ČR je na prahu nastupující epidemie chřipky

28.12.2016 0:00

V posledních dvou týdnech výrazně stoupl počet případů chřipky typu A/

ČR je na prahu nastupující epidemie chřipky
Foto: dodavatel TZ
Popisek: chřipka

„V posledních dvou týdnech výrazně stoupl počet případů chřipky typu A/H3. Veškeré izolované kmeny jsou ty, proti kterým se letos očkovalo a proti nimž je tedy vakcína účinná. Nejvíce zasaženy jsou Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu vývoj nemocnosti nadále monitorují. V tuto chvíli hodnotíme situaci v ČR jako nastupující epidemii chřipky,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Jedno z kritérií, které vypovídá o počínající epidemii chřipky je počet nemocných na sto tisíc obyvatel. Tady jde o hranici 1600 až 1700 případů, od které hovoříme již o epidemii. Jako nastupující epidemii tedy nyní lze hodnotit situaci v Olomouckém kraji, kde je hlášeno přes 1800 případů na sto tisíc obyvatel a na druhém místě Moravskoslezský kraj, kde jsme těsně za hranicí 1700 nemocných.

„Tato situace zatím nevyžaduje žádná mimořádná plošná opatření, ale jednotlivé nemocnice mají právo rozhodnout o dočasném omezení návštěv dle lokálního výskytu. Toto je na zvážení vedení zdravotnických zařízení,“ upřesnila Hlavní hygienička ČR.

Co se týká situace v Evropě, plošnou epidemii hlásí celá Skandinávie: Norsko, Švédsko i Finsko. Plošný výskyt trvá v Portugalsku, Nizozemí a v Chorvatsku a Skotsku.

Veškerá aktuální data naleznete na webu SZÚ:

http://www.szu.cz/publikace/data/soucasna-situace-ari-v-cr


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…