Česko při předsednictví EU čelilo zbytečné kritice, myslí si Kohout

10.05.2010 0:00

Podle ministra zahraniční Jana Kohouta padlá belgická vláda neovlivní předsednictví této země Evropské unii. České předsednictví hodnotí dobře a mrzí ho, že se na Čechy pohlíželo kritičtěji než na Belgičany.

Česko při předsednictví EU čelilo zbytečné kritice, myslí si Kohout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Kohout

Belgií zmítají politické problémy, kvůli nimž pár dní před jejich předsednictvím Evropské unii padla vláda.

"Člověka může jen zamrzet, že na nás hleděli trošku jinak než na ně - ve smyslu zbytečné kritičnosti nebo podezřívavosti vůči českému předsednictví na rozdíl od toho belgického," řekl dnes v Bruselu po jednáních s kolegy šéf české diplomacie Jan Kohout. "Nepřeji Belgičanům kritiku, ale přál bych si býval nám té kritiky mnohem méně," dodal.

"Unie věří, že Belgie tyto procesy dokáže zvládnout," řekl šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák. "Neslyšel jsem, že by někdo zpochybňoval schopnost Belgie zvládnout předsednictví," poznamenal. Podle něj se nové členské země setkávají s větší nedůvěrou, než ty staré. Podobný názor zastává i Kohout. On si myslí, že Belgičané mají výhodu v tom, že se v systému institucí dobře vyznají.   

"Samozřejmě na nové členské země je skutečně pohlíženo trošku jinak, protože jsou nevyzkoušení v týmu, a možná i kritičtěji, než je potřeba," poznamenal před novináři český šéfdiplomat.

"Jak se vždycky říkalo: konec dobrý, všechno dobré. A myslím, že nakonec všechno dobře dopadlo a všichni byli spokojeni a spíš se mohli zastydět, že v průběhu předsednictví měli prostě takovou kritiku nebo takovým způsobem v některých okamžicích znevažovali schopnost české administrativy takový náročný úkol zvládnout," zhodnotil Kohout ještě jednou šestiměsíční působení Prahy v čele EU.

Foto:eu2009.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …