Česko uznalo povstaleckou vládu v Libyi

29.08.2011 10:42

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg oznámil, že Česká republika se rozhodla uznat povstaleckou vládu v Libyi. Následuje tak kroky mnoha dalších států.

Česko uznalo povstaleckou vládu v Libyi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

"Vývoj situace potvrdil rostoucí váhu Přechodné národní rady do té míry, že se reálně stala jediným legitimním politickým představitelem libyjského lidu," uvádí v prohlášení ministr. Přechodnou povstaleckou radu už uznalo podle dostupných informací přes 50 států světa. Jejich počet se zvýšil zejména po pádu Tripolisu minulý týden. Některé státy poskytly povstalcům diplomatickou podporu už mnohem dříve, Francie jako vůbec první uznala NTC už v březnu, Německo se k témuž kroku odhodlalo v polovině června.

Související Do Prahy přijeli diplomaté. Osloví je Nečas a kníže, proberou Libyi  

Česko bylo podle Schwarzenberga mezi prvními zeměmi, které s NTC navázaly kontakty. Už během své návštěvy v libyjském Benghází koncem června ministr podle prohlášení uznal NTC jako "důvěryhodného představitele libyjského lidu". Další vývoj situace potvrdil rostoucí váhu přechodné rady do té míry, že se stala jediným zákonným představitelem lidu. 

 "Česká republika je pevně odhodlána rozvíjet spolupráci s novou dočasnou vládou a ostatními představiteli země, kteří zemi povedou v přechodném období do svobodných voleb," praví se v ministrově prohlášení. Česko, které již strádající Libyi pomohlo, je podle dokumentu připraveno na základě potřeb libyjské strany v této pomoci pokračovat. Chce se podílet na poválečné obnově Libye jak bilaterálně, tak v rámci Evropské unie, OSN a NATO. 

Premiér Petr Nečas počátkem června uvedl, že Česko kroky k navázání prvních kontaktů se zástupci NTC "zvažuje", k uznání se ale v té době ještě nerozhodlo. Minulý čtvrtek uznala NTC vlivná Liga arabských států, zatímco Africká unie stále uznání odmítá s tím, že čas k takovému kroku nastane až po úplném ukončení bojů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …