s nadšením. Občané ČR mají nyní možnost si zvolit svou vlastní hlavu státu. Je to jejich volba a nikoli volba stranických aparátčíků a intrikánů, jako doposud. Klaus je typickou volbou prezidenta jedné strany, podobně jako tomu bylo za totality. Klaus není prezidentem ČR, nýbrž prezidentem ODS. Dopadlo to nakonec tak, že se i proti vlastní straně postavil. Zdali já mám vlastního favorita? Nemám, protože já nekandiduji.

Vy jste velký kritik Václava Klause, kde myslíte, že by měl po odchodu z Hradu zakotvit?

Já bych doporučoval psychiatrické sanatorium.

Jak vnímáte neustálé zdražování – důchodci, postižení, mladé rodiny s dětmi jsou na tom čím dál hůře?

Zdražování jako takové je normální průběh tržního hospodářství. To by vůbec nevadilo, kdyby úměrně k tomu stoupaly i příjmy obyvatelstva. Neděje se tak. U nás jsou některé výrobky podstatně dražší než v SRN nebo Rakousku, ale mzdy jsou často poloviční. Ano, máme ve srovnání s Francií, Itálií, Španělskem, Řeckem atd. vysokou zaměstnanost a tím i solidní kupní sílu obyvatelstva. Tato alternativa je přesto nedostačující. Je nutné dosáhnout nivelizace mezd na úroveň Rakouska.

Přijde vám rozumné, že stát rozfofruje peníze, tuneluje se, podvádí se státními zakázkami, ale peníze pak „stát“ vymáhá po nejnižších příjmových skupinách?

Žádný stát na světě neumí zacházet s penězi. Stát není podnikatel, nýbrž “legalizovaný loupežník“. Musí si peníze nakrást pomocí vymáhání daní. Neplacení daní trestá tvrdě a bezohledně. Když znásilníte pětiletou holčičku, tak se z toho ještě jakž takž nějak vyhrabete. Zkuste však neplatit daně!? Tady neexistuje žádný pardon. Stát je legalizované a organizované násilí. Aby nebyl takový, jaký je, je nutné ho změnit. Moje osobní politologická koncepce se jmenuje “Nikoli stát, nýbrž ZFORMOVANÁ SPOLEČNOST “. Chci to vydat knižně, hledám na to sponzora.

Více rozhovorů ZDE

Jak vy sám vnímáte angažování šlechtice Karla Schwarzenberga v politice?

Karla Schwarzenberga v politice vítám. Kdyby tam nebyl, chyběl by nám. To neříkám pouze proto, že jsem kamarádem jeho bratra Bedřicha. Oba Schwarzenbergové jsou humanisté a úspěšní ve svých profesích. A tak to má být. Přeji jim i nadále hodně zdraví a úspěchů.

Dnes je 28. říjen - tedy výročí vzniku Československa – co si o tomto významném výročí myslíte?

Tímto dnem slavíme neexistující stát, jehož bytí nám přinášelo pouze obrovské strasti. Začalo to občanskou válkou v Sudetech v březnu 1919. Potom přišly roky 1938 a 1939. Vyvrcholilo to Protektorátem Čechy a Morava - desetitisíce naprosto zbytečných obětí. Hned na to se v ČSR usídlil komunismus a po roce 1948 nastalo peklo na zemi. Pokus o to, vyhrabat se v roce 1968 z toho nejhoršího, skončil 21. srpnem 1968. Než jsme se v roce 1989 dopracovali k Václavu Havlovi, prošli jsme všichni hanebným a ponižujícím očistcem. Co je zde ke slavení? Nehledě na to, že v roce 1918 si ČSR žádný Čech, Slovák ani Sudeťák nezvolil. Tento uměle dohromady slepený stát měl nahradit naše výsostné postavení v zanikající monarchii a byl nám vnucen francouzskou vládní hegemonií jako jediná možná alternativa. Jednalo se tedy o francouzský protektorát “Československá republika“, který ostatně v roce 1938 v Mnichově zradil sám sebe!

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radek Kraus

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…