Časopis: Tady je Bakalovo. Pančovaný chlast tu tekl proudem

17.09.2012 12:56

Jak vypadá havířovské sídliště, kde se údajně poprvé objevil smrtící metylalkohol, chtěli vědět novináři. Rozjeli se do beznadějného kraje, kde prý lidé nekoupí panáka rumu za více než šestnáct korun, mládež ve velkém fetuje a místní nadávají na miliardáře Zdeňka Bakalu, který tu spoluvlastní polovinu obrovského sídliště.

Časopis: Tady je Bakalovo. Pančovaný chlast tu tekl proudem
Foto: hns
Popisek: Metylalkohol, ilustrační koláž

Redaktoři magazínu Týden se vypravili na sídliště Šumbark v Havířově. Právě v místní trafice se rozjela vlna metylalkoholových otrav, která poslední týden hýbe celou zemí. „Vyčepoval toho hektolitry. Každý zákazník věděl, do čeho jde. O pančovaném chlastu v trafikách roky věděli i policajti,“ vypráví jeden z místních v sídlištní hospodě.

V trafice se rum prodával za sedmdesát korun za půl litru, nebo sedm korun za štamprli. „To je rozdíl, kdo chlastá tvrdé, tak tam oproti hospodě dost ušetří,“ poznamenal další ze štamgastů. V hospodě stojí panák rumu šestnáct korun, dráž by ho tu prý nikdo nekoupil. „Tady nikdo nemá na rozhazování, alkohol musí být co nejlevnější,“ vysvětluje rozčíleně místní číšnice.

Důvodem chudoby, která táhne místní k levnému pančovanému alkoholu, jsou prý kromě nezaměstnanosti a nízkých platů i vysoké nájmy. Polovina domů na obrovském sídlišti Šumbark patří firmě RPG byty, jejímž spoluvlastníkem je přes společnost BXR podnikatel Zdeněk Bakala. Právě jemu místní nemohou přijít na jméno, neboť nesplnil slib a hornické byty neprodal nájemníkům.

„A kde jste byl, pane novináři, když nám Bakala šíleně zdražil nájmy a teď z nás dělá žebráky?“ ptala se číšnice v místním lokále.

Dvě penzistky, které zde žijí mnoho desetiletí, si stěžují i na další kroky majitele Ostravsko-karvinských dolů. „Bakala nám sem nastěhoval hordy cikánů, protože za ně pobírá peníze ze sociálky,“ popisují. Navíc prý společnost RPG za vysoké nájmy neposkytuje nájemníkům takřka žádné služby. „Když se pokazí záchod, musíme si ho opravit sami,“ popisují.

Pak se redaktoři Týdne setkali ještě s partou místních teenagerů. „Tady bere drogy snad úplně každý mladý člověk, úmrtí na předávkování nikdo nepočítá. Ale bude jich určitě víc než z chlastu,“ komentuje neutěšenou situaci místní mládeže majitel místní zastavárny.    

Reakce společnosti RPG Real Estate:

Daný článek je založen na převzatých pasážích uveřejněných v týdeníku Týden a obsahuje celou řadu tendenčně zkreslených informací. Nemáme ve zvyku ohrazovat se proti mediálním útokům či kritice, ale text uvedený v týdeníku Týden překračuje veškeré hranice. Obsahuje snadno prokazatelné nepravdy, hrubě manipuluje s fakty a vpravdě neuvěřitelným způsobem naznačuje, že společnost RPG Byty a Zdeněk Bakala nesou nepřímou vinu na smrti obětí nelegálního alkoholu.

Považuji proto za nezbytné uvést na pravou míru ty zavádějící informace, které se objevily i ve vašem článku.

1. „Důvodem chudoby, která táhne místní k levnému pančovanému alkoholu, jsou prý kromě nezaměstnanosti a nízkých platů i vysoké nájmy.“

Fakta: Nájemné v bytech RPG v Havířově na Šumbarku není v žádném případě nijak přehnaně vysoké. V drtivé většině zde máme byty s dříve regulovaným nájemným, které je pouze postupně navyšováno na základě dohody, kterou jsme uzavřeli po skončení období deregulace s nájemníky. Na náš návrh postupného navyšování nájemného přitom přistoupilo 99,5 % nájemníků. Momentálně je zdejší post-regulované nájemné na úrovni 62,50 Kč/m2, přičemž podle cenových map MMR je zdejší deregulované nájemné v rozmezí 49-68,60 Kč/m2 – takže z tohoto rozpětí nijak nevybočujeme. Pokud jsou zde pronajímány byty nově příchozím nájemníkům, pak je tak činěno za tržních podmínek, s nimiž jsou nájemníci dobře seznámeni již před podpisem nájemní smlouvy. V našich bytech na Šumbarku se přitom tržní nájemné pohybuje okolo 100 Kč/m2, přičemž podle cenových map MMR je v této lokalitě pro byty stejné velikosti výše tržního nájemného v rozmezí od 100,40 do 120,20 Kč/m2 (takže naše nájemné je při spodní hranici trhu).

Kromě toho v mnoha případech tvoří samotné nájemné jen menší část nákladů na bydlení, zatímco tu větší část tvoří úhrady za služby spojené s bydlením (voda, teplo, ohřev teplé vody, elektřina, televize atd.). Nájemníci s nízkými příjmy ale mají možnost požádat o příspěvek na bydlení a samostatně žijící senioři s nízkými příjmy od nás dokonce mohou získat ještě příspěvek z RPG Fondu bydlení. Například jen v roce 2010 jsme poskytli slevu na nájemném 14 000 seniorských domácností v celkové výši přes 40 milionů korun a z RPG Fondu bydlení doposud čerpala příspěvek již téměř tisícovka nájemníků, kterým byla poskytnuta sleva z nájmu v celkové výši 4,5 milionu korun.

Žádná domácnost by tedy neměla za bydlení (nikoli pouze za nájem, ale za veškeré výdaje na bydlení) vydat více, než třetinu svých příjmů. A to jistě k chudobě nevede.

2. “Bakala nám sem nastěhoval hordy cikánů, protože za ně pobírá peníze ze sociálky.“

Fakta: Společnost RPG Byty, stejně jako město Havířov, které má  na Šumbarku rovněž část bytového fondu, v žádném případě do svých bytů cíleně nesestěhovává žádné nepřizpůsobivé občany. Všichni žadatelé o pronájem našich bytů procházejí důkladným hodnocením, jehož pomocí se snažíme zabránit tomu, aby se do našich bytů stěhovali problémoví lidé. Proto také v současné době držíme na Šumbarku některé byty raději neobsazené, než abychom je pronajali lidem, kteří by pro zdejší lokalitu znamenali zvýšené riziko. Nemůžeme ale při pronajímání bytů nikoho diskriminovat pouze z důvodu jeho rasové, etnické, náboženské či jiné příslušnosti. Kromě toho, to, zda někdo je nebo není příjemcem státního příspěvku na bydlení, se pronajímatel vůbec nemusí dozvědět, protože tyto příspěvky jsou adresně vypláceny přímo občanům, kteří prokáží, že na ně mají nárok (a mohou to být lidé žijící v nájemních bytech stejně jako družstevníci nebo vlastníci bytů). Ale zda tento příspěvek čerpají a používají na úhradu části nákladů na bydlení, to nemusí nikomu sdělovat.

Neméně důležitým je také fakt, že je to právě společnost RPG Byty, která již několik let iniciuje na Šumbarku celou řadu aktivit zaměřených na zvýšení kvality života v této městské čtvrti. Pro potřeby městské policie jsme zde na vlastní náklady vybudovali kamerový systém a poskytli prostory ke zřízení služebny, iniciujeme zde činnost terénních pracovníků a neziskových organizací zaměřených na komunitní práci apod.  

 3. „Navíc prý společnost RPG za vysoké nájmy neposkytuje nájemníkům takřka žádné služby. “Když se pokazí záchod, musíme si ho opravit sami,“ popisují.“

Fakta: Až do 1. května 2009 byla společnost RPG Byty vázána smluvní povinností nevytvářet žádný zisk a veškeré prostředky získané z nájemného vynakládat zpět do bytového hospodářství. To také činila a pravidelně dokládala při nejrůznějších kontrolách a auditech. V tomto trendu pokračujeme i po roce 2009, kdy už žádnou takovouto povinnost nemáme, ale přesto stále naprostou většinu dostupných finančních prostředků z nájemného věnujeme na další zkvalitňování našeho bytového fondu. Tyto investice se počítají v miliardách korun, kdy např. jen v letošním roce půjde na zkvalitnění bydlení našich nájemníků přes 1,3 miliardy Kč. Nájemníci si ale často neuvědomují, že i v nájemním bytě mají celou řadu povinností souvisejících s péčí o byt. Toto se řídí nařízením vlády č. 258/1995 Sb., kde je přesně stanoveno, jaké opravy si nájemníci zajišťují na vlastní náklady. A drobné opravy např. uváděných záchodů patří právě mezi ně.   

Jelikož při přípravě článku na váš server jste jednostranně vycházeli pouze z informací v týdeníku Týden, aniž naše společnost dostala možnost k daným dezinformacím se vyjádřit, věřím, že i mnou poskytnuté informace si na stránkách Parlamentních listů najdou své místo a nebudeme nuceni řešit otázku poškozování dobrého jména naší společnosti právní cestou.

S pozdravem,

Petr Handl

ředitel pro vnější vztahy

RPG Real Estate

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…