Česku hrozí miliardová arbitráž kvůli Temelínu. Přispěl k tomu prý i kníže

08.12.2012 21:03

Česká republika by se mohla brzy potýkat s největší arbitráží v dějinách. Francouzská společnost Areva tvrdí, že o tendru na dostavbu Temelína rozhodují politici a ne jeho zadavatel energetická společnost ČEZ. Spor chce údajně dostat před evropské soudy, zjistil server Týden.cz.

Česku hrozí miliardová arbitráž kvůli Temelínu. Přispěl k tomu prý i kníže
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) v Paříži v říjnu oznámil, že francouzská firma Areva bude vyřazena z vůbec nejdražšího českého tendru. Verdikt ale oznámil dříve, než o tom ČEZ vydal oficiální rozhodnutí.

Schwarzenberg udělal diplomatické faux pas

Podle přestavitelů francouzské společnosti to tak vybízí k podezření, že rozhodnutí o dostavbě třetího a čtvrtého bloku Temelína je v Česku čistě politickým krokem. Týden.cz tvrdí, že se Schwarzenberg dopustil diplomatického faux pas, které povede k obvinění z porušení zákona o veřejných zakázkách.

Prý o tom svědčí rozzlobené výroky generálního ředitele Arevy Luca Oursela a dalších představitelů. Francouzi už kvůli svému vyloučení pohrozili mezinárodními soudy. Může tak dojít až na miliardovou arbitráž. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…