ČSSD představila, jak v Praze vyřeší zdravotnictví a zajistí důstojný život seniorů

01.10.2014 13:25

Systém zdravotní péče a další související služby mají v Praze závažné mezery. Podle sociálních demokratů je řadu problémů nutné řešit co nejdříve. Nejde jen o problematickou Nemocnici Na Bulovce či pohotovosti, ale třeba i nepříliš často zmiňovanou stomatologickou péči. „Problémy znám všechny a vím, jak je řešit,“ shrnuje kandidát na primátora za ČSSD Miloslav Ludvík.

ČSSD představila, jak v Praze vyřeší zdravotnictví a zajistí důstojný život seniorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference kandidáta ČSSD na pražského primátora Miloslava Ludvíka. Hlavní motto kampaně je konec nadvlády developerů v Praze

Záchranná služba, Nemocnice Na Bulovce, pohotovosti, nedostatek poliklinik, pohotovostní zubní péče, ale i sociální služby, pomoc pro seniory a v důsledku i hospice. Pražská ČSSD má podle svých slov jasno, co udělat se zdravotnictvím v hlavním městě.

„Prvním velkým problémem je Bulovka, která se periodicky každé tři roky dostane do finančních problémů. Je to tím založením, nemocnice nemá dostatek volných finančních zdrojů a řeší se to tak, že se tam peníze nalijí. Máme naplánováno, že hned po úvodním zastupitelstvu, až bude složena rada, se sejdu s ministrem zdravotnictví a musí dojít k tomu, aby se k Bulovce pevně přivázaly nějaké finanční zdroje,“ vysvětlil Miloslav Ludvík.

Podle něho musí dojít k definitivní finanční stabilizaci Bulovky. „Ta nemocnice slouží celému severnímu okraji Prahy, má gigantické spádové území. Není možné, jak o tom občas někdo mluví, provádět naopak redukci péče nebo nedej bože tu nemocnici zavírat. To nemá logiku ani odraz v realitě,“ míní Ludvík.

Gigantickým problémem je podle jeho slov i záchranná služba. „To je klíčová věc pro Prahu, bez ní nemůže město fungovat. Dnes je ale problematická v tom, že v noci jezdí s pražskou záchrankou jenom šest lékařů. Hlavní je, že ve většině vozů jsou záchranáři a nejsou tam lékaři. Není to nejšťastnější systém, protože se kvůli tomu vozí do nemocnice i pacienti, kteří by to ani nepotřebovali. Tím se zahlcují urgentní příjmy nemocnic a dochází k tomu, že sanitka putuje s pacientem po Praze a hodinu nebo dvě vozí člověka s infarktem nebo mrtvicí bez ošetření. To chceme vyřešit, záchranná služba potřebuje nabrat lékaře a dobudovat základnu,“ popsal dále kandidát na primátora a současný ředitel FN Motol Miloslav Ludvík.

Petr Dolínek, dvojka na kandidátce sociálních demokratů do pražského zastupitelstva, upozornil také na problém se zubařskou péčí v Praze. Podle Ludvíka je nutné posílit i stomatologickou pohotovost, nedostatek zubařů lze řešit speciálními stipendii pro studenty, kteří se zavážou, že po studiu zůstanou v Praze. Takoví by prý mohli dostávat k dispozici i byty.

V oblasti péče o seniory je podle ČSSD nejlepší, aby lidé mohli co možná nejdéle zůstávat ve svém domovském přirozeném prostředí. „Proto klademe velký důraz na dostupnost terénních služeb, jako jsou pečovatelské služby v bytech uživatelů, osobní asistence, tísňová péče nebo rozvoz obědů. Musíme zajistit, aby senioři mohli žít plnohodnotný a důstojný život,“ zdůraznil Petr Dolínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…