Česko možná vůbec nedostaví Temelín

03.03.2012 21:58

Dostavba jaderné elektrárny Temelín je obrovskou zakázkou, o které jednali i prezidenti jako Barack Obama či Dmitrij Medveděv. Lidé z vedení skupiny ČEZ ale dali podle Lidových novin najevo, že se stavba nemusí uskutečnit.

Česko možná vůbec nedostaví Temelín
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Podle jednoho z vysoce postavených manažerů ČEZu je asi třetinová pravděpodobnost, že nové bloky Temelína nevyrostou. Podle něj jsou důvodem nízké ceny elektřiny nebo třeba obavy o to, jaké podmínky určí Brusel pro jaderné elektrárny.

Garance od vlády jsou nutné

Jde také o problémy uchazečů s budováním nejmodernějších reaktorů. O stamiliardovou zakázku měly sice zájem i velmoci, ale v Evropské unii není pro jadernou energii příliš dobrá atmosféra.

Podle analytiků se ČEZ, pokud by se pro dostavbu rozhodl, bez státní podpory jen těžko obejde. „Problémem bude opatrnost bank a investorů účastnit se podobných dlouhodobých projektů. Nějaký typ garancí od vlády - ať už úvěrů, nebo cen elektřiny - bude asi nutný,“ zmínil analytik České spořitelny Petr Bártek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …