Češi opět naletěli podvodníkům. Kvůli falešné faktuře přišli zřejmě o statisíce

08.12.2011 14:22

Vypadá jako faktura a není to faktura ... Co to je? Přeci reklamní leták! Že reklamní leták obyčejně nevypadá jako faktura? Nenechte se zmást. Jihem Moravy koluje právě věrohodně vypadající reklamní leták, který je pouze převlečen za fakturu. Nový trik podvodníků, jak z Vás vymoci peníze.

Češi opět naletěli podvodníkům. Kvůli falešné faktuře přišli zřejmě o statisíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Faktura nebo leták? To je jedno, jen když to sype..

Česká vynalézavost nezná mezí. Ale tentokrát se jedná přímo o delikatesu mezi podvody, protože zaplatíte dobrovolně, sami a rádi. Princip je jednoduchý. Ve schránce vaší firmy najdete reklamní leták.

Na první pohled však nepoznáte, že se jedná o reklamu. Reklamní leták působí spíše jako faktura. Obsahuje všechny její náležitosti. Nezapomněli ani na dodavatele, adresáta, datum splatnosti, variabilní symbol a především nevynechali ani cenu, která se blíží částce tři tisíce korun.

Sledujeme téma Korupce

Většinou použijí takovou hezkou sumičku, nezaokrouhlenou na celé částky, ne příliš vysokou ani příliš nízkou, takže v nákladech firmy nevzbudí pozornost. Lze se jen dohadovat, kolik takových letáků již bylo rozesláno a kolik důvěřivců skutečně "vypečenou" fakturu zaplatilo.

"Podobných reklam s výzvou k úhradě dostáváme plno. Populární jsou různé faktury ze zahraničí za ochranné známky (trademark registration) a zápisy do katalogů (business listing). Jednou se nám málem stalo, že fakturu na finančním proplatili, protože si mysleli, že to je služba, kterou jsme objednali. Od té doby všechny faktury procházejí složitějším schvalovacím procesem a podobné výzvy k úhradě ihned vyhazujeme," upozorňuje ParlamentníListy.cz Michal Tůma, majitel marketingové agentury Re:Action, s.r.o.

Za volně stažitelný program zaplatíte 12 tisíc

A cože jste si to vlastně koupili? Nejlépe jednoduchý OpenOffice org. 3. Nevadí, že tento program je dostupný ke stažení na internetu zdarma... Ještě stále se najde dost důvěřivců, kteří si toto nespojí a pokládají počítačový program za certifikovaný program Microsoftu a ..  zaplatí.

Více o podvodech ZDE

Česká hlavička..

Ale mají to vymyšleno dobře, to nelze upřít. Podobnost s fakturou není čistě náhodná a v množství administrativy, korespondence či jiných faktur, je velmi snadné se přehlednout a nevyžádanou fakturu zaplatit. Ale pozor, není to podvod.

Na letáku totiž najdete drobným písmem napsáno, že se nejedná o fakturu ani daňový doklad a zaplacením se zavazujete ke čtyřem platbám. Tak například za program, který vám stáhne zdarma a legálně i průměrný žák základní školy, zaplatíte až 12 tisíc korun českých. Postupně, aby to tak nebolelo. Pokud ale zaplatíte první splátku, zavazujete se automaticky ke splacení těch dalších. Na to vás miniaturním písmem na faktuře, tedy vlastně letáku, nikdy nezapomenou upozornit.

Za podvody u voleb na pět let za katr

Provedením platby se však z právního hlediska k ničemu nezavazujete. Okradení důvěřivci mají právo žádat své peníze zpět pod pohrůžkou bezdůvodného obohacení. Firmy, které rozesílají podobné reklamní letáky, jsou však často zahraniční a velmi těžko se dovoláte kompetentní osoby, natož tak vrácení peněz. Většině lidí nakonec dojde síla, dohadovat se kvůli pár tisícovkám a právě na toto povedené společnosti spoléhají.

Více o podvodech ZDE

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…