Češi při online nákupech na Vánoce utratili 18 miliard korun

30.12.2012 6:34

České internetové obchody před Vánocemi vydělali o 18 procent více. Jejich tržby stouply na 18 miliard korun. Češi využívali také slevové servery, na kterých utratili miliardu za poslední čtvrtletí. Napsaly o tom Haló noviny na svém webu na základě údajů Asociace portálů hromadného nakupování.

Češi při online nákupech na Vánoce utratili 18 miliard korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Odborníci očekávají, že se bude počet nákupů přes internet neustále zvyšovat. "V roce 2013 očekáváme pokračování trendu přesunu zákazníků z offline světa do světa online,“ prohlásil Michal Hardyn ze serveru TopSleva.cz. Tržby internetového prodeje prý dosáhnou dvouciferného růstu.

Na slevách společnosti vydělají až tři miliardy korun

Slevové portály letos poprvé překročily hranici tří miliard korun. "Předpokládáme, že tržby v příštím roce se budou pohybovat okolo 3,5 až čtyř miliard, takže podíl slevových portálů na celkovém online obratu se bude zvyšovat," odhadl Hardyn pro Haló noviny.

Podle odhadů se naopak bude snižovat počet slevových portálů. Těch je v současnosti kolem 120. Dominantní postavení bude mít jen asi desetina těch největších.

Slevových portálů ubude. Zaměří se na kvalitní zboží a služby

David Antič z Asociace portálů předpokládá, že tržby vyšší než milion korun měsíčně má jen 20 až 25 slevových portálů. Tržby přesahující deset milionů korun měsíčně má maximálně pět slevových portálů.

Hardyn vysvětlil, že dojde k odklonu od služeb jako masáže, studia krásy a restaurace směrem ke kvalitním produktům. Ty budou tvořit nejrůžovější odvětví slevového byznysu. To potvrdil například portál Seznam TIP, který se chce od ledna 2013 zaměřit na slevy na dovolené, hotelové pobyty, zboží a značkovou módu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…