Česko má velký podíl ateistů. Je třetí na světě

28.12.2012 18:40

Česká republika je třetí v žebříčku „ateistických států“. Větší podíl obyvatelstva bez víry má už jen Čína a Japonsko. Žebříček pochází z celosvětové ankety, o které informuje rakouská agentura Kathpress a hamburský magazín Geo.

Česko má velký podíl ateistů. Je třetí na světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sloup s boží symbolikou

Největší podíl ateistů ve svém obyvatelstvu zaznamenala Čína, kde jich žije 47 procent. Následuje Japonsko s 31 procenty a pak Česká republika s 30 procenty ateistů a Francie s 29 procenty. V Rakousku, jehož tisková agentura na anketu upozornila, se prý nachází deset procent přesvědčených ateistů.

Naopak nejvíce věřících je podle ankety v Ghaně, a to 96 procent. Dále se výrazná většina obyvatel označila za věřící v Nigérii (93 procent) a Arménii (92 procent).

Co se týče konkrétních náboženství, počet věřících je větší mezi hinduisty (82 procent) a křesťany (81 procent) než mezi muslimy (74 procent) a židy (pouze 38 procent).

Dále z průzkumu, kterého se zúčastnilo 57 zemí a v němž odpovídalo více než 50 tisíc lidí, vyplývá, že čím je v zemi vyšší podíl věřících, tím je obyvatelstvo chudší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …