Česko prý ovlivňuje mocný katolický spolek. Píše se o velkých jménech

27.05.2013 9:52

Magazín Týden přináší informace, které znějí spíše jako ze světa science fiction. Ve vrcholné české politice se podle něj pohybují lidé aktivní v hnutí podobném tajnému řádu svobodných zednářů. Právě u nich je prý možné hledat i klíč k pochopení nedávného dění na Ústavu pro studium totalitních režimů. Řeč je o Hnutí fokoláre.

Česko prý ovlivňuje mocný katolický spolek. Píše se o velkých jménech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman

Hnutí fokoláre, nebo také Dílo Mariino či Nové lidstvo, jak zní jeho další názvy, je celosvětové ekumenicky otevřené převážně katolické hnutí, které v roce 1943 založila v Tridentu na pozadí zmaru působeného světovou válkou skupina děvčat ve věku 15-25 let v čele s katoličkou Chiarou Lubichovou.

Své první politické kontakty získal odvolaný šéf ÚSTRu Daniel Herman, právě když měl v minulosti jako kněz blízko k Hnutí fokoláre, dokládá to i jeho úzký vztah s kardinálem Vlkem. "Byla to sprostá politická objednávka," řekl ke svému odvolání. Týden spekuluje o tom, že se na svůj post dostal díky lobby fokolarína a bývalého duchovního Františka Bublana a že více než o komunistický puč šlo v případě jeho odvolání o snahu omezit vliv hnutí.

U nás se začalo rozvíjet v 60. letech a byl na něj napojen havlovský disent. Po pádu komunismu našla generace lidí vyrůstající v hnutí uplatnění v celém spektru společnosti, politiku nevyjímaje. K nejznámějším fokolarínům patřil tehdy Josef Lux, později také kardinál Miloslav Vlk nebo Jiří Čunek.

Kalouskovi se hnutí nezamlouvá

"Příslušníci fokoláre jsou mimořádně aktivní," řekl Týdnu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Jako někdejší předseda lidovců s hnutím nevycházel nejlépe. "Oblíbili si lidovou stranu jako politickou instituci, v níž se chtěli angažovat. Problém je, že díky tomu v KDU-ČSL vznikla paralelní rozhodovací struktura. Strana měla volené orgány a vedle nich bylo fokoláre - propojené, dobře organizované a snažící se ovlivňovat rozhodování," popsal ministr.

Jak tvrdí Kalousek, hnutí začalo intenzivně usilovat o rozhodující vliv ve straně po Luxově smrti v roce 1999. "Fokoláre odvádí v katolické církvi jistě dobrou práci, ale v lidové straně nemá co dělat," říká nekompromisně.

„Skutečně o ničem takovém nevím, že by existovala nějaká další struktura. Já na tyhle spiklenecké teorie moc nevěřím. Co bylo za pana Kalouska, to nevím, to jsem byl řadovým členem, ale o tom, že by tu byl tlak od nějaké struktury, o tom dost pochybuji. Možná se někteří členové KDU-ČSL hlásí k různým hnutím či skupinám církví, ale já v žádném hnutí nejsem a nikdo mě neovlivňuje,“ prohlašuje pro ParlamentníListy.cz rezolutně předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

S ohledem na Kalouskovy ostré výroky začínají spekulace o působení fokolarínů ve významných pozicích nabývat na věrohodnosti. "Pak je to mocné luxovské a Vlkovo Hnutí fokoláre s heslem 'aby všichni byli jedno', které v rozhodujících okamžicích stranického života ovlivňuje základní postoje strany, její personální politiku a vnitrostranický obraz jednotlivých funkcionářů," popsal toto téma v analýze pro ParlamentníListy.cz již dříve publicista, pedagog a mediální analytik Štěpán Kotrba.

Kalouskova kritika se ale nelíbí Jiřímu Čunkovi. "Kalousek tomu nemůže rozumět, protože nežije v církevní struktuře. To je stejné, jako kdybych řekl, že Kalouskova rodina jsou intrikáni, i když intrikán je pouze on," zlobí se.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Svoboda a Juránek. I ti tam patří

Senátor za ČSSD František Bublan pak říká: "Hnutí se posunulo jinam - k mocenským zájmům. Malinko k zednářům." Jedním z významných politiků v řadách hnutí je podle šéfa hnutí D.O.S.T. Michala Semína i lidovec Cyril Svoboda. Semín dokonce hovoří o fokolaristické mafii, protože funguje na bázi spolků svobodných zednářů nebo Rotary Clubu. Zařadit sem můžeme třeba i náměstka hejtmana Jihomoravského kraje Stanislava Juránka (KDU-ČSL), tvrdí Vlkova asistentka Hana Pohořalá.

K Hnutí fokoláre se hlásí až pět milionů katolíků. Něco bude podle magazínu Týden i na neochotě politiků o něm cokoli prozrazovat.  I uvnitř církve má hnutí řadu odpůrců. Kritizují, že kvůli němu byl do církve vpraven prvek jednoty a lásky na bázi New Age, která v Česku prosadila zákon o registrovaném partnerství. Upozorňují také, že řada fokolarínů se zúčastnila i pohřbu Václava Havla. Časopis má k dispozici některé z protestních dopisů, které zaslali papeži.

Pozor na ně

Před hnutím varoval již zesnulý kněz Jiří Reinsberg. "Tihle duchovní kámošové jsou strašně nebezpeční. Těch různých hnutí je samozřejmě víc, ale hlavní nebezpečí bych viděl u tří - Opus dei, fokoláre a charismatiků. Stala se z toho jakási partaj, a to není dobře. Druhá věc je, že si navzájem pomáhají k postům," řekl.

Jeho slova podle Týdne ilustruje i fakt, že Herman bude nyní kandidovat za lidovce, které nyní vede Pavel Bělobrádek - Bublanův známý. Herman sám to potvrdil a nevyvrací ani informace, že by měl být jedničkou na jihočeské kandidátce do sněmovních voleb.

„Mně to připadá, jako kdyby časopis Týden měl informace, že na nás za čtrnáct dní zaútočí marťané. Tohle jsou naprosté spekulace. Týden by měl také trochu naslouchat. Já jsem tuhle informaci dementoval, že se musí teprve uskutečnit primární volby, vždyť ještě ani neproběhly. Daniel Herman nám zatím pomůže v rámci PR, je to zkušený profesionál, ale tohle jsou všechno spekulace a snaha zase udělat z lidovců nějakou sektu. To je prostě komická představa,“ konstatuje šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Ať si každý v soukromí postupuje podle svého

„Pan Kalousek o nás říkal, že směřujeme k socialistům chodícím do kostela, teď že je tady nějaká paralelní struktura. Mně to připadá jako nějaký stihomam. Já s hnutím fokoláre nemám nic společného, mě nijak neovlivňuje. A jestli pan Herman je, nebo není v Hnutí fokoláre, to nevím a je mi to srdečně jedno. Ať si každý ve svém soukromém a náboženském životě postupuje podle vlastní vůle. Já jsem předsedou politické strany, a to, co v rámci strany existuje, to je pro mě důležité. Tohle nejsou stranické struktury, a tak mě v podstatě nezajímají,“ dodává Pavel Bělobrádek.

Hnutí, k němuž se hlásí i řada biskupů, mezi nimi například František Radkovský nebo Jan Graubner, postavilo i vlastní citadelu, takzvané Centrum Mariapoli, v Praze-Vinoři.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…