CPI BYTY: Mnohamilionový účet za uzavřenou ubytovnu v Ústí nad Labem

04.02.2013 19:30

Neoprávněný pobyt osob v objektu na Čelakovského ulici v Ústí nad Labem končí. Náklady na uzavření a sanaci objektu dosahují milionů korun

CPI BYTY: Mnohamilionový účet za uzavřenou ubytovnu v Ústí nad Labem
Foto: CPI
Popisek: CPI Byty

V pondělí 4. února 2013 si společnost CPI BYTY převzala objekt v ulici Čelakovského v Ústí nad Labem, který od 1. února neoprávněně obývali někdejší podnájemníci ubytovny a aktivisté, údajně hájící zájmy těchto obyvatel. K poslednímu lednu byla ukončena nájemní smlouva mezi vlastníkem domu a provozovatelem ubytovny, který se o ubytovnu nestaral, čímž zároveň zanikly podnájemní smlouvy obyvatel ubytovny. Přestože byli lidé na ubytovně se situací obeznámeni již v listopadu loňského roku, odmítli se po uplynutí výpovědní lhůty odstěhovat. Situace se vystupňovala v pátek 1. února, kdy aktivisté zabránili vstupu vlastníka do objektu a převzetí nemovitosti.

Dlouhodobě zhoršující se stav ubytovny ve správě provozovatele a narůstající dluhy za neuhrazené nájemné, energie a služby, vedly společnost CPI BYTY k ukončení nájemní smlouvy s dlouholetým provozovatelem ubytovny už loni na podzim. Společnost chtěla následně vést ubytovnu sama. Technické revize a závěry požární ochrany však označily objekt za nezpůsobilý a firma se rozhodla objekt okamžitě uzavřít. „Ubytovnu jsme chtěli uzavřít už na podzim loňského roku po tom, co se činností nově nastěhovaných lidí z Předlic zásadně zhoršil stav nemovitosti. Na nátlak města a neziskových organizací jsme však výpovědní dobu prodloužili až do konce ledna,“ podotkl Daniel Bacík, ředitel společnosti CPI BYTY.

Firma celý víkend objekt monitorovala a dopoledne se dohodla s aktivisty na aktivní přítomnosti v budově. „Jsme rádi, že jsme si mohli objekt převzít. Dlouhodobě nehlídaný prázdný dům by byl rizikem pro celou čtvrť. Věřím, že sami aktivisté pochopili, že pomoci lze jen takovým lidem, kteří o řešení své situace sami usilují,“ komentoval rychlé řešení situace Daniel Bacík.

Mnohamilionový účet za ubytovnu

Oproti tomu náklady spojené s provozem někdejší ubytovny a jejím následným uzavřením se šplhají do milionů korun. Dluhy za nájem objektu ze strany provozovatele vzorstly na šestimístnou sumu. Stejně tak náklady za nehrazené energie a služby, které dosahují půl druhého milionu korun. Firma proto podá na provozovatele trestní oznámení. Další statisíce korun vynaložila CPI BYTY na kontejnery, kterými byl v uplynulých měsících odvážen odpad a zničené vybavení ubytovny, a také na drobnější opravy v objektu.

„V následujících dnech nás čeká kompletní vyklizení budovy, deratizace a dezinsekce, která je bezpodmínečná i v uzavřeném objektu, a to především kvůli okolním obytným domům a škole. Je potřeba také zaplombovat veškeré zdroje energií a vody a zabezpečit dům proti vniknutí nežádoucích osob. Náklady na tyto práce a bezpečnostní službu dosáhnou dalších statisíců korun,“ potvrdil Bacík.

Osud objektu nyní závisí také na jednání s městem. „Samotná investice do rekonstrukce zničené ubytovny je odhadována na 7–8 milionů korun, aby mohl být dům opět zprovozněn. Na jeho následném využití jsme se s městem zatím nedohodli,“ uzavřel Daniel Bacík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: CPI BYTY

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…