Čechům vadí málo žen v politice, kvóty pro jejich zastoupení však odmítají

11.04.2010 15:38

Z průzkumu SANEP vyplývá, že by si Češi přáli, aby ve vysoké politice figurovalo více žen než dosud. Řešit jejich nedostatek kvótami ale nechtějí.

Čechům vadí málo žen v politice, kvóty pro jejich zastoupení však odmítají

Většina dotázanáých v průzkumu společnosti SANEP sice uvedla, že by byl apolitka důvěryhodnější, pokud by v ní byly ženy zastoupeny více, téměř dvě třetiny respndentů ale v průzkumu uvedly, že jsou proti přijímání zákonů, jež by stanovovaly kvóty pro dané počty křesel pro ženy a muže ve volitelných orgánech.

V domácí politice jsou ženy zastoupeny na různých úrovních zhruba 16 až 25 procenty. Nejméně jich přitom na kandidátkách mají dvě největší politické strany, tedy ODS a ČSSD. Přitom právě předseda socialistů Jiří Paroubek již mnohokrát deklaroval, že jeho strana bud podporovat rovné zastoupen žen zejména na úrovni parlamentní politické scény.

Politika se ženami by byla důvěryhodnější, myslí si lidé

Za zásadní společensko-politický problém považuje nízké zastoupení žen ve vrcholné politice 45,2 procent dotázaných a 53 ,1 procent lidí se domnívá, že kdyby se v politice angažovalo více žen, byla by důvěryhodnější. 

Téměř polovina lidí, konkrétně 49,7 procent, se podle průzkumu domnívá, že ženy by byly při výkonu politických funkcí stejně zkorumpovatelné jako muži. Zde se ale v názoru výrazně liší ženy a muži, zatímco ženy se k tomuto názoru kloní pouze ve 38,3 procentech, mezi muži jej zastává 61,1 procent. 

Zákonná nařízení Češi odmítají 

Obě pohlaví se však shodla na tom, že zastoupení žen v české politice není třeba regulovat formou zákonných nařízení, která by stanovovala normy počtu mužů a žen v Parlamentu. Pouze 19,8 procent dotázaných se domnívá, že by v Česku měly být zavedeny kvóty zaručující poměrné zastoupení mužů a žen v politice.

Internetový průzkum společnosti SANEP probíhal ve dnech 16.-23. března 2010 a proveden byl na vzorku 10 763 dotázaných ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu zúčastnilo 145 tisíc registrovaných uživatelů a 22 104 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl pak vybrán metodou kvótního výběru. 

Více čtěte:

Velké strany si ženy na kandidátkách nehýčkají 

Sdružení Fórum 50 %: Počet žen v politice rapidně klesá 


Foto: veciverejne.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …