ČNB chce historicky nejnižší úrokovou sazbou pomoct ekonomice

02.11.2012 10:03

Rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek nechala klesnout úrokové sazby na 0.05 procent. Toto snížení obvykle znamená zlevnění úroků u úvěrů a hypoték, podle ekonomů ale bude vliv tentokrát jen minimální. Napsal deník MF Dnes.

ČNB chce historicky nejnižší úrokovou sazbou pomoct ekonomice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer přednášel na právnické fakultě na téma Krize eurozóny

ČNB už v září snížila sazby na rekordní minimum. Teď je tedy prostor k dalšímu propadu velmi malý. Současnou hodnotu lze podle deníku označit za technickou nulu.

Zdraží se nákupy v zahraničí, ale mohla by stoupnout poptávka po českém zboží

Jedná se také o vzkaz investorům, že centrální banka nevěří domácí ekonomice a chce, aby se začali zbavovat české měny. Následkem by bylo zdražení veškerého dováženého zboží i nákupů v cizině. Mohly by stoupnout i ceny pohonných hmot.

Na druhé straně by mohla stoupnout poptávka po českých výrobcích v cizině. Na exportu je totiž ekonomika České republiky závislá, připomíná MF Dnes.

Uvažovali jsme o úplné nule, ale přistoupili jsme jen na 0,05

Podle guvernéra ČNB Miroslava Singera se původně uvažovalo o snížení sazby na úplnou nulu. Proto se také ve čtvrtek o hodinu zpozdila tisková konference, na které měli bankéři své konečné rozhodnutí oznámit.

„Trošičku nás zdrželo, že jsme si nechali udělat poslední revizi zákonných norem, a to, jak pracují s nulou. Nakonec jsme se ale pro jistotu přiklonili k nule technické,“ vysvětlil Singer MfD.

ČNB už sazby víc snižovat nemůže

Nízké úrokové sazby mají zůstat po delší dobu, dokud nedojde k výraznému nárůstu inflačních tlaků. Snižování sazby obvykle způsobí pokles úroků z vkladů, to pak vyvolá větší utrácení firem a domácností, čímž se rozhýbe zabrzděná ekonomika.

ČNB teď ale vyčerpala svůj hlavní nástroj na ovlivnění ekonomiky. Zbývají jí intervence na devizovém trhu, k čemuž došlo naposledy před 10 lety, kdy příliš rychle posiloval kurz koruny a ohrožoval vývoj české ekonomiky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…