Chalánková (TOP 09): Rána, která se bude hojit dlouho

16.04.2010 19:42

O víkendu ČR uctí oběti leteckého neštěstí ve Smolensku.

Chalánková (TOP 09): Rána, která se bude hojit dlouho

O tragédii bylo mnohé napsáno a mnohé řečeno, faktem zůstává, že si jako občané našeho státu jen těžko dokážeme představit, co prožívají naši sousedé. Dopad celé tragédie je mnohonásobně umocněn vazbou na Katyň. V naší historii nenajdeme srovnatelnou událost, tak bolestnou, tak nesmazatelně vrytou do duše národa. Minutou ticha tak můžeme důstojně manifestovat podporu a vyjádřit účast.

V médiích je často akcentována ztráta části polské politické elity. Prezident Lech Kaczyński byl státníkem, který důsledným následováním své vize Polsko dlouho rozděloval. Jeho smrt však ukázala existenci hodnot, které převyšují názorové rozpory.

Vedle hlavy státu zahynula rovněž polovina vedení hlavní opoziční strany Právo a spravedlonost, stejně jako špičky dvou menších parlamentních stran. S těmito lidmi odešla léta zkušeností, jejich vize a myšlenky.

Politici však tvořili jen část obětí neštěstí, je vhodné si připomenout i ostatní. V Polsku se prominentnímu postavení těší církev a armáda. Zatímco dopad tragédie na církev není nijak dramatický, ozbrojené síly byly doslova dekapitovány a obrazně řečeno přišly vedle své hlavy i o svoji duši (zahynuly špičky vojenského kléru, stejně jako další vojenští představitelé spjatí s hrdou válečnou tradicí Polska).

Mnohé z jmen obětí v našem prostředí postrádají na důležitosti, ale ve skutečnosti se jedná o výrazné osobnosti symbolizující hořký, ale vítězný zápas s komunistickým režimem 80. let. Pro naše sousedy symbolizují boj za svobodu a demokracii, ještě za života se stali pevnou součástí velkolepé polské historie.

Zmínku si zaslouží i oběti z řad organizací, které pečují o odkaz polské minulosti, aby z něj mohly čerpat i budoucí generace.

Pro polský veřejný život znamená sobotní neštěstí ránu, která se bude hojit dlouho. Pro občany České republiky je složité plně pochopit strašlivou hloubku tragédie, kterou pro Polsko znamená tato katastrofa jen kousek od „prokleté" Katyně. Poláci jsou však našimi přímými sousedy, důstojným vyjádřením účasti dokážeme, že uznáváme hodnoty, které překračují hranice a překonávají ideové či politické rozpory. Současně využijme této příležitosti k hlubšímu zamyšlení nad naší společností, naší minulostí a právě i nad našimi hodnotami. A věnujme i myšlenku velkému národu, který byl opět, tak jako tolikrát v minulosti, stižen velkou a nečekanou tragédií.

Dále čtěte:
Kohout: Celá ČR uctí neštěstí i minutou ticha
Český rozhlas v sobotu na minutu utichne

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…