Celkový zisk bank v ČR ke konci září klesl na 42 miliard, píše ČNB

16.12.2011 11:26

Tuzemským bankám a spořitelnám letos ke konci září klesl souhrnný čistý zisk o 3,4 procenta na 42,2 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka na internetu. Bilanční suma sektoru na konci letošního září činila 4,26 bilionu korun, což představovalo meziroční nárůst o téměř šest procent.

Celkový zisk bank v ČR ke konci září klesl na 42 miliard, píše ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Z velkých bank, což jsou banky s aktivy nad 200 miliard korun, nejvíce za tři čtvrtletí vydělala Česká spořitelna, a to celkem 9,56 miliardy Kč. Ve srovnání se stejným obdobím roku to byl nárůst o 15 procent. Naopak loni v tomto období nejziskovější ČSOB letos zaznamenala pokles čistého zisku o 13 procent na 8,91 miliardy korun. Komerční bance za tři čtvrtletí klesl čistý zisk o 29 procent na sedm miliard korun a tuzemské UniCredit Bank klesl čistý zisk meziročně o 67 procent na 768 milionů korun.

Banky zaměstnávají přes čtyřicet tisíc lidí

Zisk z finanční a provozní činnosti za tři čtvrtletí banky souhrnně zvýšily meziročně o tři procenta na více než než 123 miliard korun. Úrokové výnosy bankám stouply o dvě procenta na 128 miliard korun. Výnosy z poplatků a provizí stouply o čtyři procenta na 36,7 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost bankovního sektoru klesla na 15,70 procenta z 15,97 procenta ke konci června.

Celkový počet zaměstnanců v bankách ke konci září meziročně vzrostl na 40.027 osob. Na českém finančním trhu působilo na konci září 44 bank, poboček zahraničních bank a stavebních spořitelen, což bylo o tři instituce více než na konci roku 2010.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …